Předškolní zařízení Sörgården Stockholm

Předškolní zařízení Sörgården Stockholm

(30. 7. 2018) Na fasádách byly použity PREFA fasádní šablony 

   
 
 
 
 

Předškolní zařízení Sörgården Stockholm

Kdyby si děti mohly samy postavit školku, určitě by vypadala stejně, jako ta se jménem Sörgården v Tullinge jižně od Stockholmu. Hravá a s veselými detaily, plná světla, dobře koncipovaná a přátelská, ale také robustní a odolná. Už samotné projektování bylo vlastně návratem do dětství.

Pro Carolin Flemingovou a Johana Granqvista z architektonické kanceláře Total Arkitektur neexistuje lepší obor než architektura. Možnost být kreativní, pracovat s lidmi a pro lidi, vytvářet nevšední prostory pro život i práci, to jsou důvody, pro které považují svou práci za mimořádnou. Takový postoj lze vycítit u celého týmu. Architektonická kancelář, která vedle obytných staveb projektuje speciálně také školy a zařízení sociální péče, existuje už 70 let. Během celé té doby, po kterou byly navrhovány a stavěny objekty pro různé generace a potřeby, byly nashromážděny cenné zkušenosti, které jsou teď sdíleny s mladým týmem.

Paní Flemingová, Vy a Johan Granqvist jste společně projektovali a realizovali výstavbu předškolního zařízení „Sörgården“. Jak to všechno začalo?
Carolin Flemingová: Původní požadavek zněl přistavět k existujícímu předškolnímu zařízení ze 70. let minulého století další budovu. Protože však byla stará stavba ztrouchnivělá a v dezolátním stavu, bylo třeba ji strhnout. To nám pochopitelně umožnilo realizovat vlastní představy. Stará budova byla tmavá krabice s mnoha chodbami, nepřehledná a působící tísnivým dojmem. To jsme chtěli v každém případě změnit. Namísto hlavní chodby jsme udělali jakousi galerii kolem zahrady ve vnitřním dvoře. Galerie zajišťuje přehled o dění v celém areálu, ulehčuje práci a komunikaci mezi zaměstnanci a dětmi.

Johan Granqvist: Bylo pro nás důležité vytvořit budovu dobře zapadající do okolí. Kolem je plno předměstských domků a vil z 60. a 70. let dvacátého století, nic příliš atraktivního. Proto jsme zvolili velmi skromnou a lineární podobu budovy. Neměla být příliš nápadná, výrazná. 

Na této budově upoutá motiv kosočtverce, který lze objevit na mnoha místech. Co se skrývá za tímto nápadem?
CF: Opravdu, kosočtverec se objevuje v půdorysu budovy, ale také ve „čtecích výklencích“ a vikýřích, v nichž jsou tyto čtenářské koutky umístěny a které vystupují různými směry z fasády. Kosočtverec se táhne jako červená nit celým projektem.

Také v interiéru je patrný prostý, jednotný styl, hodně kovu a dřevo světlých barev. Proč ne zářivá pestrost?
JG: Investoři měli o interiéru přesné představy, barvy měly být pokud možno neutrální a světlé. Pestrost zajišťují obrázky a výtvory dětí, právě díla malých umělců mají být středem pozornosti. Dřevo působí teple, děti by se měly cítit příjemně.

Fasáda školky rozhodně není všední, opticky i technicky. Jaké mimořádné nároky na ni byly kladeny?
JG: Pokud jde o fasádu, byla obec velmi náročná. Fasáda měla být robustní, také proto, aby odolala důsledkům dětských her, třeba fotbalu. Nechtěli ji každý půlrok opravovat. Byli jsme přesvědčeni, že produkty firmy PREFA Aluminiumprodukte by tyto nároky jistě zvládly. Slib „Silná jako býk!“ a čtyřicetiletá záruka pak představitele obce přesvědčily a náš návrh byl schválen.

Použity byly hnědé PREFA fasádní šablony a na velké kosočtvercové ornamenty pak šablony v barvě mayského zlata, všechny o velikosti 20×20. Pro kontrast s hnědým kovem a pro dosažení působivého přirozeného vzhledu jsme fasádu na některých místech obložili dřevem.

