Mateřská školka ve Svojeticích

Mateřská školka ve Svojeticích

(30. 11. 2017) Pavel Hnilička, Daniela Šteflová

   
  • Situace

  • Řez příčný

  • Řez podélný

 
 
 
 

Mateřská školka ve Svojeticích

Zadáním projektu nové školky byly 2 klasické třídy pro 25 dětí a jedna menší pro cca 12 dětí. Součástí návrhu je universální sál pro děti a další společenské a výukové akce v obci. Sál lze využívat samostatně mimo provoz školky. Ve školce se vaří pro místní potřeby.
Školku jsme navrhli na východní okraj obce podél cesty na Louňovice. Navazuje na stávající umístění školky u fotbalového hřiště. Poloha je v obci dobrá a dobře navazuje na systém komunikací tak, aby byla školka dobře dostupná, a přitom měla klidnou polohu.
Při návrhu domu jsme se inspirovali tradiční vesnickou architekturou usedlostí. Tyto stavby mají obyčejně velmi příjemný venkovní prostor dvorů, kde se člověk cítí dobře. Pobyt venku a hry dětí se tak mohou odehrávat v chráněném prostoru dvora, odkud lze snadno přehlédnout všechny dveře a kde je kontakt s prostory uvnitř. Zahrada se otevírá a rozšiřuje na jih přes krytou kolonádu. Kolem vnitřního dvora obíhá sloupořadí, které je dle umístění otevřené nebo zasklené. Hlavní vstup je přes dvůr, aby byla nastavena sociální kontrola přicházejících návštěvníků. Do sálu lze vstoupit naopak při kraji. Zásobování se děje ze zadní části, kde za domem vzniká menší zpevněná plocha.

Kuchyni jsme umístili tak, aby přímo navazovala na dvě hlavní třídy, do kterých jsme umístili do rohů podávací okénka. Do třetí, malé třídy, resp. do její přípravny, se jídlo bude přepravovat vozíčkem. Sál i třídy je možné otevřít do krovu, případně do nich vestavět mezipatra a hrací prvky, jako jsou skluzavky, domečky apod.

Dům jsme navrhli velmi prostě, s ohledem na investiční náklady. Je až na část půdorysu jednopodlažní, zakončený sedlovou střechou, která bude tvořit zároveň stropní konstrukci. Předpokládáme vyzdění z keramických izolačních tvárnic a založení na základových pasech z prostého betonu. Stěny navrhujeme bíle omítnuté, okna a sloupy dřevěné z lepeného lamelového smrku, střešní krytinu pak ze šedých střešních šablon skládaných nakoso (česká šablona). Dům jsme uvažovali v tzv. nízkoenergetickém standardu, aby se snížily náklady na provoz stavby.
Autorská zpráva

Klient: Obec Svojetice
Autor: Pavel Hnilička, Daniela Šteflová
Spolupráce: Adam Vojtek
Projekt: 2012-2013
Realizace: 2015
Zastavěná plocha: školka a kuchyně 809 m², sklad 8 m²
Hrubá podlažní plocha: školka a kuchyně 915,2 m², sklad 8 m²
Čistá podlažní plocha: školka a kuchyně 758,1 m², sklad 6 m²
Obestavěný prostor: školka a kuchyně 2147 m³, sklad 22 m³
Foto: Lukáš Žentel

Publikováno v časopise Stavba č. 2/2017, str. 20–21

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Škola, věda

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.