Rekonstrukce domu v Lerchově ulici

Rekonstrukce domu v Lerchově ulici

(5. 1. 2017) studio AEIOU – Jan Vojtíšek, Jakub Staník

   
 
 
 
 

Rekonstrukce domu v Lerchově ulici

Zadáním byla přestavba rodinného domu na vícegenerační dům se třemi byty tak, aby se do bytů vstupovalo v jednotlivých podlažích.
Myšlenka návrhu spočívala v přiznání původních a nových částí jak po formální, provozní, tak i materiálové stránce. Nové objemy prorůstají dovnitř i ven v každém podlaží domu včetně střechy. Úpravy zahrnovaly odstranění schodiště. Nové ocelové schodiště zůstalo na stejném místě, ale s užší geometrií. Bylo rozšířeno zádveří, tím vznikl prostor pro samostatný vstup do bytu v přízemí.

V patře byla vybourána většina příček. Vznikl otevřený obytný prostor zahrnující kuchyň s ostrůvkovou linkou, jídelní kout a obývací pokoj - salónek. Důležitým prvkem v otevřeném prostoru je víceúčelový blok (není vyzděn až ke stropu), vymezující koupelnu s původní litinovou vanou, kuchyň, spíž a prostor pro lednici. Součástí interiéru je vestavěný nábytek - knihovna, šatní skříně a policové stěny v salónku. Stávající dva pokoje zůstávají nezměněny. Lodžie na jižní straně byla přestavěna na pracovnu. Stěny koupelny jsou z probarvené vápenné kletované omítky v kontrastu s ostatními klasickými omítkami v bytě. Různorodé povrchové úpravy podtrhují koncept přiznání původních a nových částí.

V podkroví je dispozice obdobná jako v patře. Byt je otevřený do krovu vyjma místnost ložnice, nad níž je umístěné mezipatro, přístupné po žebříkovém schodišti. V uličním štítu střešního vikýře osazeno kruhové okno s nerezovou šambránou, která v exteriéru rámuje panorama města, v interiéru vytváří prostor pro odpočinek a sezení.

Konstrukce a technologie          
Stávající stěny zděné, stropy trámové. Přistavěné části dřevostavba, v exteriéru obložená modřínovými latěmi v šikmém směru, v interiéru smrkovými latěmi ve svislém směru.

Autorská zpráva
Foto: Jakub Holas, fotografie původního stavu z archivu


 

Místo: Lerchova 33, Brno
Autoři: studio AEIOU – Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník
Investor: Adam Zbiejczuk a Ladislava Zbiejczuk Suchá
Náklady: 4,0 mil. Kč (včetně interiéru)
Zastavěná plocha: původní – 111 m², nová – 116 m²
Obestavěný prostor: původní – 1290 m³, nový – 1390 m³
Hlavní dodavatel: Baumat, s.r.o.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2014

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.