Pieter Brink: soběstačný dům

Pieter Brink: soběstačný dům

 
 
 
 

Pieter Brink: soběstačný dům

Tedy zatím téměř soběstačný, ale očekává se, že v (blízké) budoucnosti bude dům existovat zcela mimo sítě, bez připojení k jakékoliv trubní nebo kabelové síti.

Architekt: Pieter Brink
Místo: Het Holtien, Dwingeloo, Nizozemí
Plocha: 250 m2
Realizace: 2013
Foto: archiv architekta


Na venkově v Holtienu blízko městečka Dwingeloo v provincii Drenthe byl postaven soběstačný dům, který stojí na břehu bývalé pískovny. Tedy zatím téměř soběstačný, ale očekává se, že v (blízké) budoucnosti bude dům existovat zcela mimo sítě bez připojení k jakékoliv trubní nebo kabelové síti. V současné době má dům dočasné připojení k místní elektrické síti, nicméně se předpokládá, že v budoucnosti bude přijat dobrý způsob, jak ukládat elektřinu. Jakmile bude udržitelné řešení tohoto problému vypracováno, bude dům od elektrické sítě odpojen. Ve všem ostatním je již nyní dům nezávislý a nemá připojení k žádnému vnějšímu systému. Má vlastní vodní elektrárnu. Odpadní vody jsou čištěny ve zvlášť zbudovaném mokřadu a poté přepraveny do rybníka.





Aplikace udržitelných technologií umožňuje, aby dům byl velmi energeticky efektivní. Kromě toho jsou pro povrchy vně i uvnitř použity (neobvyklé) recyklované materiály, které tak zdůrazňují, jak vysokou hodnotu mohou mít díky opakovanému použití. Nových materiálů bylo použito relativně málo, takže dům má velmi malou uhlíkovou stopu.
Dům je vyhříván pomocí 6 solárních kolektorů, tepelného čerpadla a vysoce účinných krbových kamen na dřevo, které ohřejí 1000 litrů vody a zateplují dům v chladnějších měsících. 32 solárních panelů vyrábí elektřinu a v kuchyni se používá indukční vařič. Pro šetření elektřinou v zimních měsících jsou v kuchyni instalována také kamna na dřevo.





Dřevěná rámová stěna má tloušťku 35 cm a plně izolována. Střešní konstrukce je až 40 cm silná a rovněž plně izolovaná. Fasáda je z použitých betonových dlaždic a rámy jsou z vnější strany obloženy znovu použitým dřevem nařezaným z lešení, které bylo odstraněno z rybníka před domem.  Jako dlažba slouží druhotně použité panely z umělého kamene.





Také v interiéru se setkáme se znovu použitými materiály. Kuchyňská linka je obložena starými dopravními značkami a stěny koupelny jsou zčásti obloženy materiálem vyrobeným z plachty kamionu.  První patro a schody jsou také z recyklovaných dřevěných panelů.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Sustainability

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.