Rodinný dům v Žebětíně

Rodinný dům v Žebětíně

Brno - Žebětín

(30. 11. 2018) JRA  Jaroušek Rochová architekti   

   
 
 
 
 

Rodinný dům v Žebětíně

Svažitý pozemek je položený na krásném místě nad centrem Žebětína s výhledy na kostel a okolní krajinu. Dům jsme situovali do jeho horní části směrem k ulici, hmotově navazuje na frontu domů v dolní části ulice.
Základním mottem návrhu bylo „chytré“ usazení hmoty a dispozic stavby do svažitého terénu a její návaznost na zahradu a ulici. Návrh respektuje terén a co nejméně ho „znásilňuje“. Tvar domu je vymezen hranicí pozemku a je lehce lichoběžníkový. Jedná se o archetypální tvar, jednoduchou hmotu se sedlovou střechou. U fasády směrem do zahrady je kontrast k tradičním oknům vytvořen velkými prosklenými plochami a doplněn o jednoduchý box dřevěného proskleného arkýře.

V části do ulice je před domem garáž se vstupním krčkem a vjezdovým dvorkem z cihelné dlažby, vymezeným železobetonovými pohledovými stěnami a modřínovou bránou. Z dvorku lze po betonovém prefabrikovaném schodišti sejít kolem domu na zahradu a obytnou terasu.
Do domu se vstupuje přes zádveří navazující na garáž. Napříč celým domem je chodba s jednoramenným otevřeným schodištěm. Ve vstupním patře jsou tři pokoje, šatna a koupelna. Pokoj s arkýřem dovoluje krásné měnící se výhledy – obrazy s orámovaným pohledem na kostel. Z haly se po schodišti sestoupí do obytné části s kuchyní a jídelnou. Polotransparentní dubové schodiště odděluje obytnou část od kuchyně a jídelny. Hlavní prostor je propojen se zahradou a terasou velkým posuvným oknem. V obytné části je umístěn krb. V zadní části dispozice je situováno wc, prádelna a technická místnost. Do podkroví vystoupáme po schodišti ze vstupní haly na otevřenou galerii. Na patře jsou dva pokoje pro děti a koupelna.
Zahrada je důležitou součástí celého návrhu – prochází jí osa železobetonových prefabrikátových šlapáků, navazující na vnitřní schodiště. Na modřínovou terasu, která je po celé šíři domu, navazuje vyrovnaná úroveň zahrady, z které se sestupuje po jezdeckých schodech do užitkové části zahrady.

Autorská zpráva
Foto: Filip Šlapal


 

Autoři: Ing. arch. Radek Jaroušek, Ing. arch. Magdalena Rochová
Návrh zahrady: Ing. Martina Forejtová – ateliér A05
Statika: Ing. Radek Brandejs
Celková užitná plocha: 210 m2
Zastavěná plocha: 136 m2
Plocha pozemku: 814 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2015

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.