Rekonstrukce bytového domu na Letné

Rekonstrukce bytového domu na Letné

(15. 9. 2016) Petr Uhlík architekti

   
 
 
 
 

Rekonstrukce bytového domu na Letné

Proměna sto let starého činžovního domu probíhala postupně – autoři rekonstrukce nejprve adaptovali prostory pro Café Lajka, později se zabývali nástavbou s byty, suterény. Dům se tedy opravuje postupně, nedávno dostal novou fasádu, jsou tu nové výtahy pro auta i pro lidi, v horních patrech několik nových bytů.
Pro kavárnu byly před čtyřmi lety vyčleněny místnosti v přízemí a část suterénu. Ve sklepě se autoři inspirovali klasickými dřevěnými kójemi a sociální zázemí sem umístili formou lehkých dřevěných stěn. Odkryli cihelné zdivo a betonové stropy, podlahy jsou z broušeného betonu. Prostor kavárny v přízemí je přátelsky neokázalý, jeho podobu do značné míry určili provozovatelé.

„Majitel domu má stavby jako hobby nebo spíš vášeň. Věděl, že rekonstrukce nebude jednoduchá ani rychlá, na projekt a na přípravu jsme měli dost času. Jeho postoj je naprosto výjimečný - nemyslím, že by si spočítal, kdy se mu vrátí náklady. Chtěl prostě vrátit do života pěkný a fungující dům. Když jsme hledali řešení, vždy dal na první místo ta lepší, i když byla o něco dražší,“ říká architekt Uhlík.
Investor od začátku věděl, že by tu chtěl vybudovat byt pro rodinu svého syna, nájemníci tu z velké části zůstali. Jejich byty se postupně opravují, ostatně jako celý dům, rekonstrukce je kompletní - kromě kavárny je tu nový vjezd do podzemních garáží se čtyřmi parkovacími místy. Pro auta byl instalován technicky náročný výtah: zajedete rovně, ale když výtah sjíždí, natočí vás do směru stání. Také osobní výtah uprostřed schodiště je atypický, musel se vejít do daného prostoru, takže má tvar úzkého obdélníka. Zároveň však zachovává atmosféru původní chodby.

Byt s terasou
Pro velký mezonetový byt na místě bývalé půdy bylo třeba trochu zvednout hřeben střechy. Dispozice architekti řešili tak, aby se tu dobře žilo rodině se třemi dětmi: ve spodním podlaží jsou dětské pokoje, ložnice, dvě koupelny a pracovna. Schodiště od začátku plánovali jako zavěšené, měli několik variant řešení. Součástí bytu je i nárožní věž, kde je knihovna. A nahoře vznikl velký obytný prostor otevřený na terasu. Autoři projektu pro ni původně navrhovali cihly, pálená střešní krytina tak měla vizuálně navazovat v horizontální rovině. Bylo by to však složité a drahé řešení, takže se nakonec rozhodli pro červené betonové prefabrikáty ve větším formátu.



Ateliér
V posledních dvou podlažích  pod střechou jsou ještě další čtyři nové byty, v jednom z nich dnes sídlí ateliér autorů rekonstrukce domu. Je také mezonetový, ale jeho půdorys není příliš velký. Aby tu mohly být ložnice (dnes samostatná kancelář a jednací místnost), navrhli architekti nad prvním podlažím dva vykonzolované hranoly. Celkovou kompozici do značné míry ovlivňuje i šikmá střecha, souhra starých a nových oken, původních dveří a parket se současnými materiály. Bílé kubusy plují nad kuchyní a pracovními stoly, k zemi je poutá jen úzké kovové schodiště. Vytváří tak ojedinělý prostor s klidnou a vyváženou dynamikou.

-red-
Foto bytů: Jan Kuděj


 
Autoři: Ing. arch. Jan Šorm, MgA. Ing. arch. Petr Uhlík
Statika: STTAB, Ing. Petr Haladej
Zdravotechnika: Prima, Milan Maštálka
Ústřední vytápění: Envirotech s.r.o, Ing. Miloš Krotil
Požární ochrana: Ing. Jaroslav Kutáč
Generální dodavatel: KALIŠ A KRÁTKORUKÝ, spol. s r.o.
Zámečnické výrobky: JOFO s.r.o., Miroslav Koch; VERTIGO Services, s.r.o.
Truhlář: Jan Čermák – Truhlářství

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2015

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.