Nádvorie v Trnavě

Nádvorie v Trnavě

(21. 9. 2018) Rekonštrukcia a prístavba meštianských domov v Trnave, kde vznikol verejný priestor „Nádvorie“

   
 
 
 
 

Nádvorie v Trnavě

Komplex vznikol spojením viacerých susedných parciel, ktoré majú vstupy z troch rôznych ulíc v historickom centre Trnavy. Tieto parcely boli zastavané prejazdovými meskými domami, ktoré sa spájali zadnou stranou dvorov. Po spojení týchto priestorov tu vznikol voľný priestor v strede mestkej štruktúry, ten sme doplnili o nové objekty. V strede medzi nimi vznikol verejný priestor “nádvorie”.

Nachádza sa tu mnoho rôznorodých poloverejných, či privátnych funkcií, ktoré nádvorie aktivujú, či už denne formou terasy reštaurácie, či retailov, alebo občasne formou eventov. Multifunkčný centrálny priestor je vymedzený štvoricou stromov, zmenou povrchu a osvetlením.

V oboch rekonštruovaných objektoch sme sa snažili odprezentovať všetky dôležité časové stopy prestavieb, pričom sme dbali na jednotný materiálový jazyk dodržujúc zásady pamiatkovej ochrany. História objektov siaha do 14.stor., so zmenami z 16.-20.stor. V objektoch sú sústredené rôzne funkcie ako kultúrne centrum, reštaurácia, pekáreň, predajne, kancelárske priestory, či co-working v podkroví, v rámci ktorého sú domy prepojené.

Severná dostavba dodržiava hmotu pôvodného krídla, naznačením aj v oceľovej konštrukcii s napojením na východný objekt areálu. Obsahuje okrem terasy kultúrneho centra aj študentské ubytovanie, retail, či pokračovanie reštaurácie v pôvodnom objekte.

Dostavba v južnej časti je navrhnutá ako rozšírenie objektu na Štefánikovej 3, postavená k slepej stene susedného objektu. Špecifikom je úzky pôdorys a prevažne jednostranná orientácia smerom do nádvoria. Kontrastné tvaroslovie fasády je zmiernené pravidelným rytmom a použitými materiálmi. V rámci okolitej štruktúry sa tak zachováva prirodzený ráz vnútromestskej rozdrobenosti. Dispozícia je členená vertikálne na prenajímateľné priestory, administratívu a podkrovný apartmán. 
Autorská zpráva

Architekt: Vallo Sadovsky Architects
Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marián Stanislav, Viliam Zajíček, Mateja Vonkomerová, Marcel Vadík, Zuzana Krejčířová, Elena Šoltésov
Spoluautoři Michal Marcinov, Katarína Stanislavová
Klient Trnka investments 
Projekt 2013-2017
Realizace 2014-2018
Rozloha pozemok: 2603 m2
zastavaná: 1030 m2
úžitková: 3393 m2
Náklady 15mil EUR
Fotografie BoysPlayNice

Produkty
Strecha/ Rheinzink,
Fasáda/ Schüco,
Zasklenia/ Reynaers,
Nábytok/ Andreu World,
Nábytok/ Fermob,
Nábytok/ Innovation,
Nábytok/ Hay
Svietidlá/ Iguzini
Svietidlá/ lampe grass
Svietidlá/ Delta Light,
Sveitidlá/ Hay

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.