Onkologický pavilon FN Plzeň uspěl v soutěži Stavba roku 2011

Onkologický pavilon FN Plzeň uspěl v soutěži Stavba roku 2011

 
 
 
 

Onkologický pavilon FN Plzeň uspěl v soutěži Stavba roku 2011

Letos bylo dokončeno a uvedeno do provozu Onkologické centrum Fakultní nemocnice Plzeň. O tom, že se jedná o významnou stavbu, svědčí také nominace na titul Stavba roku 2011 a především získání zvláštního ocenění, Ceny předsedy Senátu Parlamentu ČR v této soutěži. Autorem Onkologického centra je sdružení firem K4 a.s. a LT Projekt a.s.


Onkologické centrum bylo vybudováno v rámci první etapy modernizace areálu Fakultní nemocnice Plzeň a jejího přesunu do areálu v Lochotíně. Navrhnout optimální řešení přesunu většiny zdravotnických klinik a oddělení z Borského areálu FN do Lochotína měli za úkol navrhnout a vyprojektovat odborníci ze společnosti K4 Architects & Engineerg ve spolupráci se specialisty na zdravotnické technologie, firmou LT Projekt a.s.

Samotné Onkologické centrum je postaveno jako zcela nová a na ostatních objektech relativně nezávislá stavba. S výjimkou napojení na inženýrské sítě, komunikační systém a na další centrálně řešené systémy fakultní nemocnice bude fungovat víceméně jako autonomní celek.

„Naší největší snahou při tvorbě konceptu bylo alespoň trochu zpříjemnit pobyt pacientů - rozptýlit jejich obavy, strach a nejistotu, se kterou přicházejí. Proto jsme kladli velký důraz na dostatek denního světla a možnost vstupu nebo alespoň výhledu do zeleně v exteriéru. Pět atrií navržených ve spodní části stavby a zelená střešní terasa toto vše umožňují,“ říká architektka Zdena Němcová ze společnosti K4 a.s.



Stavební řešení výhodné pro pacienty

Stavebně je objekt tvořen podzemní a nadzemní částí. Dvě podlaží jsou částečně zapuštěné do svažitého terénu a obsahují většinu provozních částí s výjimkou lůžkové. Ta je situována odděleně v klidové poloze nadzemního bloku se vstupy v úrovni terénu a se třemi nadzemními podlažími. Uvedené řešení je velmi praktické a výhodné především pro pacienty. Zatímco dolní dvě podlaží jsou vyčleněna převážně pro ambulantní pacienty a bude zde velmi čilý ruch s pohybem řádově stovek osob, v lůžkové části, umístěné v horní části, bude zajištěn maximální klid pro hospitalizované pacienty.



Mezi horní a spodní částí je ve formě zelené střešní zahrady vytvořen prostor pro relaxaci pacientů a jejich doprovod, čekající zde po celou dobu probíhajících vyšetření nebo ambulantní aplikace.

Dalším úspěchem této mimořádné stavby je také závěrečná nominace v kategorii novostavba v soutěži Fasáda roku 2010 a získání Ceny mediálních partnerů v této soutěži.

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Zdravotnictví

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.