Miró Rivera Architects: Circuit of Americas

Miró Rivera Architects: Circuit of Americas

 
 
 
 

Miró Rivera Architects: Circuit of Americas

Závodní okruh Formule 1 v Austinu, Texas, USA, z roku 2012



Architekti: Miró Rivera Architects
Místo: Austin, Texas, USA
Realizace: 2013
Foto: Paul Finkel | Piston Design, Circuit of the Americas, Tomas Segura, Ted Parker, Jr. | Circuit of the Americas, Steve Colburn, Dorna Sports, Michael Hsu | Miró Rivera Architects


Miró Rivera Architects z Austinu navrhli signifikantní stavby závodiště Circuit of The Americas, prvního účelového zařízení pro Formuli 1 Grand Prix™ v USA. Architektonické prvky tohoto nového světového okruhu a zábavního centra zahrnují pozorovatelnu vysokou 251 stop (76,505 m), návštěvnickou plochu uvnitř trati (tzv. Grand Plaza), amfiteátr Austin360 s 6500 sedadly, hlavní tribunu, pokladny pro prodej vstupenek, prostory koncesí a dva mosty přes trať. Jako architekti hlavních veřejných prostranství a budov na trati dlouhé 3,4 míle (5472 metrů) je studio Miró Rivera Architects odpovědné za estetiku a většinu zážitkových kvalit místa.




Hlavní architektonický jazyk objektů evokuje přesnost, dynamiku a výkonnost závodních aut. Je také vizuálně nápadný, zahrnuje bannery, billboardy a výraznou grafiku. Architekti vnesli svůj inovační přístup ke konstrukčním systémům: nejsou skryty za fasádou, ale jsou zřetelné a stávají se významnou součástí návrhu. Architektonický motiv, opakující se v rámci celé lokality, poskytují červené ocelové trubky. Trubky kaskádovitě klesají po straně pozorovatelské věže a tvoří baldachýn pro jeviště amfiteátru a také rámují hlavní tribunu. Tento prvek tak evokuje sportovní auta a pohyb, propojuje konstrukce a vytváří konzistentní vizuální dojem.





Pozorovatelna je vrcholem komplexu, tyčí se nad závodištěm a nabízí úžasný výhled na celý areála, centrum Austinu i na Hill Country, pahorkatinu v Centrálním Texasu. Věž slouží jako dramatické pozadí amfiteátru, vizuálně zakončuje plochu Grand Plazy a je referenčním bodem pro diváky na celém území okruhu. Vyhlídková plošina na vrcholu má skleněné zábradlí a skleněnou podlahu a pojme 75 lidí.





Amfiteátr Austin360 má 6761 sedadel (sic!) a svou celkovou kapacitou 15 000 lidí je největším venkovním amfiteátrem v Centrálním Texasu.
Amfiteátr, zařízlý do středu Grand Plazy, se bude používat pro pořádání obřích hudebních a zábavních akcí. Diváci vstoupí do amfiteátru zezadu z trávníku a sestoupí ke dvěma úrovním s pevným sezením s kapacitou 5233. V přední střední části s nejlepším výhledem na jeviště je devět řad prémiových křesel. Podlaha umožňuje dočasně zřídit dalších 1528 míst k sezení nebo flexibilně umístit dočasné stolky na raut nebo nabídnout místa k stání.  Jeviště je umístěno u paty pozorovatelny, jejíž červené ocelové trubky „stékají“ z věže a dole se rozprostřou a vytvoří baldachýn nad jevištěm. Přístřešek chrání umělce před živly a slouží jako jevištní mříž, na kterou je upevněno scénické osvětlení a směrové reproduktory.




Jak věž, tak amfiteátr jsou pozoruhodným pozadím pro centrální Grand Plazu. Plocha o rozloze 27 akrů (109 265 m2) je ze tří stran ohraničena závodní dráhou plaza a pro většinu návštěvníků závodů je místem zážitku. Nvštěvníky, kteří vstoupí do prostoru Plazy, uvítá nejprve plocha s tvrdým povrchem a pak trávník, kde je také bazén o velikosti téměř 16000 čtevrečních stop (1500 m2). Mezi bazénem na jednom konci a věží a amfiteátrem na druhé straně je silný axiální vztah, což nabídne dramatický moment při příjezdu.  Na Grand Plaze se návštěvník setká s různě utvářenými terénními zónami, které se mohou stát příležitostí pro další aktivity. Umístění Plazy do oblouku trati nabíjí místo energií závodu: jeho rychlostí, hlukem a vzrušením. Závodníci se řítí kolem návštěvníků na všech stranách, což zvyšuje zážitek z trati.




Na Promenádě podél severní strany Grand Plazy jsou umístěny koncesní a prodejní prostory, toalety a tribuna 15. zatáčky. Hned vedle promenády je rozlehlý trávník, jehož rozměry dovolují pořádat nejrůznější akce během celého roku, včetně fotbalu či hudebních festivalů. Lávky pro pěší jsou umístěny na 3. a 16. zatáčce; díky nim se mohou návštěvníci přesunout na další místa komplexu. Stavby promenády tvoří stranu bulváru s laťovým zastřešením, bulvár slouží pro různá setkání návštěvníků atd. Na konci promenády je pěší lávka 16. zatáčky, která přivede návštěvníky na cestu přes vnitřní pole závodiště a po ní dojdou k lávce nad 3. zatáčkou. Tímto způsobem mohou diváci závodů přejít přes dráhu.



Hlavní tribuna je umístěna před startovním a cílovým polem s výhledem na 1. zatáčku a její tři úrovně pojmou 9000 sedících diváků. V přízemí tribuny jsou kanceláře a koncese, v prvním patře je veřejná vybavenost (včetně haly o velikosti 6500 čterečních stop, tj. 603,87 m2). V druhém patře se nalézá další hala a 29 soukromých apartmá. Hlavní tribuna a budovy koncesí na Grand Plaza jsou navrženy v modulárním systému, který sestává z několka komponent, které mohou být uspořádány podle potřeby.Kkoncese s poutači a hlubokými stříškami se mohou rozšířit o toalety, stálé sezení nebo salonky. Vlastností použitého stavebnicového systému je flexibilita, která dovoluje růst a proměnu objektu.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Sport

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.