Rodinný dům v Lysolajích

Rodinný dům v Lysolajích

(26. 2. 2018) Vítěz ankety Dům roku 2018

   
 
 
 
 

Rodinný dům v Lysolajích

Začátkem letošního roku byl vyhlášen již 23. ročník tradiční soutěže, tentokrát o titul Dům roku 2018. Nejen čtenáři časopisu Můj dům, ale i členové odborné poroty vybírali z rodinných domů uveřejněných v časopise v průběhu uplynulého roku. Letos se odborníci se čtenáři hned několikrát shodli, a to i na absolutním vítězi soutěže a držiteli titulu Dům roku 2018, kterým se stal rodinný dům architekta Michala Sluky s absolutně nejvyšším počtem čtenářských hlasů.
Více informací o soutěži najdete ZDE.

Vila nad vodopádem po česku
Každý, kdo se někdy zajímal o moderní architekturu a její historii, nemohl nenarazit na pověstnou Vilu nad vodopádem, jejímž autorem je slavný americký architekt Frank Lloyd Wright. Srovnání s novostavbou na okraji Prahy je možná trochu zavádějící, nicméně i v tomto případě vzniklo v obtížných terénních podmínkách pohodlné moderní bydlení, kde se vstává i usíná s melodií padajícího proudu vody. 

Stavba se nachází v sevřeném údolí Lysolajského potoka, v blízkosti autobusové zastávky a kromě zahrádkářské kolonie nemá žádné sousedy. Na protáhlém úzkém pozemku vymezeném z východní strany velkým terénním zlomem a ze západní strany silnicí stál původně opuštěný domek, který jeho majitelé považovali za neperspektivní. Terénní převýšení tvoří až 9 m vysoká, téměř svislá stěna, která nebudí na pohled příliš velkou důvěru. Směs jílu a pískovce naštěstí drží a zůstává stabilní i při velkých deštích. Hranice parcely na východní straně je souběžná s hranicí zastavitelného území.

Architekt Michal Sluka dokázal využít potenciál pozemku na maximum a obrátit jeho nevýhody v plus. „Místo se nám líbilo, obec si udržuje svůj autentický ráz, i když i zde vyrůstají nové domy. Údolí potoka je udržované, panuje tu příjemná atmosféra, lidé tu mají k sobě blíž než ve velkém anonymním satelitu. Navíc z horní části pozemku máme i hezký výhled,“ vysvětluje na úvod.

Stavbu tvoří dva na sebe kolmé kvádry, osazené na masivním kamenném soklu, při pohledu shora má kompozice tvar asymetrického kříže. Velkou masivní hmotu domu opticky odlehčují velké volné přesahy, prosklené plochy a terasy zapuštěné do monolitického železobetonového tělesa. Stavba působí kompaktním dojmem, ve skutečnosti je však uvnitř rafinovaně členitá a do všech stran otevřená volnými průchody a průhledy.

Mezi domem a skalní stěnou se podařilo vytvořit atrium, k němuž jsou obráceny všechny obytné místnosti. Slunce se sem opírá od rána až do oběda, navíc je tento prostor masivní hmotou domu oddělen od ulice, takže zde vládne klid a soukromí. Protože v dosahu byl zdroj vody, stavebníci neodolali a vytvořili zde i jezírko a kamenný vodopád s cirkulací vody. Vodní prvek s kulisou horské bystřiny osvěžuje klima a proměňuje atrium v opravdovou oázu, která jako magnet přitahuje rodinu i návštěvy.

Přízemí zahrnuje pouze vstupní partii, garáž a ateliér se samostatným vstupem ze dvora. Otevřené jednoramenné schodiště, umístěné ve středu půdorysného kříže, vede přes první – ložnicové podlaží do druhého podlaží se společnou obývací částí.

Ložnicové podlaží je orientováno rovnoběžně s ulicí. Hlavní osu tvoří chodba podél jihozápadní fasády, která odděluje bydlení od ulice. Z ní se vchází do řady ložnic, koupelen a šaten vesměs orientovaných do atria k jezírku. Rafinovaná soustava posuvných dveří a stěn, trochu připomínající japonské domy, umožňuje navzájem propojovat a oddělovat jednotlivé prostory podle potřeby. Ložnice rodičů umístěná na konci chodby je prosklená do tří stran – má výhled do atria, na vlastní krytou terasu i jihozápadním směrem přes ulici do parku. V tomto podlaží se nachází i domácí pracovna, je však oddělena od ložnic a má rovněž vlastní terasu, orientovanou opačným směrem – na severozápad.

Ústřední schodiště pokračuje vzhůru do druhého podlaží, kde dům vrcholí velkým vzdušným obytným prostorem. Rozlehlá obdélníková místnost je ze tří stran obklopena prosklenými stěnami a terasami. Ty po stranách jsou zastřešené a uzavřené boční stěnou. Mají za úkol prosklený prostor stínit a chránit a jsou rovněž velmi praktické – na jedné se dá příjemně stolovat a grilovat, druhá je oblíbeným útočištěm domácích mazlíčků, velkého psa a dvou bengálských koček.

„Otevření domu do všech stran je příjemné a výhodné,“ naznačuje Michal Sluka, „dům se tak dá dobře provětrat, takže se i při velkém prosklení v létě nepřehřívá, obejdeme se bez klimatizace.“ Hlavní průčelí směřuje k jihovýchodu, posuvnými prosklenými dveřmi se vychází na otevřenou dřevěnou palubu, kde si rodina může užívat krásný výhled a slunce po celý den. A když je horko, není nad to sejít po venkovním schodišti dolů a osvěžit se v chladné vodě jezírka.

Sepětí s okolím a vztah k přírodě jsou v domě všudypřítomné, osazením do terénu a volnými průhledy a průchody k jezírku a do zeleně počínaje a výběrem materiálů konče. Horní podlaží je obloženo latěmi ze smrkového dřeva, které budou postupně šednout a splývat s okolím. Okna jsou dubová, v interiéru převažují dřevěné podlahy z palisandru a jiných materiálů, z dřevěných lepených desek je i schodiště. Spousta květin, ale i kreseb, fotografií a suvenýrů z cest dotvářejí atmosféru, která vyzařuje volnost a vřelost.


Autor / investor: Michal Sluka
Studie: 2012Projekt: 2012
Realizace: 2012–2014
Zastavěná plocha: 148 m2
Obestavěná plocha: 647 m3

Konstrukce: železobetonové základové pasy,nosná železobetonová monolitická konstrukce,vnější zateplení min. vlnou, provětrávanýobklad z dřevěných hranolů, plochá střechas inverzní skladbou vrstev
Výplně otvorů: velkoformátové prosklené plochys izol. dvojskly, pevné bezrámově zasklenéa posuvné s dřevěnými rámy, zastínění – předokenníscreenové rolety na el. pohon, dveřeatypické posuvné z MDF desek a plexiskla
Vytápění: teplovodní podlahové, plynovýkotel, příprava na krb s krbovou vložkou

Text: Jitka Pálková
Foto: Petr Adámek
Publikováno v časopise Můj dům 7/2017


Projekt na stránkách autora najdete ZDE.





Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rodinné domy

Dokončení

2014

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.