Paul de Ruiter Architects: Villa Kogelhof

Paul de Ruiter Architects: Villa Kogelhof

 
 
 
 

Paul de Ruiter Architects: Villa Kogelhof

Farma o velikosti 25 hektarů je součástí širšího programu iniciovaného vládou, jehož cílem je propojit regionální ekologické zóny v celé zemi. Současný majitel koupil tento bývalý statek v roce 2006. Na jeho pozemcích je chráněné stanoviště živočichů a rostlin a vede přes ně hlavní turistická cesta pro veřejnost. Stavba rodinného domu byla povolena pouze pod podmínkou, že se pozemku vrátí jeho předzemědělský stav. Výsadba 71 tisíc šestiletých stromů, provedená už v roce 2006, naznačuje budoucnost sídla jako „vily v lese“. Vykopání obdélníkového rybníku vyžadovalo odstranění 70 000 kubíků zeminy.



Architekti: Paul de Ruiter Architects
Místo: Noord-Beveland, Zeeland, Nizozemí
Krajinářský architekt: Bosch Slabbers, Middelburg
Dodavatel: J. van der Linde, Goes
Plocha: 715 m2
Realizace: 2013
Foto: Jeroen Musch



Kontrast. Podzemní prostor domu tvoří vstup, parkoviště pro 6 aut a traktor, sklad, koupelna a dílna. Schodišťová věž v pohledu vystupuje jako by z rybníka. Obytný prostor je v proskleném kvádru vznášejícím se nad zemí. Půdorys je zcela otevřený, až na několik subtilních skleněných příček. Ty oddělují prostory kuchyně, ložnic, koupelen a hlavní obytné místnosti. Patio má skleněné dveře po obou stranách, takže je přístupné jak z obývacího pokoje, tak z koupelny.




Celá podlaha je pokryta bílým epoxidem a nábytek je složen z klasiky designu od Le Corbusiera a Eileen Greyové. Fasáda je kompletně skleněná a poskytuje mimořádné výhledy na krajinu v okolí.




Soběstačnost. Jedním z hlavních principů Villy Kogelhof je přeložení luxusu do štěstí nezávislosti. Cílem projektu vily měla být soběstačnost ve výrobě vlastní energie, vyhřívání vlastní vodou a recyklace odpadků. Fasáda je významným přínosem k energetické neutralitě. Tato tzv. klima fasáda se skládá z vnější vrstvy čirého izolačního skla od podlahy ke stropu a z vnitřní protisluneční textilní rolety. Je-li roleta dole, vznikne dutina, v níž proudí vzduch extrahovaný z centrálního ventilačního systému.


Dům je vytápěn ústředním topením v kombinaci s čerpadlem vzduch/vzduch. Teplá voda bude v blízké budoucnosti ohřívána pomocí kombinovaných kamen na dřevo ze soukromého lesa v okolí. Elektřina vyrábějí fotovoltaické články na střeše a plánován je též větrný mlýn.



Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Sustainability

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.