Rodinný dům na kopci pod lesem

Rodinný dům na kopci pod lesem

Jíloviště u Prahy

(11. 1. 2016) ABM architekti

   
 
 
 
 

Rodinný dům na kopci pod lesem

Na začátku investor oslovil tři architektonické kanceláře a ze zpracovaných studií si vybral tu naši. Je třeba zmínit, že postupoval pečlivě a systematicky, jednání z jeho strany bylo vždy korektní a hned na samém začátku se nebál důvěřovat odborníkům – od architektů počínaje přes technický dozor a stavební firmu konče. Do projektu zasahoval pouze z hlediska uživatelských požadavků a technickou stránku včetně estetické nechal plně na profesionálech. Z tohoto pohledu byla spolupráce s ním výjimečná.

Pozemek se nachází v jedné z obcí západně od Prahy a zároveň v nejvyšším bodě obce pod lesem. Těží tak z výhledu na bohatě tvarovanou krajinu. Terén parcely je svažitý s výhledem na jih, od začátku bylo tedy jasné, že zahradu umístíme na sever s výhledem do listnatého lesa. Tato charakteristika v zásadě určila počáteční koncepci domu, a sice jeho určitou oboustrannost – z jihu výhledy a slunce, ze severu kontakt se zahradou a výhled na les.
Svažitý terén umožnil částečně zapustit suterén s převážně technickou funkcí včetně garáže pro dvě auta. Součástí suterénu je i byt správce domu s vlastním přístupem na zahradu. Úroveň prvního nadzemního podlaží na severu navazuje na vrstevnici svahu, kde byla terénním zářezem vytvořena menší rovinná plocha zahrady. Do zahrady je dům zcela prosklený s přímým přístupem z kuchyně a obývacího pokoje, jež spojuje terasa. Na přání investora je kuchyň v samostatné místnosti, oddělená od obývacího pokoje.
Z jihu je hlavní vstup po venkovním schodišti, dále pak obývací pokoj, který je oboustranně orientován, poskytuje výhled do údolí a využívá jižní slunce. V západním křídle je sociální zázemí a dva pokoje pro hosty – jeden z nich má vlastní terasu s výhledem na jih. V podkroví jsou tři ložnice, sociální zázemí a pracovna. Chodba s dominantním oknem s výhledem na les byla, i díky své prostornosti, od začátku koncipována jako obytná s knihovnou a stala se společenskou místností pro podkroví. Ložnice mají okna ve štítech – díky tomu nebylo nutné využít nouzové řešení střešních oken. Master ložnice pak zaujímá výsadní pozici, kdy díky převýšení využívá opravdu výjimečného výhledu.
Náročnou úlohou bylo řešení oken ve štítech. Podstatou bylo nevytvářet formu oken, ale štít zcela prosklít. To samo o osobě nese komplikace v podobně ploch, které musí být buď neprůhledné nebo tepelně izolační tak, jak štít kryje prostory s různou funkcí. Nakonec se to podařilo vyřešit pomocí potištěného skla přecházejícího plynule z plných neprůhledných ploch po zcela čiré a tím vytvořit kýžený efekt.

Hmota domu jako taková vychází z oboustranně řešeného obývacího pokoje, který je umístěn jako samostatné křídlo napříč pozemkem. Kolmo na něj navazuje křídlo se zázemím a přidruženými místnostmi. Půdorysně tak dům vytváří písmeno T. Díky polozapuštěnému suterénu je fasáda z jihu částečně třípodlažní, což se podařilo opticky eliminovat horizontálními prvky teras a markýz. Z pohledu ze zahrady dům díky rozložité střeše působí jako nízký a má přijatelné měřítko. Přízemí – tedy prostřední podlaží - je prosklené, působí vzdušně a umožňuje průhled na zahradu. V této úrovni je výrazným prvkem kostka vstupní haly z cedrového dřeva. Jasné označení vstupu považujeme za jeden z charakteristických prvků individuálního bydlení. Podél východní a západní hranice je masivní kamenná stěna, která zajišťuje soukromí vůči sousedním objektům. Podkroví je ukryto pod rozložitou střechou, která má přesahy a zcela tak zakrývá jižní i severní terasu.

Dům je vybaven moderními systémy vytápění za použití tepelného čerpadla vzduch-voda, rekuperační jednotkou zajišťující příjemné vnitřní prostředí, centrálním vysavačem s automatickým čištěním, chlazením ložnic opět za použití tepelného čerpadla, sofistikovaným vodním hospodářstvím využívající dešťovou vodu k zálivce a eventuálně zásobováním rezervoárů WC. Elektroinstalace byla na přání investora koncipována jako konveční bez použití inteligentního systému pro větší spolehlivost a snadné ovládání. Dům je spotřebou energie zařazen do kategorie nízkoenergetický. Podařilo se tak realizovat dům tradiční formy, ale s vytříbenými detaily a zvládnutou proporcí jednotlivých prvků. V řadě běžné produkce sousedních domů působí zcela výjimečně.

Autorská zpráva
Foto: Filip Šlapal


 

Místo: ulice Na Močidlech, Jíloviště, Praha-západ
Autor: ABM architekti s.r.o. - Ing. arch. Petr Bouřil, Ing. arch. Lukáš Bílek, Ing. arch. Tereza Vrbová, Ing. arch. Michal Pavlík

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2012

 
 
 
 
49.9275261
14.3427433
Rodinný dům na kopci pod lesem

Rodinný dům na kopci pod lesem
Jíloviště u Prahy

Komentáře ke článku

 
 
 
 

12. 1. 2016 20:35:48. Re: Rodinný dům na kopci pod lesem. cztodo

 
 
 
 

12. 1. 2016 20:35:48. Re: Rodinný dům na kopci pod lesem. cztodo

  Zdravím vás, tohle je prostě moc a moc pěkné řešení, a odkaz si ukládám a budu se inspirovat do budoucna. Více takových řešení.
Díky

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2016 Business Media CZ, s. r. o.