Rekonstrukce bytu Kafkova

Rekonstrukce bytu Kafkova

(19. 4. 2017) Byt k pronájmu

   
 
 
 
 

Rekonstrukce bytu Kafkova

V intimním bytě, určeném pro krátkodobé pronájmy, bylo docíleno dynamicky proměnlivého interiéru. Hlavní součástí historického nárožního bytu je velký obytný prostor s kuchyní a ložnicí. Prostor je využit do posledního centimetru a výsledkem je rafinované řešení s hotelovým komfortem. Dominantním prvkem celého projektu je otočná postel. Kruhové lůžko jako kinetický objekt, jako sochařská instalace, která dovoluje bezprostřední změnu podoby obývacího pokoje a ložnice ve vzdušný salón. Postel tvoří dřevěná kruhová základna s vysokou zaoblenou apsidou. Pouhým pootočením o 180 stupňů nechá tato zvýšená pelest vzniknout elegantní zaoblené prostorové příčce, která v okamžiku skryje rozestlané lůžko a zcela změní interiérový dojem. Podobným způsobem je řešena i šatna, která funguje jako obrovský výsuvný šuplík. Kuchyně je vybavena na míru vytvořenou dvouúrovňovou linkou přecházející v jídelní stůl. To vše na šesti hliníkových nohách, připomínajících přistávací konstrukci vesmírného modulu.
AUTORSKÁ ZPRÁVA

Lokalita: Praha
Klient: Holečkova Apartments
Autoři: atelier SAD,  Jerry Koza, Adam Jirkal
Spolupráce: Vítek Markvart
Realizace 2015
MY76, s. r. o.
FotoTomáš Souček


Byt k pronájmu

Ivana T. Zavillová

Krátkodobý pronájem nemovitostí jako fenomén infiltruje postupně i do Čech. Byty, které se pronajímají na několik dní až měsíců, jsou většinou umístěny v historickém nebo širším centru města, ve staré zástavbě a poskytují autentickou atmosféru místa. Nabízejí více prostoru a luxusnější vybavení než hotel v dané cenové kategorii, přidanou hodnotou je kuchyně. Základním kritériem je při pronájmu takových nemovitostí lokalita, dále úroveň jejich vybavení, dispozice bytu a stav celého domu.

Byt na krátkodobý pronájem rekonstruovaný Atelierem SAD se nachází v jedné z nejpříjemnějších částí Prahy, v Dejvicích. Zabírá plochu 99 m2 a je řešen jako 2+kk pro dva obyvatele. Od klasického bytu se liší zdvojením ložnice. Jedna ložnice je součástí obytného prostoru, druhá je samostatná, s vlastní koupelnou a možností dokonalého zatemnění. Tato duplicita umožňuje soužití dvou lidí s odlišným pracovním rytmem.

Byt téměř neprošel změnou dispozice. Vstupní hala díky repasím dveří a dubové podlahy s klasickou pokládkou „na stromeček“ navozuje atmosféru 20. let minulého století. Z haly se vstupuje do technické místnosti, koupelny, oddělené ložnice s druhou koupelnou nebo do hlavního prostoru bytu, příhodně nazývaného salón. Dvě původní místnosti, kuchyně a obývací pokoj, byly spojeny do jednoho prostoru, aby se zhodnotil nerušený výhled ven na náměstí. Po rekonstrukci je dále možné rozdělit tento prostor akustickým závěsem.

V koupelnách se architekti řídili střídmostí, dominuje jim jednolitá stěrka ve světlém odstínu na podlaze i stěnách, kontrastně doplněná černou mozaikou. Při rekonstrukci je zřejmá snaha o maximální zachování atmosféry, ale i původní matérie. Dubové parkety byly repasovány a použity ve vstupní hale a ložnici. V salónu na ně sice navazuje podlaha nová, ale stejná z hlediska materiálu, rozměru i kladení. Byt není zastavěn nábytkem – umožňuje prožitek velkorysého prostoru s výhledem. Všechna pobytová místa architekti odsunuli do okrajových poloh, jsou rozmístěna po stranách a stávají se součástí zdí. Tak je to u šatních skříní, kuchyňské linky i televizní sestavy. Přisazený kuchyňský díl působí dojmem starodávného kredence, který našel opět svoje využití. Bílý lak a nerezová podnož ho vylehčují, tmavý střed z kompozitu uzemňuje.

Do prostoru vstupují jen solitéry – robustní pohodlná pohovka, nábytková ikona šedesátých let; křivka varné plochy, plynule přecházející v jídelní stůl z tvarovaného bílého umělého kamene, pod ním téměř beze spár sesazená bílá lakovaná část se zásuvkami a kovovými nohami; kruhové otočné lůžko, provedené v jilmu, se zvýšenou pelestí, oddělující a vyčleňující prostor pro odpočinek.

Tato otočná postel je dominantním prvkem celého interiéru. Její konstrukci tvoří kompletně skrytý rektifikovatelný stabilní ocelový rám, na kterém je masivní středové ložisko a menší ložiska s nylonovými koly po obvodě. Ta dosedají na ocelový pás – kolejnici. V rámci konstrukce jsou osazeny také setrvačníkové brzdy, díky kterým se s postelí snadno manipuluje, a zároveň je zbavena setrvačnosti dané rotací. Precizní truhlářská část postele se tak v podstatě vznáší pár centimetrů nad podlahou. Podobně architekti přemýšleli o výsuvné šatně. V části šatníku hned vedle postele je i zásuvka a nika pro noční stolek.

Výroba originálních nábytkových kusů je součástí práce Atelieru SAD, výrobu a testování prototypů zajišťuje jeho projekční a realizační složka MY76. Za svoji práci získal tento ateliér například Cenu Ladislava Sutnara, několik ocenění Designbloku a řadu cen v zahraničí. Byt v Dejvicích získal ocenění Interiér roku 2015 v kategorii Soukromý interiér – rekonstrukce.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Bytové domy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2017 Business Media CZ, s. r. o.