Polyfunkční dům U Stavaře

Polyfunkční dům U Stavaře

(30. 1. 2017) Libor Sošťák

   
 
 
 
 

Polyfunkční dům U Stavaře

Revitalizace bývalého provozního objektu začala už v roce 2007, vlivem globální finanční situace ale došlo ke změnám jak v struktuře firmy investora, tak i v názoru na účel a stavební program budovy – sídla stavební firmy. Stavba byla nakonec pozastavena. V roce 2015 bylo rozhodnuto ponechat pro potřeby firmy jen 3. NP objektu a 1. NP a 2. NP využít k restauračnímu provozu a hotelovému ubytování. To částečně vysvětluje skutečnost, že objekt je situován na okraji zóny výroby a služeb severní části Vsetína. Výchozí situace s tímto handicapem vedla k úsilí vytvořit v bezprostředním okolí dostatek míst pro parkování, plochy intenzivní zeleně, dětské hřiště a letní terasu s fontánou. Limitem bylo sousedství okolních budov v areálu a dopravní vazby v lokalitě.

Architektonické a hmotové řešení stavebních úprav navázalo na základní hmotu původně dvoupodlažního objektu novým podlažím, jehož konstrukce je tvořena z dřevěných lepených sloupů. Ty jsou kotveny do nosného trámového dřevěného stropu nad 2. NP. Na sedlovou střechu s mírným spádem byly použity původní dřevěné sbíjené vazníky. Pole skeletu jsou zavětrovány a ztuženy ocelovými táhly pohledově přiznanými v interiéru, někde jsou skryty v příčkách.
K hlavnímu objemu je do ulice připojeno schodiště a do zahrady krytá terasa. Nové části budovy jsou odlišeny od původní zděné stavby materiálovou a povrchovou podstatou (uvnitř dřevo, v exteriéru falcovaný plechový obklad, pohledový beton na schodišti a terase). Barevnost je neutrální, různé odstíny šedé omítky a betonu směřující k černošedé až černé barvě obkladu, krytiny a oken.

Podélný nosný stěnový systém stávající budovy předznamenal dispoziční a konstrukční možnosti úprav objektu. Systém trojtraktu se opakuje ve všech podlažích, hotelové apartmány, pokoje a kanceláře navazují na střední chodbu.
1. NP – ze severní strany vstupní prostory, schodiště, denní  bar - recepce, sociální zařízení hostů, restaurace se salonkem a zázemím (varna, šatna, sociální zařízení), jeden apartmán samostatně přístupný z exteriéru. Varna je oddělena od restaurace prosklenou stěnou s potiskem, průhlednými okénky v grafice možno nahlédnout do „kuchyně šéfkuchaře“. Na restauraci navazuje letní terasa s mobilním zastřešením. Terasa s fontánou, pítkem pro cyklisty a dětským hřištěm je lemována zelení. Zásobování kuchyně je zajištěno z východní strany objektu.
2. NP – hotelové patro se sedmi apartmány, kde součástí každého apartmánu je malá kuchyňská linka a koupelna s wc. Apartmány u obou štítových stěn jsou prostorově komfortnější.
3. NP – sídlo firmy s  kancelářskými prostory administrativy a vedení  firmy.

Koncepce vybavení interiéru byla vedena snahou předvést  moderní  technologie a materiály současného stavebnictví (stěrkové povrchy, corten, zelené stěny, sklo s barevným grafickým potiskem). Kromě toho jsme použili také osvědčené klasické materiály jako dřevo, železo, keramické dlažby a pohledový beton. Vybavení hotelových pokojů a kanceláří, dveře, stolový i sedací nábytek v restauraci a baru mají povrch z běleného nebo přírodního dubu.
V designovém detailu se objevují odkazy ke stavebním profesím a prvkům – stolové podnože a prvky baru kombinující  beton a betonářskou výztuž, svítidla jsou zhotovená ze zednického nářadí, potisk skleněných dělících stěn má stavební motivy.

Autorská zpráva
Foto: Petr Zhoř


 
Autor: Ak. arch. Libor Sošťák
Stavební projekt: Ing. František Jančár
Místo: ul. 4. května, Vsetín (http://www.hotelustavare.cz/)
Investor: JASY Vsetín s.r.o., 4.května 353,75501 Vsetín

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2016

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.