Rodinný dům v Modřanech

Rodinný dům v Modřanech

Praha - Modřany

(5. 4. 2018) Ateliér Kunc Architects

   
 
 
 
 

Rodinný dům v Modřanech

Na okraji Prahy, v místech, kde městské čtvrti dávno zůstaly za námi, si dva mladí manželé Veronika a Zdeněk Brázdilovi našli krásný pozemek na konci zástavby. K parcele vede komunikace, která u ní končí. Dál už jsou jen louky a lesy. Pozemek má rozlohu 1200 metrů čtverečních. Umístění přízemního bungalovu na přední část pozemku k ulici poskytuje obyvatelům dostatek prostoru a vytváří soukromí, a to nejen od uliční strany, ale i ze strany nejbližších sousedů.

Dům je ve tvaru písmene L, má malé polo atrium, otevírá se do zahrady a z ulice je zcela uzavřen. Jeho umístění rozdělilo zahradu na tři části – uliční, kde rostou velké traviny a keře a při návratu majitelů je tato městská zahrádka vítá. Navazuje střední pobytová zahrada – krytá pergola s terasou a bazénem, vytváří klidný záliv kolem pokojů a ložnice a konečně velkoryse pojatá hlavní část „divoké“ zahrady. Ta je koncipovaná tak, že se během roku barevně proměňuje a skrze rozlehlá okna, nahrazující pevné stěny, poskytuje stále krásný a denně proměnlivý pohled do přírody. V obývacím prostoru s kuchyní tak majitelé získali obrovský živý obraz. Originál: v létě sytě zelený, na podzim hrající všemi barvami a v zimě zklidněle tichý a bílý.

Konstrukčně je dům jednopodlažní zděná stavba v nízkoenergetickém standardu. V interiéru i exteriéru byly použity světlé tóny a přírodní materiály. V kombinaci s velkými prosklenými plochami máte pocit, že bydlíte přímo v zahradě. Zadání manželů k zahradě bylo propojit žití venku a uvnitř a respektovat přitom přirozený ráz okolní krajiny lesů a luk, prolnout se s přírodou. Samotná zahrada v sobě obsahuje skryté části a detaily například v podobě bambusového hájku u terasy nebo kompozici z kamenů, navozující vzpomínky na cesty po Japonsku.

„Vybrali jsme si právě Michala, protože dlouhodobě sledujeme tvorbu jeho studia, sdílíme jeho filozofii, že architektura je především o pohodlném bydlení, líbí se nám, jak Michal v ateliéru pracuje s propojením vnitřku a venku, a s celkovou atmosférou a emocemi,“ uvádí Veronika Brázdilová a dodává: „Později se z nás v průběhu setkávání stali blízcí přátelé, našli jsme stejné záliby a koníčky a dokonce připravujeme společný projekt, který se také bude týkat především pohody bydlení. Osobně mne na začátku nejvíc bavil Michalův přístup, živá diskuse o tom, jak žijeme, jaké máme potřeby, ale i sny a přání. Z toho vznikl originál domu a bydlení jen pro nás. Michal dům navrhl včetně zařízení interiéru a nábytku, stěhovali jsme se tedy do téměř hotového interiéru. Velké prosklené plochy dnes vidím jednoznačně jako velkou výhodu, pozorujeme zahradu a nálady počasí a jsme toho součástí.“

Autorská zpráva
Foto: Aleš Jungmann 


Architekt: Ateliér Kunc Architects – Michal Kunc, Michal Matějíček
Obytná plocha: 175 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2016

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.