Také na fasádě je tedy motiv kosočtverce dominantní. Podařilo se tento záměr hned realizovat?
CF: Chtěli jsme i na fasádě uplatnit náš kosočtvercový design, a s fasádními šablonami to bylo snadné. Koneckonců je to budova pro děti, měla by být hravá a hezká na pohled. Zlaté šablony vyvolávají dojem, jako by byla ozdobena medailemi nebo třpytivými šperky. Bylo to poprvé, kdy jsme použili hliník a silně nás to zaujalo, protože hliník nám otevřel nečekané kreativní možnosti. Mohli jsme kombinovat barvy a vytvořit i hmatový zážitek.
JG: Od firmy PREFA jsme dostali několik vzorků a s těmi jsme si hráli a experimentovali. Ve větším měřítku jsme pak ornamenty pro fasádu navrhli digitálně na našich počítačích. Člověk se vrací zpět do dětských let, bylo to jako velké puzzle nebo počítačová hra, skoro jako Pac-Man nebo Tetris.

Jak jste se tady ve Stockholmu dozvěděli o tomto materiálu?
JG: Konal se tu právě stavební veletrh, prohlédli jsme si nejrůznější nabídky fasádních materiálů. Pak jsme objevili firmu PREFA a její šablony, vypadaly velmi atraktivně a slibovaly snadnou zpracovatelnost. Byli jsme opravdu napjatí, než jsme si mohli hliníkové prvky v naší architektonické kanceláři sami vyzkoušet.

S výsledkem a celkovým vzhledem jsme maximálně spokojeni. Také s barvou a barevnými kombinacemi, s tím, jak se optický dojem zajímavě mění v závislosti na počasí a světelných podmínkách. 

Jak projekt celkově hodnotíte? Doufáte v populační boom, aby mohly vznikat další podobné stavby?
CF: Práce na tomto typu budovy nás velmi těšila. Moci vytvářet prostory pro malé děti – vždyť tu stráví první roky svého života! A samozřejmě jsme chtěli udělat něco smysluplného a pěkného pro zaměstnance, abychom jim usnadnili práci a její organizaci. 
JG: Ano, velmi v to doufám. Protože jsme právě v období hospodářského vzestupu, nenechá na sebe snad další baby boom dlouho čekat. Naše kancelář existuje už 70 let a má za sebou realizaci řady škol, předškolních zařízení a podobných objektů. A teď skutečně leží na našem pracovním stole další projekty tohoto druhu. Projekt školky byl každopádně dobrou referencí pro další obce a zákazníky, kteří potřebují denní zařízení pro děti.

Fasáda jako ta na školce Sörgården je vzhledově něco zcela mimořádného, jistě i pro Vás jako klempíře.
MK: Ano, tuto budovu jsme obložili 1200 čtverečními metry fasádních šablon o velikosti 20×20 v hnědé barvě a v barvě mayského zlata. Před touto zakázkou jsme nic podobného nedělali. Prostory a okna vystupující z fasády, zlatý ornament – to vyžadovalo najít nejdříve ten správný pracovní postup. PREFA nás pozvala do PREFA Academy ve Wasungenu v Německu, kde nám přesně ukázali, jak se s materiálem pracuje. Můj tým i já jsme získali cenné poznatky. Předností hliníkových produktů PREFA je nejen to, že jsou lehké, ale i že jsou snadno zpracovatelné a tvárné. To umožnilo snadnou realizaci fasády se vzorem. S prací a konečným vzhledem školky jsem velmi spokojený. Navrhli ji šikovní architekti.

Byly na objektu použity speciální prvky?
MK: Na školku jsme namontovali systém pro odvodnění střechy s PREFA hranatými svody a žlaby. Ty působí opticky dobře a jsou skutečně robustní. Odolají nejen velkým náporům vody, ale i živelné hravosti dětí. Stabilita a dlouhá životnost hrály u tohoto objektu významnou roli. V PREFA Academy i při vlastní montáži jsme se mnohé naučili, takže příště už můžeme začít okamžitě. Rád bych s tímto materiálem pracoval na dalších zakázkách. Osvědčil se nám. 

Předškolní zařízení Sörgården, Stockholm
Země:  Švédsko
Objekt, místo: veřejná budova, Stockholm
Typ stavby: novostavba
Architekti: Carolin Fleming a Johan Granqvist, Total Arkitektur och Urbanism TAU AB, Stockholm
Foto: Croce & WIR
Realizace: MK Byggnadsplåtslageri, Västerås
Odvodnění střechy: PREFA hranatý svod
Typ fasády: PREFA fasádní šablona 20x20
Barva fasády: P.10 hnědá a mayské zlato

Podle podkladů společnosti PREFA Aluminiumprodukte s. r. o.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Škola, věda

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.