Rekonstrukce funkcionalistické zastávky

Rekonstrukce funkcionalistické zastávky

Obilní Trh, Brno

(31. 10. 2018) Atelier RAW

   
 
 
 
 

Rekonstrukce funkcionalistické zastávky

Projekt počítal s obnovou zastávky od architekta Oskara Pořísky ve smyslu jejího původního užívání, tedy jako přístřešku MHD. Vzhledem k tomu, že zastávka, ač je památkově chráněná, nebyla 90 let nijak udržovaná, byl proveden průzkum jejího statického stavu. Zjistili jsme tak, že se nachází v havarijním stavu, který neumožňuje její další používání. Obnovený přístřešek tedy tvarově i materiálově přesně kopíruje původní řešení.
Obnova nepočítala s rekonstrukcí podzemní části WC z důvodů finančních, hygienických a provozních. Podzemní část byla zachována v obvodových zdech.
Počátek rekonstrukce realizovala stavební firma, která nedodržela předepsané statické řešení a ze stavby byla investorem odvolána. V rekonstrukci poté pokračovala firma Tocháček. V rámci statického řešení zůstaly zachovány tři střední části přístřešku – vertikální stěny i část skořepiny. Byla dobetonována dvě podpůrná žebra, nenarušující siluetu a tvar skořepiny. Tvar původní atiky i její tloušťka zůstaly stejné a byl vytvořen nový strop nad podzemní částí. Vnější sokly a lem skořepiny jsou opatřeny vrstvou broušeného a v zadní části pemrlovaného umělého kamene, ostatní části mají hladkou vápenocenentovou omítkou a nátěr bílé barvy.
Ocelové konstrukce byly repasovány a na základě stratigrafického průzkumu opatřeny nátěrem v původní barevnosti. Boční výplně jsou zaskleny čirým bezpečnostním sklem. Byly repasovány původní dveře do telefonního boxu. V přístřešku je instalována konzolová lavice z červeného umělého kamene, stěna nad lavicí má obklad z bílého opaktního skla v původním formátu. Do podlahových stupňů s povrchem z broušeného umělého kamene jsou vloženy sklobetonové tvárnice s dilatacemi z mosazných pásků. V horním vnitřním lemu skořepiny je nově umístěn zapuštěný led-diodový pásek.

Autorská zpráva

Autor: doc. Ing. arch. Tomáš Rusín, doc. Ing. arch. Ivan Wahla; spolupráce Ing. arch. Nina Ličková

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.