Rodinná vila pod Špičákem

Rodinná vila pod Špičákem

Varnsdorf

(22. 2. 2016) RG architects studio

   
 
 
 
 

Rodinná vila pod Špičákem

Vila se nachází na okraji města Varnsdorf pod kopcem Špičák blízko hranice s Německem. Jižní svah nabízí výhledy na Lužické hory, při dobré viditelnosti i na Jizerské hory a na Ještěd.
Hlavní vstup a vjezd na pozemek je v jihovýchodní části pozemku. Na tento vstupní prostor, který je tvořený posuvnou bránou a vstupní brankou, navazuje garáž pro dvě auta a s prostory pro zahradní techniku.  
Rodinný dům byl osazen do vrchní části pozemku. Hlavní vstup je orientován na severovýchod – vede k němu příjezdová cesta zakončená točnou, jejíž střed tvoří strom. V návaznosti na točnu je tu i stání pro dva osobní automobily s přístřeškem na dřevo a kotcem pro psa.
V architektonickém řešení domu je patrný průnik geometrických hmot, přičemž hlavní půdorys má rozměry 23,0 x 8,5 m a výšku přes dvě podlaží 6,0 m. Hlavní hmotu domu s plochou střechou tvoří dva na sebe položené kvádry. Žádaného architektonického efektu bylo docíleno uskočením hmoty vrchního patra jednoho z kvádrů a částečným „vyřezáním“ obou hmot až do podoby dvou horizontálních desek tl. 0,5 m. Ty jsou pak mezi sebou spojeny na výšku podlaží pouze prosklenými výkladci s posuvnými dveřmi. Toto „vyřezání“ hmoty domu není samoúčelné, reaguje na jeho orientaci ke světovým stranám a na vnitřní dispozici. Ve výsledném řešení vytváří podobu přestřešených vstupů, pergol venkovních teras a prosklených fasád v hlavních obytných prostorách. Do takto vytvořené hlavní hmoty domu jsou ze tří světových stran nasunuty přízemní kubické hmoty o rozměrech 12,5 x 6,0 m, 13,5 x 6,0 m a 7,5 x 6,0 m. Do nich jsou také „vyřezány“ okenní otvory, které svým členěním ve fasádách a proporcemi reagují na vnitřní dispozici a funkci domu.

Za hlavním vstupem je prostorné zádveří s vestavěnými skříněmi a úložnými prostorami. Ze zádveří se pak vchází do schodišťové haly, z níž se vstupuje do hlavní obytné části tvořené obývacím prostorem a ostrůvkovou kuchyní s jídelnou. Zároveň je zde však umožněn vstup do ložnice se šatnou a koupelnou a do hostinského pokoje se samostatným sociálním zařízením. Z chodby, která směřuje do hostinského pokoje v severovýchodní části domu, je dále umožněn vstup i do skladu, toalety a prádelny. Z ložnice, která je orientována jihovýchodním směrem, je umožněn vstup na terasu s bazénem.
Obývací prostor definují dvě hmoty komínů, které jako dvě vertikály prochází celým domem. Toto gesto je inspirované předchozím bydlením majitelů, kdy v jejich podkrovním bytě prostor definovaly právě masivní komíny. Součástí kuchyňského prostoru s jídelnou je také spíž na potraviny.
Do dětského pokoje se vchází ze společného prostoru. Z této chodby je umožněn také vstup do sauny se sociálním zařízením a fitness. Z prostorů fitness je dále umožněn vstup na terasu za domem. Součástí schodišťové haly jsou dvě jednoramenná schodiště, která umožňují komunikaci do 1. podzemního a 1. nadzemního podlaží domu.
V podzemním podlaží je přímo pod obývacím pokojem klubovna s minibarem a krbovou vložkou. Na tento prostor navazuje chodbička do vinného sklípku. Ostatní suterénní prostory tvoří technická místnost s technologií bazénu i vlastní technologií ohřevu TUV, vytápění a chlazení domu. Za tímto prostorem se dále nachází hobby dílna. Ze suterénních prostorů je možno vejít samostatným vstupem na venkovní terasu.
V prostorách druhého nadzemního podlaží je pak situována knihovna a pracovna s toaletou. Součástí prostorů 2. podlaží je přestřešená terasa s vířivkou. I z této terasy jde po venkovním schodišti sejít na terasu v přízemí. Dále je tu druhá intimnější terasa, která doplňuje prostory pracovny. Součástí venkovních výškově uskočených teras je i bazén, který je situovaný tak, aby při plavání poskytl výhled do širokého okolí. Na bazén navazuje vodopád do rybníčku, kde majitel domu chová vlastní ryby. Z rybníčku ústí potok protékající zahradou, která je jemně modelována terénními svahy a u domu doplněna gabionovými zídkami.
Dům byl navržen v nízkoenergetickém standardu, na střeše jsou umístěny fotovoltaické panely sloužící k získávání energie pro tepelné čerpadlo. Dům má k dispozici vlastní studnu.

Autorská zpráva

Autor projektu: RG architects studio - Radomír Grafek, spolupráce Zdeněk Navrátil, Miroslav Kukrál
Zastavěná plocha: 380 m2
Užitná plocha: 682 m2
Konstrukce: Betonové základové pasy v kombinaci s železobetonovou základovou deskou, nosné železobetonové zdi a železobetonové pilíře zateplené minerálními deskami, vnitřní příčky z cihel Porotherm, monolitické ŽB stropy, předstěny a podhledy ze sádrokartonu, střešní krytinu tvoří asfaltový pás, atiky oplechovány titanzinkovým plechem RHEINZINK, fasáda z obkladových pásků LIPEA KLINKER
Výplně otvorů: HEROAL tepelně izolační trojsklo
Vytápění: tepelné čerpadlo země-voda, podlahové vytápění v kombinaci s teplovzdušným vytápěním, které může doplňovat krb v obývací části, v letních měsících systém pasivního chlazení

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2012

 
 
 
 
50.9115477
14.6182477
Rodinná vila pod Špičákem

Rodinná vila pod Špičákem
Varnsdorf

Komentáře ke článku

 
 
 
 

23. 2. 2016 09:15:39. Re: Rodinná vila pod Špičákem. Jitka

 
 
 
 

23. 2. 2016 09:15:39. Re: Rodinná vila pod Špičákem. Jitka

  Na pohled moc hezké, jen nechápu způsob užívání. Sedací nábytek je dimenzován pro 10 lidí, ale ložnice je jen jedna. K tomu spousta prostoru pro relaxaci, ale zase pro víc lidí. Pokud obyvatelé nepřijímají každý den návštěvy, tak aby se hledali. Být tam kde spát, tak řeknu, že je to hezké rodinné sídlo - pro nejméně 3 generace, kde si každý najde své místo a svou zábavu. Životní styl dnešních obyvatel domu je mi záhadou.

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.