Rodinný dům v Průhonicích

Rodinný dům v Průhonicích

Průhonice

(14. 12. 2018) Michal Havelka

   
 
 
 
 

Rodinný dům v Průhonicích

Hlavní objekt je na pozemku posazen kolmo k příjezdové komunikaci tak, aby se dosáhlo ideální orientace obytných místností. Garáž byla postavena rovnoběžně s komunikací, tvoří tak přirozenou ochranu od severu pro obytný prostor domu a zahrady. Obě hmoty tvoří zástavbu do písmene L. Uvnitř tohoto tvaru byl zachován původní ráz zahrady.
Základním konceptem projektu byl u této stavby velkorysý obytný prostor s galerií. Díky členitosti přízemí mají všechny místnosti svůj venkovní prostor, dětské pokoje v patře získaly vlastní terasy. Z jedné z nich se může vyjít na zelenou střechu bočního křídla s garáží a pracovnou. Vila stojí v zadní části rozlehlé parcely s ovocným sadem, z teras a ze zelené střechy se otevírá výhled do okolí. Samostatné venkovní stěny v přízemí vytvářejí malé atrium u ložnice rodičů, kteří tak v létě mají možnost vyjít ven, aniž by na ně bylo vidět od sousedů.
Co se týče hmotového, prostorového řešení i celkové kompozice domu, vznikl malý soukromý labyrint s průchodem, dvorky, zákoutími, přestože je základní tvar stavby jednoduchý. Terasy a zelená střecha se tak staly místy, kde je radost pobýt.

Majitelé si jako stavební materiál původně přáli pohledový beton. Ten ale nepatří k nejlevnějším technologiím, proto jsem jim nabídl zdivo z betonových bloků. Vznikla tak ojedinělá tvář stavby – bloky jsou totiž přiznané v exteriéru i ve většině interiérů. Toto řešení má svoji výtvarnou hodnotu, která se časem neopotřebuje ani neomrzí. Tvárnice v režném přírodním stavu jsme kombinovali s dalšími materiály – v patře je na stěnách stěn dřevo, uvnitř domu jsou ze dřeva podlaha, stropy a podhledy.
Hlavní dvoupodlažní budovu doplňuje jednopodlažní garážový objekt s pracovnou. Obě hmoty propojuje vegetační střecha, která je protažena nad vstupním prostorem vycházející od garáže. V přízemí domu se nachází zádveří se šatnou, WC, jídelna, místnost pro domácí práce, obytný prostor, který je vysoký přes obě patra a ložnice rodičů se šatnou a koupelnou. V patře je galerie, dvě ložnice s koupelnami a terasami. V garážovém křídle je umístěn také pokoj pro hosty (alternativně pracovna) se samostatným vstupem, šatnou a sociálním zázemím.

Dům tvoří podlouhlý hmotný kvádr, z něhož vyrůstá lehká dřevěná část ložnic s pultovou střechou. Garáž má rovnou vegetační střechu, na níž se nachází terasa. Architektonickému tvarosloví odpovídají materiály: kombinace betonových bloků v režném přírodním stavu s lehkostí dřeva. To je použito jak pro patro a střechu, tak jsou z něho vyrobeny také okna, dveře a povrchy teras. Krytina střechy a veškeré klempířské prvky byly zhotoveny z titanzinku.

Autorská zpráva
Foto: Jaroslav Hejzlar


Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2008

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.