Památník obětem války

Památník obětem války

Ostrava-Poruba

(10. 9. 2018) David Kotek a Jan Müller

   
 
 
 
 

Památník obětem války

Nejdříve měla být revitalizována jen vstupní plocha u památníku v Ostravě-Porubě, nakonec byl zrekonstruován celý památník, který je spojený s bludným balvanem a starou lípou. Zvolený materiál, dunění při chůzi i paprsky světel prosvítající jmény obětí vyvolávají ozvěny války.

Ačkoli se nakonec „z opravy dlažby“ stala rekonstrukce celého památníku, původní jméno projektu zůstalo. Je třeba proto zdůraznit, že opravena nebyla jen vstupní plocha, ale celý památník. Architektonické výzvy se chopili David Kotek a Jan Müller, investorem je město Ostrava – Městský obvod Poruba.
Projekt propojil tři prvky: památník první a druhé světové války, chráněnou přírodní památku bludný balvan a památnou lípu. Bludný balvan je mohutný blok z červené skandinávské žuly, který byl na území Ostravska přivlečen pevninským ledovcem pravděpodobně ze středního Švédska. Lípa byla zasazena 28. října 1968 u příležitosti padesáti let republiky.
Při rekonstrukci památníku, jenž nese jména obětí, byla použita trvanlivá patinující ocel (corten), která není náročná na údržbu. Ocelové pláty tvoří ve vybraných místech pochozí plochy, které jsou kotveny jen na trámech, jejich středová část je volná. Při chůzi plocha duní, což připomíná ozvěny války. Dosažení tohoto efektu bylo jedním ze složitých konstrukčních úkolů řešených přímo na stavbě. Jména obětí válek byla vyřezána do ocelových plátů, přímo vystupují z pochozí plochy. Textem prosvítá světlo.

Technicky náročným úkolem byla volba tloušťky plátů, jejich vyztužení i vypálení textu. Bylo nutné, aby památník odolával vandalům, zároveň působil vzdušně a dynamicky.
Památník, bludný balvan i lípa jsou ve tmě nasvětleny. Osvětlení se muselo řešit tak, aby byl text čitelný. Památník byl a bude místem konání pietních aktů při výročí osvobození nebo vzniku republiky. Před rekonstrukcí nebyl přístupný pro osoby se zhoršenou schopností pohybu. Srovnání terénu do jedné nivelety a vytvoření bezbariérového prostoru zvýšilo dostupnost i komfort návštěvníků.

Dílo je výjimečné tím, že propojuje člověka s přírodou, spojuje živé a neživé, minulost a přítomnost v jeden celek. Stává se přirozenou součástí krajiny. Zároveň je novostavbou, která působí, jako by do prostoru patřila odjakživa a mohla tam zůstat navždy.

Tisková zpráva

Revitalizace vstupní plochy u bludného balvanu soutěží o titul STAVBA ROKU 2018. Hlasovat pro ní můžete během září na www.stavbaroku.cz. Tato prestižní soutěž oceňuje kvalitní stavební řešení, architektonickou nápaditost a řemeslnost.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.