Rekonstrukce a dostavba rekreační chaty

Rekonstrukce a dostavba rekreační chaty

(22. 6. 2017) Nordic Zen

   
 
 
 
 

Rekonstrukce a dostavba rekreační chaty

Chata s obytnou plochou 50 m² byla postavena v padesátých letech minulého století z komůrkového zdiva. Noví majitelé si nějakou dobu kladli otázku, zda ji mají zbourat či nikoli, už si pořídili dva návrhy na novostavbu, ale nakonec se rozhodli pro rekonstrukci chaty a malou dostavbu. Podařilo se jim tak zachovat energii vloženou do původní stavby, která je na pozemku velmi citlivě umístěna. Malým rozsahem stavebních prací navíc snížili ekologický dopad na okolní přírodu. Rozhodli se jít cestou minimalizace obytného prostoru, takže omezili množství věcí potřebných k životu a snížili náklady na bydlení.
Nová přístavba o rozměru 20 m² má rovnou střechu a je obložena Cembonitem. Stávající chata byla zateplena minerální vatou, osazena hliníkovými okny a na střeše má novou krytinu z asfaltových pasů. Součástí rekonstrukce bylo i rozšíření suterénu pod přístavbou. Na východní straně je u vstupu terasa z dubových prken s venkovním sezením navrženým speciálně pro tuto realizaci v provedení nerez. Šedá barva fasády a obložení poskytuje zdánlivou „neviditelnost“ stavby na pozemku.

Interiér
Jelikož se jedná o velmi malé místnosti, byla jako základní barva zvolena bílá (vestavěné skříně, knihovna, kuchyňská linka, stropní svítidla), kterou doplňují světle šedé odstíny (kuchyňská deska, potah sedačky, dlažba, stěrka v koupelně). Malý obytný prostor by si žádal sjednocený materiál na podlahách, ale v hlavní místnosti byly dobře zachovalé parkety, v ložnici prkna – obě původní podlahy se podařilo opravit. Ve třetí místnosti byla položena dubová prkna včetně obložení stěn ze stejného materiálu. Zachovaly se také původní interiérové dveře.
Dispoziční řešení chaty zůstalo beze změny, pouze vstupní dveře, které jsou již v části „nové hmoty přístavby“, byly umístěny na východní stranu. Na jižní straně přístavby vznikla prosvětlená šatna v minimalistickém pojetí, na severní straně prostorná koupelna a alkovna. Celkové pojetí interiéru je minimalistické až duchovní. Nenaleznete zde žádné obrazy, závěsy ani koberce. Roli obrazů zde přejímají okna s krásnými výhledy do lesa a zahrady.

Autorská zpráva
Foto: Jiří Ernest


Autoři: Nordic Zen - Ing. Arch. Zdeněk Duroň, Radka Duroňová
Místo: Brandýs nad Labem - Stará Boleslav
Užitná plocha: 70 m²

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2016

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.