Rodinné domy Česká

Rodinné domy Česká

(21. 11. 2016) DIMENSE Architects - Aleš Putna, Libor Urbánek

   
 
 
 
 

Rodinné domy Česká

Dva domy stojí na okraji obce Česká, první z nich prošel celkovou rekonstrukcí, druhý je nový. Obě stavby jsou propojeny, ale v budoucnu se mohou oddělit na dva samostatně fungující provozní celky.
Parcela polygonálního tvaru leží ve svažitém terénu s problematickou severovýchodní orientací. Na pozemek je možno se dostat dvěma vjezdy: hlavním vjezdem ze severovýchodní strany a obslužným vjezdem u jižního cípu v horní části. Ze severozápadní a východní strany je parcela ohraničena sousedními pozemky s rodinnými domy, z jihozápadu je obklopena lesem a ze severovýchodní strany je vymezena místní komunikací. Svažitý pozemek je omezující z hlediska oslunění, avšak nabízel možnost práce s výhledy do krajiny.
Hlavními problémy stávajícího rodinného domu byly nízká světlá výška 1. NP, nepříliš dobrá orientace ke světovým stranám a technický stav i vzhled objektu. Koncepce řešení se tedy zaměřila na maximální prosvětlení a proslunění obytných místností a s tím spojenou změnu provozního řešení z hlediska vstupu a funkčního zónování, dále na modernizaci technického stavu a v neposlední řadě na jasném definování hmotového a materiálového řešení.  
K vytvoření lepších světelných podmínek vnitřního prostoru byla z části odstraněna severovýchodní terasa v 2. NP.  Navrhli jsme nové okenní otvory na jihovýchodní a jihozápadní fasádě a současně prostup stropní konstrukcí nad nově umístěnou hlavní obytnou místností. Ten maximálně využívá světlo z proskleného východního nároží a zvětšuje světlou výšku v části 1. NP, čímž pomáhá lépe definovat hierarchii jednotlivých částí hlavního obytného prostoru.
Původní provozní řešení postrádalo logické funkční zónování. Vstup do objektu pod terasou ve 2. NP ústil do vstupní haly, která sloužila částečně jako pracovna a příležitostný obývací pokoj. V 1. NP byly dále jen místnosti se sklady, dílnami, hygienickým zázemím a garáží. Z haly se po schodišti vyšlo do chodby ve 2. NP, kde se nacházely dvě ložnice, koupelna a obývací pokoj s jídelnou a kuchyňským koutem, z nichž byl přístup na terasu a výstup na terén. Nové provozní řešení změnilo umístění vstupu a rozdělilo objekt na dvě funkční zóny - společenskou zónu v 1. NP a klidovou zónu ve 2. NP.

Změna dispozičního řešení
Vstupní podlaží dnes slouží jako společenská část domu, je tu také garáž pro jeden automobil. V dispozici 1. NP se tedy nachází zádveří, ze kterého se vstupuje do technické místnosti, do garáže a do chodbičky otevírající se do hlavního obytného prostoru, kde je schodiště do 2. NP. Z chodbičky je také možný vstup do WC se sprchovým koutem a do komory. Součástí hlavního společenského prostoru je obývací pokoj, jídelna a kuchyň. Místnost je kontinuální, ale její členění na jednotlivé funkční části podporuje konstrukce stropních průvlaků a otevření prostoru s posezením do 2. NP formou galerie. Součástí hlavního obytného prostoru jsou také krbová kamna a je z něj přístup na krytou terasu.
Do haly ve 2. NP se dostaneme po schodišti z obývacího pokoje. Toto podlaží je řešeno jako klidové a jeho součástí jsou dva pokoje, společná šatna, koupelna, samostatné WC a galerie, která slouží jako pracovna a je z ní přístup do ložnice a na terasu. Přístup na terén je z haly a z pokoje při jihovýchodní fasádě.

Novostavba
Klidovou zónu jsme v tomto případě umístili v 1. NP, které je současně vstupním podlažím a na společenskou zónu ve 2. NP, odkud jsou výhledy na protější kopce. Dominantním prvkem místnosti je panoramatické okno s výhledem do okolí. Vnitřní prostor je obohacen o dvě terasy, kdy z jihovýchodní se dostaneme na terén.

Autorská zpráva

Projekt: DIMENSE v.o.s. – Ing. arch. Aleš Putna, Ing. arch. Libor Urbánek

Rekonstrukce rodinného domu
Zastavěná plocha: 155,17 m2
Hrubá podlažní plocha (včetně zdí): 310,34 m2
Čistá obytná podlažní plocha (bez teras): 217,44 m2
Celkový obestavěný prostor: 969,81 m3

Dostavba rodinného domu
Zastavěná plocha: 158,17 m2
Hrubá podlažní plocha (včetně zdí): 298,51 m2
Čistá obytná podlažní plocha (bez teras): 191,22 m2
Celkový obestavěný prostor: 813,24 m3

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2015

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.