Mjölk Architekti: Rekonstrukce výrobního závodu v Jihlavě

Mjölk Architekti: Rekonstrukce výrobního závodu v Jihlavě

 
 
 
 

Mjölk Architekti: Rekonstrukce výrobního závodu v Jihlavě

Nedaleko centra Jihlavy vznikl na začátku minulého století areál s výrobními prostory, později známý jako firma Jihlavan, jejíž produkce byla zaměřena na součástky do letadel. Vila i dvě haly se postupem let zanesly mnoha vrstvami, takže prvním úkolem autorů rekonstrukce bylo očištění všech prostorů. Dále se zabývali jejich novou funkcí.

Zadáním pro architekty ze studia Mjölk byla projektová dokumentace od počáteční studie až k plánům pro interiérové prvky. „Měli jsme volnou ruku, abychom dotáhli celý projekt do konce. I veškeré koordinační práce byly na nás. Dostali jsme tak možnost sáhnout si i na nejmenší detail,“ říká architekt Jan Vondrák.



Na počátku spolupráce se architekti s klientem domluvili, že se pokusí o získání finanční podpory z fondů EU. Školící centrum pro kvalifikaci techniků strojů na vstřikování plastů se zdálo být ideálním kandidátem na získání peněz, ale ukázalo se, že tento zdroj je už vyčerpaný a tak se dotační cíl změnil na program Nemovitosti/dílna pro opravování, testovaní a upgradeování tvarovacích strojů. „Dotace EU mohou být motivem technologického rozvoje, vzniku pracovních pozic a posílení lokální ekonomiky, ale úspěšnost v globálním měřítku je diskutabilní. Mám na mysli vysoký počet projektů šitých na míru dotačním programům pouze za účelem obohacení participujících subjektů. Na základě našich zkušeností můžeme říci, že souběh získávání dotací a projekčních prací klade vyšší nároky na partnery týmu. Je třeba počítat s větší pracností a mnoha nestandardnostmi proti klasickému zadání,“ dodává Jan Vondrák. „Harmonogram dotačního titulu vyvolával po celou dobu časový tlak. Přesto nedošlo k větším chybám, které by měly dopad na kvalitu stavby. Jedním z hlavních důvodů úspěchu projektu byl v tomto případě také fakt, že klient je vynikající projektový manažer, který dokázal ustát všechny problémy.“

 Hlavní vstup přes lávku

Architektonické řešení
Základním principem rekonstrukce bylo nalezení skrytých kvalit objektů a jejich doplnění současným designem. Odstrojováním vrstev sádrokartonů, omítek a koberců se začaly objevovat zbytky původních materiálů, které se autoři snažili v projektu oživit. Každý kontrolní den byl plný rozhodnutí, které fragmenty zachovat a co nahradit. V areálu zbylo mnoho pozůstatků industriální historie místa. Vše, co se dalo použít, se znovu použilo. Betonový strop a sloupy výrobní haly se opískovaly, industriální lampy visí repasované v interiéru a z původních dřevěných podlah byl vyroben nový nábytek. Interiér ale není skanzenem starého železa, všechny původní artefakty opět ožily, ať původní či novou funkcí.
Do areálu se vstupuje brankou, na níž jsou schránky ze zrezivělého plechu. Osvětlují ji lampy vyrobené z hlásných reproduktorů. Vjezd zajišťuje automatická brána, na kterou navazuje kryté parkování. Garáže vznikly redukcí a úpravou ocelové haly, která dříve sloužila jako sklad. Do budovy se vstupuje po lávce, která přemosťuje původní nájezdovou rampu k průjezdu. Průjezd se využívá jako komerční prostor, a tak se z rampy stala zahrádka osazená divokou trávou. Vstupní loby s recepcí funguje zároveň jako křižovatka provozů a multifunkční setkávací prostor. Prosklenou stěnou sousedí se školicí halou, kde může návštěvník nahlédnout do procesu vstřikování plastů. Přemostění v zaskleném průjezdu propojilo dříve oddělené prostory. Na vstupní prostor navazují jednací místnost, kanceláře a toalety, v patře vznikl vybouráním původních příček otevřený kancelářský prostor s návazností na nově přistavený objem kuchyňky, venkovní kryté terasy a toalety. Do budoucna se v tomto patře uvažuje o využití půdy.

V objektu je více než dvacet nových interiérových prvků: stoly, knihovny a lustry. Součástí lobby je například výtvarná instalace od Richarda Loskota. Vznikla na základě soutěže, kterou autoři projektu sami zorganizovali.  Zúčastnilo se jí asi dvacet umělců, grafiků a architektů.



Hovoříme s Janem Vondrákem se studia Mjölk Architekti:
Areál připomíná daleko větší staré továrny, jejichž součástí také bývaly administrativní prostory nebo rezidence majitele. Vzhledem k tomu, že má drobné měřítko, člověk chvíli tápe, kam si má stavby zařadit… Je tu i dnes výroba?

Jihlavská továrna vilou majitele byla původně větší, ale pozemky se postupně rozprodaly. Klient koupil nejen vilu, ale i skladovou a výrobní hala. Zabývá se totiž prodejem strojů na vstřikování plastů, takže i pro bývalou výrobní halu našel uplatnění – zjistil, že by pro něj bylo zajímavé tam stroje prezentovat, opravovat a školit tam techniky.

