Rekonstrukce kasáren ve Varnsdorfu

Rekonstrukce kasáren ve Varnsdorfu

(20. 8. 2015) Architektonická kancelář DOMYJINAK

   
 
 
 
 

Rekonstrukce kasáren ve Varnsdorfu

Areál kasáren se nachází v centru Varnsdorfu, ve městě v nejsevernější části České republiky, ve východní části Ústeckého kraje v okrese Děčín, na jihovýchodě Šluknovského výběžku. Městem protéká řeka Mandava a je ze tří stran obklopeno územím Německa. Nachází se zde hraniční silniční přechody, přes město vede železnice z Žitavy do Eibau.
Studie konverze dvou objektů bývalých kasáren byla zpracována na základě představy investora a upravována na základě konzultací, kterých se zúčastnil i budoucí nájemník, praktický lékař. Dalším podkladem byly průzkumy provedené na místě.
Základním konceptem přístupu k rekonstrukci je zachování konstrukčního systému, dispozice ale autoři návrhu změnili tak, aby vyhověly nárokům na současné bydlení. Vzhledem k tomu, že obě budovy jsou nižší než zbývající objekty kasáren, budou zvýšeny o jedno až dvě podlaží. Přístavby jsou ustoupeny proti původnímu objemu budovy, jejich fasády budou opatřeny popínavou zelení. V podobném duchu byly pojednány balkony u severní budovy, kde mají všechny byty ve 2. a 3. NP balkon ve formě předsazeného popnutého ocelového boxu. Dominantním prvkem severní budovy je také skleněná přístavba pro výtah a přístup do jednotlivých podlaží. Díky výtahu v jižní budově budou oba objekty bezbariérové. Na jižní fasádě jižního objektu jsou navrženy ocelové zavěšené balkony.
Severní objekt (A) má půdorysnou plochu 14,7 x 24,9 m, jižní 43,35 x 14,4 m. Dříve byly budovy propojeny v 1. PP a 1. NP. V projektu je zachováno propojení dveřmi v 1. PP tak, aby byly domy lehce oddělitelné. V rámci hmoty objektů zůstane zachován nadzemní krček, který však slouží jako hlavní vstup jen pro jižní objekt (budovu B).

Budova A
V podzemním podlaží bude technologické zázemí, společenské prostory a 19 sklepních kójí, v ostatních čtyřech podlažích 19 bytů. Všechny jsou přístupné po hlavním schodišti, jen byt B19 ve 4. NP má vlastní schodiště ve skleněné přístavbě (hlavní schodiště není možno využít vzhledem k ustoupení podlaží). Výtah obsluhuje všechna podlaží. Byty v 1.-3. NP jsou dispozičně řešeny na 1-1,5 modulu konstrukčního systému s hlavním vstupem z centrální chodby, která bude vertikálně propojena prostupy ve stropních panelech tak, aby společný prostor působil světleji a vzdušněji. Střední prostup je vyveden ve formě světlíků až na střechu a prosvětluje tedy chodby ve všech podlažích. Byty v 1. NP mají terasy, na východní straně jsou terasy doplněny zahrádkami a vlastním vstupem z ulice. Každý byt ve 2.-3. NP má svůj balkon ve formě předsazeného boxu. Box tvoří ocelový rám, který okresluje dvě sousední okna bytu. Pochozí část je z pororoštu, zábradlí z plexiskla. Na severní části jsou boxy popnuty zelení a zakryty polykarbonátem. Ocelový box slouží současně jako stínění pro spodní byty. Byt ve 4. NP využívá východní i západní fasády, na východní i západní straně jsou navrženy podélné terasy.

Budova B
Z této stavby vznikne polyfunkční objekt – v 1. PP budou z jižní strany přístupné čtyři provozovny s vlastním zázemím. Kromě toho jsou tu také dvoupodlažní sklady (snížený prostor bývalé kotelny) a technologické zázemí objektu. Podlaží je přístupné i ze západní strany a po hlavním schodišti na východě. K zajištění bezbariérového řešení bude před hlavním schodištěm výtah. Do 1. NP se vchází z hlavního vstupního prostoru mezi oběma budovami, na překonání výškového rozdílu mezi podlahou a úrovní dvora je navrženo schodiště a bezbariérová rampa. Hlavní vstupní prostor také umožňuje průchod na východní stranu pozemku s dětským hřištěm a další možností parkování. Pronajímatelné kanceláře jsou přístupné přes recepci, jako druhý vstup do kanceláří slouží schodiště na západní straně budovy. V 1NP je umístěna ordinace praktického lékaře se samostatnými vstupy z venkovní rampy.  Ve 2. – 4.NP budou byty. Ve 2. NP je většina z nich řešena pouze při jižní straně objektu, v severní části bude chodba. Narozdíl od budovy A jsou skladové prostory řešeny přímo u bytů. Vzhledem k hloubce příčných bytů jsou v dispozici navrženy kopilitové části stěn, které byt prosvětlují z jihu a ze severní chodby. Ve 2.- 3. NP bude mezonetový byt, přístupný z chodby i z vlastního schodiště. Ve východní části 3.- 4. NP jsou další čtyři byty, dva z nich mají rozlohu přes 100 m2.

Konstrukční a materiálové řešení
Budovy podpírají železobetonové sloupy s průvlaky, na nichž jsou stropní panely. Obvodové stěny jsou nosné, takže se do nich vybourá jen několik nových otvorů. Většina oken tedy zůstane na původním místě, některé z nich budou částečně dozděny. Parapety velké části oken jsou sníženy, většinou až ke konstrukci podlahy.
V jedné sekci budovy B byly zjištěny statické problémy u průvlaků ve vloženém poli ve všech podlaží, proto bude třeba umístit zde nové podpěrné konstrukce.
Obálka budov bude opatřena kontaktním zateplovacím systémem a bílou jemnozrnnou omítkou. V některých místech mezi okny se použije antracitové plechové obložení v úrovni okenního rámu tak, aby se okna vizuálně propojila. Střecha ze stropních panelů je spádována v mírném sklonu v příčném směru. Při rekonstrukci bude srovnána do výšky stávajících průvlaků, obvodové zdi dozděny. Z velké části se využije na pobytové terasy.


Autorská zpráva

 
Investor: Josef Šusta
Architektonická studie a projekt: ateliér DOMYJINAK - Ing. arch. Ph.D. Petr Šikola, Ing. arch. Jan Černoch, doc. Ing. arch. CSc. Václav Dvořák, Ing. arch. Štěpán Lajda, spolupráce - Ing. arch. Hana Lesáková, Ing. arch. Tereza Hrdličková, Bc. Jakub Kopecký
Plocha pozemků: 4 657 m2
Zastavěná plocha: 1 214 m2
Užitná plocha: Budova A - 19 bytů, celkem 841 m2, budova B - 10 bytů, celkem 815 m2, kancelářské prostory 340 m2, provozovny 312 m2
Předpokládaná investice: 77 mil. Kč (cena stanovena dle odhadu 4 500 Kč/m3 u rekonstrukce, 6 500 Kč/m3 u přístavby)

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Projekty

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.