Rekonstrukce bytu v Jihlavě

Rekonstrukce bytu v Jihlavě

Jihlava

(1. 10. 2015) Martin Daněk - Archanti

   
 
 
 
 

Rekonstrukce bytu v Jihlavě

Byt se nachází v pátém patře panelového domu na sídlišti Březinova, které leží severovýchodně od historického centra Jihlavy, od něhož je přirozeně odděleno údolím říčky Jihlávky a lesoparkem. Sídliště bylo postaveno koncem sedmdesátých let dvacátého století a do značné míry úspěšně naplňuje původní ideu většiny sídlišť o volně roztroušené zástavbě v zeleni, v tomto případě přímo v lese. Byt sám má přímou západní orientaci a výhledy do lesoparku. Dům, jehož je byt součástí, je znám pod označením „T06B KDU sekce 8003“. Jedná se o bodový dům se stěnovým systémem a vnitřním schodišťovým jádrem.

Před zahájením rekonstrukce měl byt původní dispozici a většinu materiálů včetně jádra a kuchyňské linky. Měl však již nově osazena plastová okna a balkon se zasklením - tyto úpravy byly součástí zateplení pláště celého objektu. Dispozici tvoří tři trakty o osové vzdálenosti 3600 s nosnými stěnami tl. 140. Ve středním traktu je instalační šachta, v přímé návaznosti na ni pak původní jádro s kuchyní a sociálním zařízením. Tento fakt do značné míry komplikoval uspořádání bytu a nevhodné řešení tohoto uzlu je klíčovým bodem přestavby většiny panelových bytů. Nejinak tomu bylo i zde. Po prověření všech myslitelných změn dispozice bylo rozhodnuto, že jejich těžištěm bude úprava středního traktu (kuchyně, koupelna, wc), další dva trakty (obývací pokoj a ložnice) zůstanou funkčně zachovány a jejich úpravy budou spíše renovujícího charakteru.
Opakovaný problém zbytečně rozkouskovaného prostoru bytů v panelových domech byl řešen vybouráním dvou velkorysých otvorů v příčných stěnách, a to mezi obývacím pokojem a kuchyní, symetricky pak mezi kuchyní a ložnicí (ten byl následně opatřen dveřmi). Prakticky zrušena pak byla nenosná příčka mezi vstupním prostorem chodby a obývacím pokojem, na jejím místě jsme navrhli dvoudílnou, částečně posuvnou stěnu z mléčného skla (zatím nerealizováno). Dle návrhu bylo odstraněno původní jádro (oblíbený umakart). Nové místnosti kuchyně, koupelny a wc pak byly znovu vytvořeny zbudováním dvou příček, po celé šířce přepažujících střední trakt. Kuchyně je tak z původní „chodbovité“ pozice přesunuta blíže k fasádě (a tedy k oknu). Tím je umožněno, aby se koupelna s wc rozšířila na celou šířku traktu a stala se tak plnohodnotným hygienicko-relaxačním prostorem. S ložnicí je propojena posuvnými dveřmi. Nové instalace kuchyně i koupelny jsou k šachtě vedeny podlahou, resp. podhledem (digestoř).

Autorská zpráva
Foto: Petr Toman


Náklady: 0,8 milionu korun 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2013

 
 
 
 
49.3983782
15.5870415
Rekonstrukce bytu v Jihlavě

Rekonstrukce bytu v Jihlavě
Jihlava

Komentáře ke článku

 
 
 
 

1. 10. 2015 14:31:28. Re: Rekonstrukce bytu v Jihlavě. Karol

 
 
 
 

1. 10. 2015 14:31:28. Re: Rekonstrukce bytu v Jihlavě. Karol

  velmi pekne

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.