Rodinný dům v Jílovišti

Rodinný dům v Jílovišti

(27. 4. 2016) Atelier Smitka 

   
 
 
 
 

Rodinný dům v Jílovišti

Parcela ve tvaru trojúhelníka přispěla k formování stavby o půdorysu pětibokého lichoběžníka s kulatými nárožími na severovýchodě a jihozápadě. Dům využívá přirozeného sklonu svahu, má jedno podzemní, plně zapuštěné patro, 1. NP je polozapuštěné s otevřenou jižní částí, 2. NP je nadzemní. Obytné podlaží je navrženo jako světlá organická hmota přesahující tmavší sokl a přecházející do mírně svažitého terénu. Orientace, disposice a funkční členění je uspořádáno podle světových stran a výhledů do krajiny směrem k jihu.
Zapuštěný suterén slouží pro obslužné prostory domu. Velká okna budou řešena zčásti bezrámovou technologií či zapuštěnými rámy. Světlá barva fasády včetně podhledu konzoly bude mít terakotový obklad nebo omítku, v části soklu se stěrková omítka aplikuje na zateplovacím systému. Interiér domu bude řešen v kombinaci dřeva a skla.

Ve 2. NP  je hlavní vstup s velkou garáží, která je přes šatnu napojena k obytnému prostoru. Garáž je vybavena i sklady pro kola a další předměty. Ze vstupní haly vede schodiště do nižších částí domu s volným otevřeným průhledem. Centrální schodiště doplňuje malý nákladní výtah. Ve 2. NP budou dvě ložnice pro děti, vybavené šatnami a společnou koupelnou, a pokoj pro hraní dětí alternativně použitelný jako další dětský pokoj či společenská místnost. Ložnice rodičů má vlastní koupelnu a šatnu.
V obytném podlaží je několik volně propojených pobytových prostorů členěných tak, aby poskytovaly různé možnosti užívání včetně výhledů a kontaktu s terénem. Kuchyň bude spojena s jídelnou, obývacím pokojem a halou. Obytný prostor je propojen s halou, s prostory pro relaxaci a pokojem hostů. V 1. NP jsou také prostory pro domácí práce a pro uskladnění předmětů. Všechny obytné prostory domu v 1. NP jsou propojeny se zahradou a mají výhledy do krajiny. Na jižní straně domu se nachází terasa částečné krytá převislou hmotou 2. NP, v jejím prostoru bude bazén a zahradní altán.
V 1. PP budou technické místnosti pro vytápění, větrání, praní a uložení sezónních předmětů. Přístup do suterénu je po schodišti ze schodišťové haly v 1. NP přes filtr tvořený předsíní společnou i pro WC v přízemí.
Šikmá střecha bude opatřená extenzivní zelení, fasáda bude zateplena min 180 mm vlny v provětrávaném fasádním systému s obkladem z terakoty se svislými drobnými nepravidelnými prolisy.

Stavba tohoto domu by měla být hotová v létě příštího roku.

Autorská zpráva

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Projekty

Dokončení

2017

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.