Rafael Viñoly Architects with SmithGroupJJR: Institut regenerativní mediciny v San Franciscu

Rafael Viñoly Architects with SmithGroupJJR: Institut regenerativní mediciny v San Franciscu

 
 
 
 

Rafael Viñoly Architects with SmithGroupJJR: Institut regenerativní mediciny v San Franciscu

Novostavba laboratoří v univerzitní nemocnici v San Franciscu je pojata jako vlnící se horizontální těleso.

Architects: Rafael Viñoly Architects s SmithGroupJJR
Místo: San Francisco, Kalifornie, USA
Hlavní architekt: Rafael Viñoly
Stavební řešení: Sandisâ?¨ Cahd Browning
Statika (návrh): Nabih Youssef Associates Michael Gemmill
Statika (prováděcí projekt a realizace): Forell/Elsesser Engineers, Inc
Krajinářský architekt: Carducci & Associates, Inc
Projekt elektro: Cupertino Electric, Inc
Plocha: 6364 m2
Realizace: 2010
Foto: Bruce Damonte


Kalifornská univerzita v San Franciscu (UCSF) podala v roce 2005 výzvu na návrh nové laboratoře pro Institut regenerativní medicíny. Projekt byl po vstupních soutěžních pohovorech zadán kanceláři Rafael Viñoly Architects (RVA). Firma byla vybrána díky svým velkým zkušenostem s navrhováním laboratoří, četné předchozí spolupráci s univerzitou a díky důvěře badatelů, že právě tito architekti vysoce tvůrčím způsobem vyřeší zadání. RVA vypracovali projekt, v prováděcí fázi pak asistovali týmu DPR Construction / SmithGroup.


Bylo rozhodnuto, že nová budova má stát na prudkém svahu při úpatí Mount Sutro. klient předpokládal vertikální řešení, které by ale nevyhovovalo výzkumným potřebám ústavu. Vycházeli jsme z přesvědčení, že horizontální schéma je pro dispozice interiéru laboratoří nejlepší a nejvhodnější pro spolupráci při výzkumech, a navrhli jsme – navzdory tomu, co místo nabízelo – horizontální stavbu. Hlavní funkcí dlouhého půdorysu je kontinuální laboratoř, rozdělená do čtyř úrovní, z nichž každá klesá o půl patra, jak budova klesá zalesněným svahem hory. Každý z těchto čtyř segmentů má zelenou střechu a na konci je navýšen o klastr kanceláří. Díky příznivému klimatu obsluhují budovu vnější komunikace – rampy a schody, které propojují úrovně. S ostatními budovami nemocnice jsou laboratoře spojeny lávkou pro pěší. Konstrukci budovy podpírají šikmé ocelové konzoly na betonových pilotách. Tím se minimalizovaly výkopové práce a mohla být zahrnuta základní opatření k absorpci seismických otřesů.







Uvnitř budovy jsou přechody mezi jednotlivými úrovněmi laboratoří navrženy jako centra aktivity. Oddechové místnosti a schody v těchto meziprostorech zvyšují možnosti pro interakci a interiérové prosklení zvětšuje vizuální propojení mezi dolními laboratořemi a horními kancelářemi. Spolupráce je podporována také tím, že laboratoře mají otevřený půdorys s flexibilním systémem pro práci na právě řešených případech. Tento systém umožňuje rychlou rekonfiguraci výzkumného programu. V druhé a třetí řadě paralelní řadě jsou přístrojová vybavení, sklady a technické místnosti. Vlastní laboratorní pracoviště mají pásové jižní okno, které vpouští dovnitř dostatek denního světla. Výhledy odtud vedou na eukalypty svahu Mt. Sutro.
Ve shodě s univerzitní politikou je projekt navržen tak, aby splňoval kritéria certifikátu  LEED Silver a Labs21. Významně tomu napomáhá zelená střecha navržená jako bylinná zahrada.



Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Zdravotnictví

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.