Rekonstrukce malého bytu v Brně

Rekonstrukce malého bytu v Brně

(20. 12. 2016) studio AEIOU - Jan Vojtíšek, Jakub Staník

   
 
 
 
 

Rekonstrukce malého bytu v Brně

Byt s velmi malou užitnou plochou byl zrekonstruován na mezonetový. Z původních 24 m2 se tak obytná plocha i zázemí rozšířily o třetinu. Hlavním dominantním prvkem je vestavěná konstrukce vymezující kuchyni a nad ní ložnici. Vytváří tak místnost v místnosti.

Stávající stav: Dvě místnosti byly součástí sousedního bytu – vstupovalo se do nich z přízemí ve foyer bytového domu. Podlaha byla v celé ploše parketová. Omítka na stěnách byla místy odstraněna na cihlu pro nové provedení sanační omítky. Ve vstupní místnosti se nacházel přívod vody, odpadu a plynu, v obývacím pokoji byly vyvedeny dva komínové průduchy a do fasády vysekaná drážka pro plynové topné těleso. Byt byl zcela prázdný, nevytápěný a připravený k rekonstrukci.                 

Návrh: Projekt rekonstrukce zahrnoval minimum bouracích prací, a to v podobě zúžení a posunutí dveří na střed stěny mezi místnostmi. Otvor dveří byl rozšířen o 300 mm, prostor za nimi je využit pro elektrokotel. Vsazená příčka v předsíni odděluje hygienické zázemí.
Celkový koncept vymezuje vstupní část, úložný prostor a hygienické zázemí v první místnosti. Druhá místnost je rozdělena na společenskou a klidovou zónu. Část s kuchyní a s rozkládacím jídelním stolem se rozprostírá na celém půdorysu, klidová část byla umístěna do mezipatra, respektive nad zastřešeným prostorem kuchyně.
Myšlenka maximálního využití plochy vytvořila pestré a elegantně funkční prostorové řešení. Propojení kuchyně s ložnicí vede přes schodiště, soukromí v ložnici zajišťují závěsy. Příčka koupelny a její zastropení, včetně stěn a zastropení kuchyně, je z ocelové konstrukce. Veškeré vestavěné objemy jsou zhotoveny na míru a obloženy stříkanou MDF deskou. Stěny byly lokálně opatřeny novou omítkou a kompletně novou malbou. Parketová podlaha je přebroušena a ošetřena transparentním lakem. V koupelně a v kuchyni je nová pochozí vrstva (polyuretanová stěrka). Dva komínové průduchy byly využity pro odvod vzduchu z digestoře a z koupelny. Vytápění a ohřev TUV zajišťuje elektrokotel.

Původní podlahová plocha: 24,1 m²
Podlahová plocha po rekonstrukci: 33,1 m²

Autorská zpráva
Foto: Jaroslav Mareš


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2014

Komentáře ke článku

 
 
 
 

20. 12. 2016 19:15:36. Re: Rekonstrukce malého bytu v Brně. Menšík

 
 
 
 

20. 12. 2016 19:15:36. Re: Rekonstrukce malého bytu v Brně. Menšík

  Klobouk dolů, co se Vám podařilo, řešení vidím velice chytré a ne zbytečně nákladné. Jenom ty barvy...Ale i tak, povedlo se. A co říká investor?

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.