Projektstudio: sídlo společnosti Pospiech

Projektstudio: sídlo společnosti Pospiech

 
 
 
 

Projektstudio: sídlo společnosti Pospiech

Rekonstrukce ostravského sídla společnosti Pospiech SD v areálu bývalého svinovského lihovaru získala Čestné uznání v soutěži Grand Prix Obce architektů.

Místo stavby: Lučni, 72100, Ostrava - Svinov
Investor: POSPIECH SD, s.r.o.
Projektant: PROJEKTSTUDIO EUCZ, s.r.o.
Autor: David Kotek, PROJEKTSTUDIO
Inženýrská činnost: Jan Müller, PROJEKTSTUDIO
Zastavěná plocha celkem: 278 m²
Podlahová plocha celkem: 337,75 m²
Obestavěný prostor: 1325 m³
Foto: Petr Hrubeš

Reprezentativní sídlo firmy z unimobuněk? Proč ne
Představte si to: jste majitelem firmy provozující autodopravu. Vaše sídlo má strategickou polohu, je u něj dostatek místa na parkování celého vašeho autoparku, ale… Je postavené ze spojených unimobuněk! Zbořit to sice můžete, ale to umí každý a vy přece nechcete být jako každý, navíc sídlíte v areálu ostravské kulturní památky – někdejšího svinovského lihovaru. Tak co s tím? Najmete si šikovného architekta! Tak šikovného, že z toho nakonec je Čestné uznání Grand Prix Obce architektů!



Transportní společnost Pospiech SD si pro rekonstrukci svého sídla vybrala PROJEKTSTUDIO. Autor architektonického návrhu David Kotek se nechal předmětem podnikání zadavatele volně inspirovat a objekt po rekonstrukci skutečně připomíná dopravní prostředek - jen není jasné, zda jde o kamion nebo UFO. Fasáda domu je složena z kompozitních panelů v zrcadlově-chromové úpravě, takže jasně a zřetelně odráží své okolí.




Dalším charakteristickým rysem stavby jsou nepravidelně rozmístěná kulatá okna, díky kterým může připomínat další neobvyklý dopravní prostředek - ponorku Nautilus kapitána Nema. A to obzvlášť za tmy, když uvnitř svítí světla. Některá okna jsou konvexně vypouklá.




Interiér kombinuje stávající povrchy a konstrukce s novými. Přiznává například vyzděnou příčku a dřevěnou stropní konstrukci, ale tu v nově přistavěném rozšíření kryje konstrukci, je vidět jen ocelové sloupy, které přístavbu nesou. Na toaletách a v denní místnosti je na podlahách polyuretanová stěrka v černé barvě, v ostatních místnostech tvoří podlahy přebroušené a bezbarvým lakem natřené OSB desky.




Sídlo společnosti Pospiech je dalším kouskem moderní architektury, která v poslední době v Ostravě vzniká, a ukázkou neotřelého řešení "tradičního architektonického žánru" – administrativní budovy.
Honza Šmikmátor



Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.