Nová družina s jídelnou ZŠ Plzeň – Újezd

Nová družina s jídelnou ZŠ Plzeň – Újezd

(5. 2. 2019) Autorem projektu je projectstudio8

   
 
 
 
 

Nová družina s jídelnou ZŠ Plzeň – Újezd

Základní škola Plzeň – Újezd má novou družinu s jídelnou v moderní dvoupodlažní přístavbě. Od začátku prosince 2019 ji využívají děti i zaměstnanci školy. Nový objekt ve formě dřevěného minimalistického hranolu ulehčí život žákům i pracovníkům školy, nebudou muset jako dosud docházet do družiny a jídelny do kilometr vzdálené staré budovy. Zhotovitelem akce za 17 milionů korun včetně DPH, již financovalo město Plzeň, je firma PALIS Plzeň, spol. s r. o.

„Cílem výstavby nového objektu bylo umožnit dětem komfortnější pobyt ve škole i mimo školní vyučování. Věřím, že v této moderní budově se budou cítit dobře a že jim rychleji a příjemněji uběhne doba, než si je rodiče vyzvednou,“ řekl primátor Martin Baxa. Škola má první až pátý ročník, navštěvuje ji 140 dětí. Letos slaví 120. výročí od založení.

„Na otevření nové budovy se těšili děti, rodiče i zaměstnanci. Přesuny dětí do staré budovy byly náročné na koordinaci a dohled,“ uvedla radní pro oblast školství Lucie Kantorová. „Za přínosné také považujeme, že nový objekt má terasu, odkud je vstup na zahradu i na školní hřiště, děti teď budou mít možnost mnohem víc zahradu využívat. Úpravy zahrady byly součástí projektu,“ doplnila ředitelka školy Helena Fenclová.

Obvodové a vnitřní nosné konstrukce přístavby se zastavěnou plochou 210 metrů čtverečních byly navrženy jako dřevostavba, fasáda je z modřínového dřeva. Autorem projektu je projectstudio8. Stavba byla zahájena 14. května 2018, hotová byla do konce října 2018. Za město ji má na starost Odbor investic Magistrátu města Plzně. Finance se podařilo zajistit z přebytku rozpočtu.

V přízemí přístavby je chodba umožňující vstup z ulice Národní i ze dvora školy. „Z této chodby je přístup do školní jídelny, sociálního zázemí jídelny, kabinetu i do stávající budovy školy a dále pak na schodiště do druhého patra přístavby. Do výdejny jídel se dá vejít přes chodbu přímo z jídelny nebo z vnějšího prostoru od Národní ulice. Celá stavba družiny s jídelnou včetně projektové přípravy pak zabrala rekordně krátký čas. Vše se nám podařilo zvládnout do jednoho roku,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Při stavbě byly rovněž upraveny prostory v původní budově školy. Z šaten a místnosti správce je zřízena odborná učebna s kabinetem, z rekreační učebny vznikla průchozí šatna. Šatna vznikla i v části stávajícího nevyužitého prostoru, ve zbylé části je stavebně oddělený sklad. Ve druhém patře přístavby jsou dvě místnosti vzájemně propojené skládací akustickou stěnou, každá se samostatným vstupem. Obě jsou určeny pro provoz a potřeby školní družiny, jedna z nich bude sloužit také jako výtvarná třída používaná pro školní výuku. Součástí projektu je také připojení objektu přístavby na veřejnou infrastrukturu a vybudování nových zpevněných ploch. 

Doplněno Stavbaweb:
Družina je dimenzována tak, aby hmotově nekonkurovala stávajícímu dvoupodlažní objektu školy se sedlovou střechou. Ta je navržena jako dvoupodlažní se střechou plochou. Hlavní hmoty objektů jsou od sebe odsunuty, aby byla zvýrazněna návaznost v časové ose. Ke kontaktu dochází pouze v přízemí, ve vstupní část. Záměrem je jít v kontrastu k historizujícímu stylu školy, která byla vystavěna na počátku 19. stol. Nově vzniklý objekt je pojat v minimalistickém stylu, jako dřevěný hranol.
Vstupní část je zvýrazněna rukávcem, který chrání uživatele před nepřízní počasí a probíhá do zahrady, kde je ukončen stejným architektonickým prvkem. Hmota nástupu je zaklesnuta do hlavní hmoty objektu. Tu tvoří dřevěný hranol s propsaným schodištěm do fasády z uliční části. Pod vykonzolovaným schodištěm tak vzniká krytý servisní vchod, který je funkčně upozaděn oproti hlavnímu vchodu. Ze zahradní zóny se do objektu propisují dvě pásová okna vzájemně posunutá oproti sobě v horizontálním směru sloužící k vizuálnímu kontaktu se zahradou. Zbytek okenních otvorů je na fasádě potlačen dřevěným předsazeným roštem. Ten je v nárožních částech z ulice rozředěn větším rozpalem a jiným druhem řeziva, aby došlo k rytmizaci fasády a různým propustnostem světla ve večerních hodinách z interiéru do exteriéru. Rošt dále plní funkci estetickou, kde za použití přírodních materiálů dochází k většímu kontaktu a souznění s okolní zelení a dalšími přírodními prvky okolí. Vymezuje a akcentuje relaxační funkci nového objektu oproti strohé klasické budově k účelům výuky.
Autorská zpráva 
Zdroj: projectstudio8.cz
Fotogalerii nového objektu najdete na stránkách autorů ZDE.

Související články:
Školní družina Újezd  27.9.2018

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Škola, věda

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.