Rodinný dům U Pevnůstky

Rodinný dům U Pevnůstky

Opava – Jaktař

(6. 12. 2018) Atelier 38

   
 
 
 
 

Rodinný dům U Pevnůstky

Cílem návrhu bylo vytvořit za použití minimálních výrazových prostředků bydlení s optickou a provozní vazbou na exteriér s panoramatickým výhledem a inspirativní pozicí předválečného bunkru. Rodinný dům stojí v severní části pozemku, jeho částečné zapuštění do terénu zelenou střechou z něho vytváří ideálního rezidenta v lokalitě U Pevnůstky.
Jeho kompozice byla sestavena ze dvou částí, které jsou s přihlédnutím ke konfiguraci parcely osazeny v různých výškových úrovních. Hlavní obytnou část doplňuje podobně koncipovaná menší hmota garáže. Z jižní strany se dům pohledově otevírá, všechny obytné místnosti navazují na velkorysou krytou terasu. Výrazným architektonickým prvkem je nad střešní rovinu vystupující hmota pracovny, jakási pozorovatelna. Z roviny střechy vyrůstají „periskopy“ přivádějící světlo do technických a obslužných místností. 
Pro dům je charakteristický pevnostní ráz, inspirovaný nedalekým bunkrem předválečné obranné linie. Expresivní tvary společně s dřevěnou terasou a bílými meziokenními pilíři tvoří kontrast k přírodním liniím koupacího jezírka a k zelené střeše. Celkový výraz domu vzbuzuje dojem do terénu zapuštěné nenápadné a nedobytné pevnosti.
Materiálová a výrazová střídmost je zatažena i do interiéru. Zásadním motivem je hra světla, tmy a stínů. Dispozice umožňuje variabilní uspořádání reagující na potřeby rodiny v průběhu času. Provozně je dům koncipován prakticky v jedné úrovni s výjimkou střešní pracovny.
Ve východní části u příjezdové komunikace je zpevněná plocha, na kterou navazuje objekt s garáží, vinným sklípkem a psím kotcem. Vstup do domu je umístěný společně s venkovním krbem pod krytou terasou. Ze zádveří je přístupná šatna a WC, následuje hlavní společenský prostor s provozně odděleným kuchyňským koutem. Funkčně je rozdělen na jídelní a odpočinkovou část s krbem, jídelní část je propojena s krytou terasou. Na obytný prostor navazuje chodba, která slouží také jako šatna. Z chodby se vstupuje do technické místnosti, koupelny s WC a sprchou a do dětského pokoje. Ten je uzpůsoben k rozdělení na dva samostatné pokojíky. V závěru chodby se vchází do ložnice, která je přes šatnu propojena s koupelnou. Zároveň je schodištěm umístěným rovněž v závěru chodby přístupná pracovna, tzv. střešní pozorovatelna, sky box s panoramatickým výhledem do okolí.

Autorská zpráva
Foto: Roman Polášek


Autoři: Ing. arch. Jan Zelinka, Ing. arch. Lucie Mohylová
Zastavěná plocha: 167,34 m2; garáž 71,10 m2
Obestavěný prostor: 902,76 m3; garáž 240,56 m3
Užitná plocha: 214,38 m2
Obytná plocha: 100,74 m2
Terasy: 46,50 m3

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2016

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.