Projekt rekonstrukce rodinného domu

Projekt rekonstrukce rodinného domu

Lacinova 12, Brno

(3. 10. 2018) Atelier Habina

   
 
 
 
 

Projekt rekonstrukce rodinného domu

Dům je umístěn v okrajové části města na vyvýšeném místě s pěknými výhledy na dominanty Brna i okolní přírodu. Řadová zástavba typových rodinných domů leží na mírně svažitém terénu.

Návrh řeší vzhled vnějších fasád a změnu dispozičních řešení. Z ulice bude fasáda opatřena cihelným obkladem v kombinaci s dřevěným obložením, jižní fasáda je částečně opatřena bílou omítkou a částečně také opláštěna dřevěným obkladem. V domě se teď nachází jeden byt o velikosti 6+1, v navrženém řešení bude rozdělen na dvě bytové jednotky, nově vznikne také střešní zahrada.
Vstup se společně s garáží nachází na severní straně v úrovni ulice, v prvním nadzemním podlaží. Odtud se bude vcházet do mezonetového bytu o velikosti 2+kk. Kuchyňský kout je předsazený před fasádu nad zahradou a díky velkým proskleným plochám dodává do interiéru dostatek denního světla. Z obývacího pokoje vede schodiště do druhého nadzemního podlaží s ložnicí, šatnou a koupelnou. Střecha nad předsazeným kuchyňským koutem slouží jako terasa pro ložnici.
Druhý byt o velikosti 3+kk se nachází v druhém a třetím nadzemním podlaží. Spodní patro slouží jako společenská část, prostor jídelny a kuchyně se zvětšuje díky prosklenému arkýři směřujícímu na sever do ulice. Ve třetím nadzemním podlaží se nachází klidová část bytu. Ložnice je propojena s koupelnou a vstupuje do ní přes velkou šatnu. Směrem do ulice je umístěn další pokoj. Z chodby ve třetím nadzemním podlaží je přístupná střešní terasa, její součástí bude pergola, voliéra a bohatá extenzivní zeleň.
Suterén tvoří společnou část domu se zázemím bytů, pokojem pro hosty a posilovnou. Díky svažitosti terénu je z úrovně podzemního podlaží přístupná zahrádka směřující na jih. Jednotlivá podlaží domu jsou přístupná po nově vybudovaném schodišti, v návrhu je počítáno s prostorem pro výtah.

Nosné konstrukce stavby zůstanou zachovány. Nové nenosné příčky budou z keramických tvarovek. Překlady nad zvětšovanými otvory budou opatřeny ocelovými nosníky. Střecha, původně pultová, je navržena jako plochá se střešní terasou. Prostupy pro vedení instalací v domě jsou zachovány, ale předpokládá se výměna instalací. Chodník před domem bude z dlažby, parkování ze zatravňovacích dlaždic.

Autorská zpráva

Autor a projekt: Atelier Habina – Martin Habina; spolupráce Eliška Macečková
Plocha parcely se zahradou: 169 m2
Zastavěná plocha: stávající 87 m2, navrhovaná 99 m2
Obestavěný prostor: stávající 976 m3, navrhovaný 1013 m3

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Projekty

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.