Rekonstrukce památkově chráněného domu v Innsbrucku

Rekonstrukce památkově chráněného domu v Innsbrucku

(28. 4. 2016) Památkový úřad stanovil přesné podmínky, jak velká část střešní plochy může být použita na okna.

   
 
 
 
 

Rekonstrukce památkově chráněného domu v Innsbrucku

Uprostřed Starého města Innsbrucku se tým architektky Ute Albrecht velmi citlivě chopil svého díla. Památkově chráněný dům, jehož historie sahá až do 15. století, si měl zachovat charakteristickou atmosféru, tu však přenést do moderního obytného prostředí.

Pokud pohlížíme z innsbrucké městské věže na historické jádro města, je plocha střechy objektu součástí panoramatu města. To vysvětluje zvláště přísné podmínky památkového úřadu, stanovené pro revitalizaci střešní plochy. Střešní krytina musela být např. provedena přesně podle originálu z pozinkovaného plechu s půlkruhovými větracími profily. Památkový úřad také stanovil přesné podmínky, jak velká část střešní plochy může být použita na okna.

Aby mohl vzniknout z dosud nevybudovaného podkroví atraktivní prosvětlený podkrovní byt, muselo být využito maximum toho, co památkový úřad pro střešní okna povolil. Tým architektů a stavebníků přitom považoval za důležité, aby významné původní prvky nejen zachoval, ale aby je dokonce viditelně zakomponoval do celkového vzhledu.

Na jedné straně tedy zůstaly viditelné střešní krokve, které byly tryskány suchým ledem, aby si zachovaly svůj historický charakter. Na druhé straně v podkroví najdeme moderní plochá střešní okna s veškerým komfortem osvětlení, zastínění a obsluhy. Žádné napětí, ale naopak – jak toto podkroví dokazuje – vzájemné harmonické propojení. Velkorysá střešní okna podtrhují vzdušný charakter prostoru otevírajícího se nebi a zajišťují přátelskou atmosféru zalitou světlem. Díky vnější ochraně před horkem, která propouští světlo, mohla střešní okna úspěšně vzdorovat dokonce stoletému létu 2015 a obyvatelům poskytnout příjemné vnitřní klima pod střechou.

Dřevo je určujícím konstrukčním materiálem, který najdeme také na podlaze, nábytku a doplňcích, a celý prostor je díky němu útulnější. Obecně zde převládá příjemná atmosféra, neboť pro stavebníky bylo použití přírodních materiálů nesmírně důležité. Tým architektů proto vsadil kromě masivního dřeva také na přírodní hliněnou omítku a izolaci z dřevního vlákna, aby zůstal věrný kořenům materiálu původního fondu. Totéž se vztahuje také na starý světlík, který po nákladné sanaci opět ožívá jako dekorační prvek. Zde se ukazuje soulad mezi revitalizovanou stavbou a moderním designem – například optické prodloužení schodiště vertikálními dřevěnými prvky, které slouží současně jako šatna.

Tato podkrovní vestavba v srdci Innsbrucku skutečně vzbuzuje chuť na revitalizaci nevyužitých ploch pod střechou. Tím se nejen zvyšuje celková užitková plocha, ale zároveň vzniká vysoce kvalitní obytný prostor plný světla.
podle podkladů společnosti VELUX

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

  Výrobci/dodavatelé

Sokolova 654/1d

619 00 Brno

Telefon +420 531 015 511

info.v-cz@velux.com

http://www.velux.cz

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.