Rodinný dům v Kostelci

Rodinný dům v Kostelci

Kostelec u Křížků

(26. 3. 2018) LINK studio

   
 
 
 
 

Rodinný dům v Kostelci

Příběh tohoto domu ukazuje, že cesta k cíli nemusí být vždy z nejpřímějších. K zakázce jsme se dostali na doporučení společného známého. Byli jsme přizváni do malé architektonické soutěže organizované investorem. Soutěž jsme vyhráli, ale dům měl původně stát na úplně jiném místě. Investorovi se však naskytla možnost jiného zajímavého pozemku, a tak jsme navrhovali stavbu pro nové místo. A protože platí do třetice všeho dobrého, na další zadanou parcelu, nejlepší místo, se skica dočkala realizace.
Tato fáze společného hledání pozemku, řešení a formulace zadání se nepočítala na dny, spíše na měsíce, ale pro nás to byla neocenitelná zkušenost. Jsme vděční důvěře investora projevené relativně mladým architektům. Už na první schůzce měl investor jasnou představu svého domu, zadání měl profesionálně a racionálně připravené. Během naší bezmála roční pouti ke konečnému pozemku a poté k samotné realizaci jsme zjistili, že se nejednalo o náhodu, ale charakteristický rys jeho osobnosti, který jsme se mimo jiné snažili propsat do duše a struktury domu. Co se týká stylu, troufáme si říci, že došlo k dokonalému souznění. V naší práci preferujeme jednoduchost, přirozenost, hru se světlem a propojení s okolím. Minimalismus byl to, na čem jsme se s klientem nad referencemi okamžitě shodli.

Stavba měla být nadstandartním rodinným domem provedením i velikostí, což plynulo z toho, že byl kladen důraz na společně strávený čas rodiny; záměr, na kterém jsme se s klientem domluvili hned na první schůzce. Na velkorysý společný prostor jsme navázali jednotlivá menší „království“ každého ze členů rodiny a vytvořili dostatečné zázemí pro jejich pohodlí i celkový sportovní ráz rodiny. Řešení zahrnuje i samostatně oddělené bydlení v přízemí pro návštěvy nebo druhou generaci rodiny včetně vlastního zázemí.
Lokalita je v naší práci vždy stěžejním aspektem návrhu. Na naší společné cestě od soutěže po finální realizaci to byl jednou dům těsně sevřený zástavbou, poté dům téměř na samotě u rybníka a nakonec dům na kraji obce na kopci u pole, jak ho dnes vidíme. Každé místo si žádalo transformaci zadání, které se tak obohatilo o nové poznatky a posouvalo se stále dále. I když všechny okolní vlivy obecně vnímáme jako výzvu a je naším úkolem i zábavou je přetvořit v silnou stránku návrhu, je jednoznačně nejlepší, když může být architekt přizván už při výběru pozemku a analyzovat jeho klady a zápory. Je to, dle nás, nejlepší způsob, jak se později vypořádat se všemi požadavky a vyvarovat se nepříjemných překvapení. Výsledná parcela měla nakonec téměř ideální orientaci, napojení na technické sítě, umístění v zástavbě i konfiguraci terénu. Hodně jsme řešili výhledy a integraci domu do okolí. Dům na sebe i přes větší velikost neměl nijak zvlášť upozorňovat a lákat pozornost i přes poměrně exponované umístění, měl mít také vlastní svět pro jeho obyvatele.
Jedinou větší nevýhodou lokality mohlo být to, že již existovalo platné stavební povolení na dům, který zde měl stát. Pro nás to ale byla výhoda, mohli jsme díky tomu začít stavět dříve, dům nebylo potřeba i přes jeho velikost složitě legislativně územně umisťovat. Naše kreativní možnosti to omezilo jen velice málo. Bylo v podstatě třeba zachovat pouze určitý objem, výšku stavby a šikmou střechu – asi nejpřísnější regulativ. Podle nás byly požadavky vzhledem k lokalitě nastaveny optimálně. Nemohla vzniknout stavba s negativním vlivem na okolí.

Je toho více, co máme na tomto domě rádi. Například právě to, že ač je to objemově poměrně velká stavba, navíc na pozemku na vrcholu kopce, myslíme si, že se ve vztahu ke svému okolí chová skromně. Je to dáno prací s hmotou domu směrem ke komunikaci: garáž a kryté stání jsou přirozenou součástí objektu, přesto vnitřně oddělenou a tvoří kromě terasy s výhledem přirozené „odclonění“ soukromé části zahrady od komunikace. Další takovou věcí je dotažení společného prostoru rodiny do té míry, že je opravdu „srdcem“ nejen domu, ale i celého pozemku. Přispívají k tomu velké prosklené plochy oken a propojení vnitřního prostoru se zahradou.  Těší nás také kvalitní použité materiály, jako je například břidlicová krytina střechy nebo přírodní kámen na fasádě. V interiéru je to nádherná dřevěná podlaha nebo speciální dveře se skrytou zárubní.
Jedná se o nízkoenergetický dům. Dle našeho názoru je to dnes už víceméně standard. Investor znal ze svých pracovních cest trendy stavění v zahraničí, takže jsme to všichni brali jako samozřejmost. Navržena byla i rekuperace, ta se jediná nerealizovala. Nebylo záměrem ani přáním klienta atakovat hranici například pasivního domu a i z pohledu konstrukčního se mělo jednat spíše o tradiční stavbu, ale i tak je dům z tohoto pohledu ve velice slušném standardu.
Radost nám dělá i to, že jsme návrh realizovali celý včetně interiéru. Už v první fázi, v první skice, jsme přemýšleli o tom, jak se lidé v domě budou pohybovat, jakou atmosféru má mít prostor, jímž procházejí a jak ho budou používat. S tím samozřejmě souvisí materiály povrchů, osvětlení a rozmístění nábytku. Méně už přesný typ židle, pohovky nebo drobné dekorace, ale určitý celkový styl, který souzní s celým domem, by dle nás měl být zachován a myslíme si, že tady se to díky důvěře klienta povedlo. Navrhovali jsme kompletně všechen nábytek na míru včetně jídelního stolu nebo botníku. Dále také povrchy, osvětlení a vybavení koupelen.

Autorská zpráva

 

 

Autor: LINK studio – Ing. arch. Luděk Černý, Ing. arch. Lucie Černá
Návrh zahrady: Ing. Martin Severin, Ing. Martin Bosák
Projektant: Ing. arch. Luděk Černý, Ing. arch. David Bureš
Plocha pozemku: 1150 m2
Zastavěná plocha: 227 m2
Užitná plocha: 232 m2
Konstrukční systém: Stěnový zděný, monolitický betonový strop
Střešní krytina: přírodní břidlice
Okna: hliníková, izolační trojsklo
Vytápění: plynový kondenzační kotel, teplovodní podlahové vytápění
Větrání: přirozené okny, instalována klimatizace, rekuperace nerealizována
Třída energetické náročnosti: velmi úsporná B

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2015

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.