Rodinný dům v Benešově

Rodinný dům v Benešově

(21. 11. 2017) holiš + šochová architekti

   
 
 
 
 

Rodinný dům v Benešově

Investor získal svažitý jihozápadní pozemek v zástavbě typické pro Benešov – kompaktní řadová zástavba původních domků, mísící se s rozvolněnou zástavbou rodinných domů bez uliční čáry a modernistickou zástavbou solitérních bytových domů v sousedství garáží, přecházejících do produkční zóny. Lokalita je ale klidná, kousek od centra, poblíž výjezdu na Prahu a s pěknými průhledy z horních částí pozemku na historickou část Benešova-Karlov. Neuspořádanost zástavby paradoxně nabízí svobodnější volbu při hledání konceptu nového domu.

Zadáním byla novostavba rodinného domu, pokud možno jednopodlažního, se stavebním programem v obvyklém rozsahu a samostatným bazénem. Návrh využívá svažitosti pozemku. Dům je hmotově rozčleněný na garáž se zázemím, klidovou část s ložnicemi a obytnou část s prostornou terasou. Úrovně jejich podlah výškově kopírují terén a celý dům propojuje páteřní komunikace s pohledovou betonovou stěnou podél východní strany pozemku s převýšeným prostorem a bazilikálním osvětlením. Podél horní hrany pozemku je umístěn zahradní objekt s terasou a venkovním bazénem. Z terasy je díky převýšení průhled přes extenzivní střechu novostavby na protější zelený svah Karlova. Přestože přízemní dům využívá oproti patrovému výraznější část pozemku, prostorové a výškové řešení hmotu člení a současně dělí zahradu na odlišné zóny v závislosti na funkci dané části domu.

Konstrukčně je dům navržen z prolévaných izolačních tvárnic Durisol s monolitickými stropy v kombinaci s pohledovou betonovou stěnou v interiéru, která probíhá napříč celým domem. Beton je bedněný svislými prkny š. 20 cm. Ze stejného betonu je bazén a „sokl“ zahradního domu. Okna jsou hliníková eloxovaná, podlaha dubová louhovaná, omítka vnitřní štuková, venkovní proškrabávaná, dlažba ve vstupu a na terase je z porfyru.

Nedílnou součástí domu je zahrada, která domu postupně dodá rovnováhu, intimitu a měřítko.


Místo: Benešov u Prahy
Generální projektant: holiš + šochová architekti
Autor: Hynek Holiš, Šárka Holišová Šochová
Spolupráce: Magdaléna Myšková Kaščaková (zahrada)
Dodavatel: IPM Building
Plocha pozemku: 1006 m
Zastavěná plocha: 273 m+ 24 m2 (zahradní domek)
Užitná plocha: 227 m+ 16 m2
Obestavěný prostor: 985  m3
Projekt: 2014
Realizace:  2016
Foto: Tomáš Rasl


Publikováno v časopise Stavba č. 1/2017, str. 52-53, 58-61

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Projekty

Dokončení

2014

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2017 Business Media CZ, s. r. o.