Rodinný dům U velké skály

Rodinný dům U velké skály

Praha – Bohnice

(4. 6. 2018) ARCHPORT

   
 
 
 
 

Rodinný dům U velké skály

Prapůvodní dům byl dle dohledaných podkladů postaven ve třicátých letech dvacátého století a kompletně přestavěn v sedmdesátých letech. Měl sedlovou střechu s výrazným vikýřem do ulice, dispozice přízemí byla komplikovaná a nepřehledná. Podkroví bylo převážně neobytné a sklepní prostory s technickým zázemím se nacházely ve velmi špatném stavu. Malý přístavek s hlavním vstupem a koupelnou byl orientován směrem k průjezdu. Dvougaráž byla skrze původní vjezd pro většinu dnešních automobilů nepřístupná.
Rodinný dům se nachází na začátku (konci) skupiny řadových domů v Praze Bohnicích. V porovnání s ostatními domy zůstal „zakrslý“, svým měřítkem neadekvátně ukončoval souvislou řadu ulice. Naším cílem bylo tuto souvislou řadu zakončit domem se „správnou velikostí“. V tom nás však limitoval drobný „detail“ v podobě okna ve štítové stěně sousedního objektu, které i přes snahu diskutovat s vlastníky muselo být zachováno. Rozhodli jsme se proto blok domů zakončit nárožním hliníkovým vikýřem, který udává charakter uliční fasádě a výškově navazuje na římsy sousedních objektů. Kompozici nárožního prvku doplňuje plechová římsa, ve které je schovaný okapový žlab. Zbytek domu je omítnut světle šedou tenkovrstvou omítkou. Sedlová střecha je opláštěna betonovými střešními taškami zinkově šedé barvy.

V rámci úprav jsme dům očistili o veškeré přebytečné přístavky. Detailními průzkumy jsme zjistili, které části konstrukce je vhodné zachovat a které je třeba odstranit. S ohledem na zjištěný stav konstrukcí byly z původního domu zachovány pouze přízemní obvodové stěny.
Základním požadavkem bylo maximálně zefektivnit stávající dispozici a na malé zastavěné ploše vytvořit dům pro čtyřčlennou rodinu. Výsledným řešením jsou maximálně otevřené interiéry a minimální komunikační plochy, které by ubíraly cenné metry čtvereční, byť jsou v navrhované dispozici zřetelné stopy původního domu, zejména v přízemí.
Nejdůležitější místností je obývací pokoj s kuchyní s návazností na terasu a zahradu. Jeho těžištěm se stal tmavý blok s krbovou vložkou. Prostor opticky dělí výrazný překlad v místě původní nosné stěny. Na obývací pokoj navazuje směrem do zahrady pracovna, která je skryta za „tajnými“ posuvnými dveřmi. V podkroví dominuje schodišťová hala, jejím středobodem je kvádrový piedestal pro interiérovou zeleň, která hraje v interiérech významnou roli. Pokoje a ložnice jsou vybaveny vlastními úložnými prostory a skýtají dostatek soukromí. Koupelna v podkroví je koncipována jako prostor pro relaxaci s minimem rušivých elementů.
Původní garáž byla přestavěna na zahradní altán se saunou, malým dvorkem s grilem a úložným prostorem pro zahradní nábytek a nářadí.  Měřítko garáže bylo zachováno, ale podpořili jsme ho vertikálou komína vytvářející dominantu zahrady.  Střecha garáže je osázena zelení.

Autorská zpráva
Foto: Kompost.works/BcA. Petr Polák, Bc. Matěj Hošek


Autor: ARCHPORT; návrh zahrady a interiérové zeleně Stanislav Hybler
Realizační firma domu: JTM Partners s.r.o.
Realizační firma interiéru: ACER DESIGN s.r.o.
Užitná plocha: 173,5 m²
Zastavěná plocha: 108 m²
Plocha pozemku: 362 m²

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2017

 
 
 
 
50.0840853
14.4156069
Rodinný dům U velké skály

Rodinný dům U velké skály
Praha – Bohnice

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.