Muzeum Lesních Finů v Norsku

Muzeum Lesních Finů v Norsku

(5. 3. 2018) Česko-švédský tým mladých architektů vyhrál soutěž na stavbu muzea v Norsku

   
 
 
 
 

Muzeum Lesních Finů v Norsku

Tým mladých architektů vyhrál první cenu v architektonické soutěži na stavbu muzea v Norsku.
Česko-švédský tým mladých architektů se sídlem v dánské Kodani vyhrál s návrhem "Finnskogens Hus" první cenu v otevřené mezinárodní soutěži na nové Muzeum Lesních Finů ve Svullrya, Norsko (Museum of Forest Finn Culture in Norway). S 203 návrhy byla soutěž čtvrtou největší v Norsku. Mezinárodní tým je složený z architektů: Juráš Lasovský (CZ), Filip Lipinski (SWE), Hanna Johansson (SWE).

"Finnskogens Hus" (Dům Lesních Finů) je muzeum úzce spjaté s okolní zalesněnou krajinou, se kterou splývá a tím rozmělňuje hranice mezi vnitřním a vnějším. Je obklopené lesem sloupů vyvolávajících zvědavost a vybízejících k interakci návštěvníků s budovou a okolím. Nové muzeum vytváří prostor k vystavování, prezentaci a k výuce bohaté historie Lesních Finů.

Muzeum je charakterizováno velkou střechou podepřenou labyrintem sloupů vytvářejících symbiosu mezi okolní přírodou a budovou, mezi interiérem a exteriérem. "Kmeny" dávají budově jedinečný charakter a to zvláště během večerních hodin, kdy světlo vyzařující ven skrze rastr kmenů osvětluje bezprostřední okolí. Vstup vypadá jako mýtina, která návštěvníka vede do prostoru recepce, knihovny a výstavní části. Uvnitř muzea jsou kmeny stále přítomny a provází návštěvníka celým objektem. Světlo pronikající skrze strop je analogií techniky Lesních Finů, kteří využívali kouř k vytápění budov a kouř poté odváděli z budovy skrze poklop ve stropě.

Finnskogens Hus je moderní budova vycházející z kultury Lesních Finů a vytvářející dialog mezi lesem a řekou Rotna. Dřevo je prezentováno jednak jako konstrukční element a také jako prvek vyprávějící příběh žďáření, neboli vypalovaní lesa za účelem získání zemědělské půdy, typické metody pro kulturu Lesních Finů.


Fakta:
Lokace: Svullrya, Norsko
Klient: Museum for Forest Finn Culture in Norway
Architekt:  LIPINSKI LASOVSKY JOHANSSON
Ilustrace: Andrea Baresi /  Aesthetica Studio
Velikost: 2000 m2

____

O kultuře Lesních Finů
Lesní Finové migrovali z východní části Finska do zalesněných regionů centrálního Švédska a východního Norska na koci 16. století a na začátku 17. století. Vyznačovali se zemědělskou technikou žďáření, kde do popela z vypáleného lesa je seto zrno. Součástí této lesní kultury byla i takzvaná kouřová sauna. Více o Lesních Finech zde.
____

O atelieru LIPINSKI LASOVSKY JOHANSSON
Mezinárodní tým složený ze tří architektů, kteří nedávno začali spolupracovat na architektonických soutěžích, ve kterých již zaznamenali několik úspěchů. Se 203 návrhy je tato soutěž čtvrtou největší v Norsku a první výhrou pro tento tým.
Tým sídlí v dánské Kodani a je v tomto složení : Juráš Lasovský (CZ), Filip Lipinski (SWE), Hanna Johansson (SWE). Vizualizace byly vytvořeny ve spolupráci ze studiem Aesthetica Studio (IT)  
Projekt na stránkách autorů najdete ZDE.
____

Informace o celé soutěži a dalších soutěžních návrzích jsou prezentované na stránkách Norské Architektonické Asociace (NAL).


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Projekty

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.