Rekonstrukce Vrbatovy boudy

Rekonstrukce Vrbatovy boudy

(14. 3. 2017) Tomáš Hradečný, Martin Prokš

   
 
 
 
 

Rekonstrukce Vrbatovy boudy

Rekonstruovaný objekt Vrbatovy boudy a její betonová přístavba jsou situovány v Krkonošském národním parku ve výšce 1400 m.n.m.

Zadání
Vrbatova bouda byla realizována podle návrhu architekta Vladimíra Šíra na počátku šedesátých let 20. století. Původně uvažovaná funkce základny Horské služby s občerstvením a noclehárnou byla záhy nahrazena provozem Interhotelů Krkonoše. V mimořádně drsných podmínkách na hřebenech Krkonoš si bez zásadní údržby zachovala svou pevnou, přirozenou a přitom nevtíravou formu. Stavební úpravy měly podle zadání nového majitele řešit kromě nutných sanací také rozšíření provozu restaurace o prostor bývalé terasy a na místě kiosku se zastávkou autobusu novostavbu bufetu, infocentra KRNAPu a veřejných toalet. Několikaletý proces hledání optimálního řešení přinesl shodu se správou KRNAP v podobě Vrbatovy boudy jako jediné stavby na Zlatém návrší, do které budou integrovány všechny požadované funkce, ovšem nakonec bez infocentra.

Koncept
Koncept návrhu byl založen na zachování původní boudy, očištěné od novodobých nefunkčních přístaveb a vnitřních příček. K ní byly postupně přidávány nové vrstvy a objemy, pro které byly voleny převážně tři materiály – modřínové dřevo, nerezový plech a pohledový beton s otiskem bednění. Masivní modřínové dřevo se uplatňuje v interiéru restaurace, v bufetu, na venkovním obkladu podkroví a vyhlídkové terase. Nerezový plech v nové varně a vestavěných toaletách. Nejvýraznějším motivem je přístavba z pohledového betonu, který se díky zvolené sendvičové konstrukci propisuje v interiéru i exteriéru. Kontrastní forma přístavby přitom neparazituje na původním domě, ale tvoří funkční symbiózu starého s novým.

Konstrukce
Při rekonstrukci byly použity především tradiční řemeslné postupy. Obnova interiéru a pláště budovy probíhala kvůli krátké stavební sezóně a požadavku na částečné zachování provozu kuchyně po dobu tří let. Vodostavební beton přístavby s otiskem tesařského bednění propůjčil interiéru i exteriéru syrový vzhled, odkazující na charakter bunkrů hraničního opevnění, které přežily bez jakékoli údržby už bezmála 80 let.

Autorská zpráva

Místo: Vítkovice v Krkonoších č.p.1
Autoři: IXA – Tomáš Hradečný, Martin Prokš; spolupráce Klára Hradečná, Jan Kolář, Benedikt Markel, Jan Škopek – Omegaproject s.r.o.
Investor: Vrbatova bouda s.r.o.
Zastavěná plocha: 400 m2
Obestavěný prostor: 2320 m3
Hlavní dodavatelé: Průmstav Náchod s.r.o. (rekonstrukce), Staseli s.r.o. (přístavba); Martin Horák (truhlářské práce); Michal Kuřík (rekultivace)

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2016

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.