Takže jste kromě vily opravovali i obě haly, aby mohly sloužit zcela nové funkci?

Ano, ze skladu jsme ponechali lehký přístřešek pro auta, redukovali jsme ho téměř na polovinu. Výrobní hala byla zanesená spoustou přístaveb, které jsme odstranili, některá okna jsme zvětšili, jiná jsou nová. Její opláštění jsme řešili z plastu, přišlo nám to v tomto případě nejlepší.  Použili jsme PVC – jsou to lisované panely se speciální povrchovou úpravou, které se běžně používají na střechách.  Vyrábějí se s přesahy střešní fólie, takže se dobře navařují. Fasáda je ukotvená na profilech, má zateplení a je tam odvětrávaná mezera. Povrch působí jako šedá guma, dá se lehce očistit vodou.

V interiéru haly bylo původně lino, pod ním poškozená betonová podlaha. Na stropech podhledy a také světlíky do šedové střechy. Podhledy jsme sundali a betonovou konstrukci očistili opískováním. Myslím, že se to podařilo. Práce to ale byla náročná, prach byl vidět dost daleko. Na podlaze je teď ve vstupním lobby leštěný beton s podlahovým topením, na střeše haly tvarově jednoduchá přístavba ze dřeva, přístupná z vily. 

Kromě toho jsme také upravili dvůr, kde je teď dlažba. Vznikly nové schody a byla opravena rampa.

Rekonstrukce vily byla také komplexní, od očištění starých nánosů až po současný design nábytku a svítidel…

Klient si přál zcela současné kanceláře v historickém domě a původních prvků si dost vážil, takže zůstaly co nejlépe zachovány. Má velmi dobrý vkus a dal nám volnou ruku.

Stavba byla poškozená vzlínající vlhkostí, proto jsme halu podřezávali a drenážovali. Původně tu byl vysoký průjezd do dvora, z něhož jsme chtěli udělat součást domu, takže je zasklený.  Vznikla tak kancelář prosklená z obou stran, trochu utopená vůči chodníku. Nad ní je propojovací můstek mezi kancelářemi v prvním patře. Z vily je oknem průhled do haly skrze prosklenou stěnu v lobby.

V druhém podlaží zůstala na podlahách masivní prkna, ale cihly na stěnách jsme očistili od malby i od omítky, opatřené jsou jen bílým nátěrem. Původní špaletová okna jsme nahradili replikami, které mají ve vnějším křídle dvojité zasklení. V podkroví mansardové střechy si klient postupně zařídí další místnosti. Původně byl na půdu jen výlez, museli jsme tedy přistavět vysokou, ale poměrně úzkou věž pro schodiště, i kvůli požárníkům, aby tu byl únikový východ. Vzhledem k tomu, že je na střeše izolace, změnil se trochu její tvar a také tvar původních vikýřů. Některé vikýře přibyly a střešní krytina je nyní hliníková.

Velká okna stavbě jednoznačně prospěla – jedno vzniklo z původního průjezdu, druhé je v boční fasádě vily a třetí ve schodišťové věži. Pro jaký typ oken jste se rozhodli?

Jedná se o bezrámové zasklení. Fasáda je klasická, ale rozhodli jsme se nakonec pro její izolaci, i když jsme původně nechtěli – hloubka špaletových oken v nikách je tedy trochu větší než dříve. Ale zase jsme si mohli dobře pohrát se zasazením bezrámových oken.

Kromě projektu rekonstrukce všech tří staveb jste se ale dost intenzivně zabývali také návrhy nábytku a svítidel. Některé kousky jsou ale spíše archivní…

Našla se tu spousta starého nábytku a ostatních věcí, takže jsme použili staré industriální lustry nebo křesílka. Pro výrobu některých prvků jsme použili stará prkna z podlah a například recepční stůl je z ozvučných prken do piána, která jsme našli. Ale vyráběli jsme i vlastní kousky, například stoly, vestavěné skříně, osvětlení.

Hana Vinšová
Foto: Alexander Dobrovodský


  Dřevěná stěna kanceláře byla vyrobena ze starých prken, stoly podle návrhu autorů stavby

Palmovka Jihlava  - rekonstrukce části průmyslového areálu Jihlavan
Autor:  mjölk architekti 
Investor: MP Plastics, s.r.o.
Náklady: 16 milionů korun
Realizace: 07.2012 – 07.2013
Užitná plocha: 1300 m²
Technické údaje:
Vila: stávající zdivo CP, izolované EP, původní trámové stropy a krov s nadkrokevním prkenným záklopem, izolací a plechovou střechou
Hala: stávající železobetonová konstrukce s výplňovým zdivem Porotherm, panely Kingspan s vnější fólií PVC, na stropech a střeše stávající železobetonová konstrukce, izolace EP, PVC fólie
Střešní přístavba: dřevěná konstrukce, modřínová fasáda
Podlahy: technické a frekventované úseky - leštěný beton, kanceláře - dřevěná dubová podlaha, horní kuchyňka - polyuretanová podlaha


U vstupní branky slouží jako osvětlení staré ampliony


Vstupní hala s recepcí

Výrobní hala před rekonstrukcí a během stavebních prací

K vile byla přistavěna věž, původní průjezd je zasklený
 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.