Rekonstrukce prostor pro dětskou skupinu

Rekonstrukce prostor pro dětskou skupinu

Nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12, Praha 1

(18. 10. 2017) Robert Hofman 

   
 
 
 
 

Rekonstrukce prostor pro dětskou skupinu

Architektonické řešení vycházelo ze stávajícího stavu budovy Ministerstva dopravy a prostor určených ke stavebním úpravám. Samotná budova vykazuje vysoké architektonické kvality, jedná se o dílo architekta Antonína Engela a je to nemovitá kulturní památka. Stavební úpravy probíhaly výhradně uvnitř objektu a nezasáhly do jeho vnějšího vzhledu. Řešené prostory se nacházejí v 1. PP, které je vzhledem ke svažitosti terénu v celém rozsahu nadzemním podlažím a také v bočním, západním křídle. Křídlo je dvojtrakt, kde užší chodbová část je orientována do dvora a širší s pobytovými místnostmi je orientována do ulice. V minulosti se tyto prostory využívaly jako ordinace praktického lékaře a denní místnosti pro řidiče. Z tohoto důvodu zde došlo k dobudování drobných místností pro sociální zařízení a kuchyňky, především v užším traktu křídla.

Návrh stavebních úprav pro dětskou skupinu zachovává a využívá dvojtrakt.  Všechny dodatečně vybudované příčky včetně podhledů, starých zařizovacích předmětů byly odstraněny, aby došlo k vyčištění dispozice. Odstraněna byla také většina příček v širším traktu mezi pobytovými místnostmi. V užším traktu jsou umístěny opět prostory zázemí (koupelna, wc, kancelář, výdejna jídel), v hlavním traktu pobytová místnost dětí (herna/jídelna/ložnice) jako jeden velký prostor a oddělená vstupní šatna.
Původní stavební prvky i řemeslné výrobky interiéru (dveře, zárubně, okna, radiátory) byly v maximální míře opraveny. Zachovali jsme také barevnost původních prvků, ale barevnost nových částí je pestrá, odpovídá novému programu – mateřské školce. Nově vzniklé prostory jsou vybaveny novým mobiliářem: dětský dřevěný nábytek, herní prvky, úložné prvky pro hračky, výtvarné a sportovní potřeby, lůžkoviny.
Pro hlavní vstup slouží stávající boční dveře z ulice Lodní mlýny (boční vstup do budovy), na které přímo navazují dveře do šatny dětské skupiny. Ze šatny je přímý přístup do hlavní místnosti – herny/jídelny/ložnice, zároveň i do dětské koupelny. Na hlavní místnost navazuje zázemí: koupelny, kancelář a výdejna jídel. U výdejny jídel je zachován vedlejší vstup z průjezdu, který slouží pro zásobování. Další stávající vedlejší vstup u koupelny byl zaslepen (se zachováním původních dveří), prostor před ním je upraven jako denní úschovna kočárků.

Autorská zpráva
Foto:Tomáš Rasl


Místo: Mateřská škola v objektu Ministerstva dopravy, Nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12, Praha 1
Autoři: HOFMAN ARCHITEKTI s.r.o. – Ing. arch. Robert Hofman, Ing. arch. Eva Melicharová, Ing. arch. Lenka Prokopová
Užitný prostor: 200 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2017

 
 
 
 
50.0933558
14.4343733
Rekonstrukce prostor pro dětskou skupinu

Rekonstrukce prostor pro dětskou skupinu
Nábřeží Ludvíka Svobody 1222/12
Praha 1

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2017 Business Media CZ, s. r. o.