Multifunkční Centrum Aupark

Multifunkční Centrum Aupark

(5. 6. 2017) Obermeyer Helika

   
 
 
 
 

Multifunkční Centrum Aupark

Architektonická, projekční a stavebně-poradenská kancelář Obermeyer Helika se jako architekt a generální projektant podílela na výstavbě nového multifunkčního centra Aupark v Hradci Králové. Společnost zajišťovala architektonickou studii, předprojektovou přípravu, dokumentaci pro územní rozhodnutí, dokumentaci pro stavební povolení, dokumentaci pro provedení stavby a autorský dozor.

Multifunkční centrum Aupark bylo vybudováno na Gočárově třídě v centru Hradce Králové, v blízkosti hlavního nádraží. V budově se nacházejí obchody, služby i prostory pro zábavu a občerstvení, zároveň jsou zde k pronájmu kancelářské i obytné prostory.
„Záměrem architektonického a projektantského týmu Obermeyer Helika bylo vytvořit výraznou a originální budovu, která bude reflektovat okolní různorodou zástavbu a která zároveň vnese do centra města svěží architekturu,“ uvádí Josef Kříž, architekt společnosti Obermeyer Helika. Vnější design šestipatrové budovy odráží odlišné charaktery tří okolních ulic. Přírodní symbolika v podobě abstraktních motivů stromů vepsaných do fasády Gočárovy třídy napodobuje stíny vrhané na objekt od kaštanové aleje. Fasáda obrácená do Puškinovy ulice, jíž dominuje bytová zástavba, má podobu zvlněného pláště, tvořeného podbarveným obkladem, doplněným o prosvětlené výkladce. Architektonický tým tak chtěl podtrhnout městský charakter, zdůraznit dynamiku celé ulice a učinit multifunkční centrum ještě atraktivnějším. Třetí motiv fasády vzešel z industriálního rázu Zamenhofovy ulice a nedalekého vlakového nádraží. Stěna orientovaná do těchto míst je tvořena kontaktní omítkovou fasádou s předsazenými kovovými podsvícenými rámy. Použitý materiál i forma aplikace vytváří přirozenou vstupní bránu pro přicházející z této lokality. K centru patří také parkovací dům, který je s Auparkem propojen prosklenými nadzemními koridory a který částečně slouží také jako parkoviště typu P+R.
Interiér Auparku záměrně kontrastuje s vnější různorodostí stavby a sjednocuje vnitřní prostory do živé obchodní pasáže. Je výrazně prosvětlený, vzdušný a prostorný. Vyvrcholením vnitřního prostoru je centrální prostor třetího podlaží, sloužící pro setkávání lidí, odpočinek a stravování. Designovým motivem této části interiéru je opět kaštanová alej Gočárovy třídy. Formou dřevěných interiérových objektů – stromů, v místě sloupů podpírajících bohatě tvarovaný strop, chtěli autoři vzbudit dojem pohledu do koruny stromu se sluncem prosvítajícím (světlíky) mezi větvemi.
„Při této práci jsme mohli zúročit naše zkušenosti s retailovým typem staveb, které jsme získali například při realizaci Centra Chodov, Centra Černý Most, víceúčelového centra Quadrio nebo obchodního centra Bory Mall v Bratislavě,“ shrnuje Jiří Fousek, generální ředitel společnosti Obermeyer Helika.

Tisková zpráva

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.