Rekonstrukce Vodárenské věže

Rekonstrukce Vodárenské věže

Na Výšinách 1, Praha 7

(20. 8. 2018) Petr Hájek Architekti

   
 
 
 
 

Rekonstrukce Vodárenské věže

Původně sloužila k přečerpávání vody, nyní zde má zázemí Dům dětí a mládeže, v přízemí bude umístěna mateřská školka. Při rekonstrukci Vodárenské věže  stáli architekti před velkou výzvou – vrátit stavbě vzhled z konce 19. století a zároveň zachovat všechny vrstvy historie až do současnosti.
Vodárenská věž nedaleko Letenské pláně byla postavena v roce 1888 podle návrhu Jindřicha Fialky. V 50. letech minulého století zde vznikla přístavba pro školku a od 70. let stavbu využíval i Dům dětí a mládeže. Dětem bude věž Na Výšinách sloužit i nyní.

Architekt Petr Hájek se svým týmem zachovali při úpravách všechny vrstvy historie od založení věže až do současnosti. Nerozlišovali ani nekategorizovali. Výsledkem tohoto přístupu je stavba, která prezentuje kvalitu uměleckého řemesla a detailů různých období. Vedle sebe zde jsou například fládrované okno z 19. století a dveře ze 70. let minulého století nebo hliníková okna z 21. století a bakelitové nebo ocelové kování. Vše je v prostorové koláži architektury tak, jak dílo vytvořil čas.
Pravděpodobně nejsložitější částí rekonstrukce bylo restaurování pískovcového schodiště, z něhož se za desetiletí užívání zachovalo jen torzo. Architekti museli při rekonstrukci spolupracovat s památkáři, protože celý areál byl v roce 1992 prohlášen za kulturní památku. Upraveno bylo také okolí věže. V areálu byla zrekonstruována památkově chráněná pumpa z 80. let 19. století, jež původně stála v Praze 2. Městská část nyní s památkáři konzultuje obnovení dvou lamp, jež byly dříve její součástí.
Původně byla vodárenská věž jedinou místní dominantou s výhledem na panorama města. Během času byly ovšem okolní pozemky zastavovány a věž postupně pohled na město ztratila. „Zrak“ by jí měl vrátit periskop, jenž se nyní vyrábí a v nejbližší době bude instalován.

Zajímavostí stavby je Foucaultovo kyvadlo umístěné v hale hlavního schodiště. Tento pozoruhodný experiment prokazující otáčení Země kolem své osy byl poprvé proveden v pařížském Pantheonu kolem roku 1850, tedy relativně krátce před výstavbou letenské vodárenské věže.
Ve věži je zřízena knihovna – knihy obklopují celou místnost ve dvou úrovních a přispívají tak ke klidné a přemýšlivé atmosféře. Pod okna, odkud přichází denní světlo, mohou usednout čtenáři na prostorné lavice. Na knihovnu navazuje čítárna s čajovnou. Zbývající úrovně věže jsou vyhrazeny klubovnám.

Tisková zpráva

Rekonstrukce Vodárenské věže soutěží o titul STAVBA ROKU 2018. Hlasovat pro ni můžete během září na www.stavbaroku.cz.

Autor a projekt: Petr Hájek Architekti, s.r.o.
Dodavatel: PP53, a.s.
Investor: Městská část Praha 7

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.