Národní grafenový ústav ve Velké Británii

Národní grafenový ústav ve Velké Británii

(6. 8. 2015) Ústav sídlí na půdě Univerzity v Manchesteru

   
  • autor: Hufton+Crow

  • autor: Hufton+Crow

  • autor: Hufton+Crow

  • autor: Daniel Shearing

  • autor: Hufton+Crow

  • autor: Hufton+Crow

  • autor: Hufton+Crow

  • autor: Daniel Shearing

  • autor: Hufton+Crow

  • autor: Hufton+Crow

 
 
 
 

Národní grafenový ústav ve Velké Británii

Architektonická kancelář Jestico + Whiles stojí za návrhem elegantní budovy Národního grafenového ústavu při Manchesterské univerzitě ve Velké Británii, který je předním vědecko-výzkumným centrem celosvětového významu. Zaměřuje se na výzkum a výrobu grafenu, speciální uhlíkové nanostruktury, která je dosud nejpevnějším známým materiálem s vynikající vodivostí. Tyto vlastnosti ho předurčují k revolučním uplatněním v oblasti energií, IT nebo medicíny. Při návrhu budovy Jestico + Whiles úzce spolupracovala se sirem Konstantinem Novoselovem, který společně se sirem Andre Geimem grafen v roce 2004 poprvé izoloval a za jeho objev oba vědci získali Nobelovu cenu za fyziku i Řád britského impéria. Celková investice do výstavby dosáhla 61 milionů liber.

„Národní grafenový ústav sídlí na půdě Univerzity v Manchesteru v moderní 5podlažní budově na celkové ploše 7 825 m2. Vnější opláštění budovy sestává ze stovek černých lesklých panelů z nerezové oceli, přičemž každý z nich obsahuje tisíce dírek, které vytváří rovnice používané při výzkumu grafenu,“ říká Sean Clifton, ředitel pražské kanceláře společnosti Jestico + Whiles, která v nedávné době získala Čestné uznání v soutěži Grand Prix Architektů 2015 a titul Fasáda roku 2015 za rodinný dům Vila Průhonice.

Na všech podlažích v Národním grafenovém ústavu jsou zastoupeny jak laboratoře, tak kanceláře. Podobné rozmístění umožňuje jednotlivým výzkumným týmům přístup k veškerému potřebnému vybavení a umožňuje souvislý provoz v jedné části budovy bez neustálého přebíhání mezi patry. Od výzkumných týmů se očekává navázání partnerských vztahů s průmyslovými společnostmi, které následně na výzkumu s univerzitou spolupracují. Podpořit výzkum grafenu a uzavřít s univerzitou partnerství na různých projektech spojených s grafenem se dosud rozhodlo více než 35 společností z celého světa.

Hlavní absolutně bezprašné výzkumné pracoviště je z důvodu minimalizace přenosu vibrací umístěno ve sníženém přízemí. Strop se důmyslně klene po celé délce budovy nad úrovní chodníku, takže kolemjdoucí si mohou prohlédnout interiér místnosti i vědce při práci přímo z ulice. Bezprašná pracoviště jsou v ústavu celkem dvě. Mimo ně se zde nachází laserová, optická, metrologická a chemická laboratoř. Součástí budovy jsou i další prostory, jako je například seminární místnost, která se otevírá na střešní terasu a ústí do rozmanité zahrady.

Projektový management a technický dozor zajistila společnost EC Harris. Na stavbě se mimo jiné podílela společnost CH2M Hill, která navrhovala design specializovaných laboratoří a poskytovala strojní a elektrotechnické konzultace, a dále společnost Ramboll, která realizovala služby v oblasti civilního a strukturálního inženýrství.

Národní grafenový ústav slavnostně otevřel britský ministr financí George Osborne v březnu 2015.
tisková zpráva


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.