Rodinný dům ve svahu nad Berounem

Rodinný dům ve svahu nad Berounem

Beroun

(21. 2. 2019) Master Design

   
 
 
 
 

Rodinný dům ve svahu nad Berounem

Berounsko patří díky svému příjemnému klimatu, výhledům, vybavenosti i dostupnosti do Prahy k nejvyhledávanějším oblastem pro rodinné bydlení ve Středočeském kraji. Pozemek pro tento dům se nachází zhruba v polovině úbočí nad městem s orientací výhledů na jihovýchod. Příjezdová cesta je při horní hranici parcely, takže se dům neotevírá jen vstříc krásným výhledům, ale také za sluncem. V okolí již řadu let probíhá intenzivní výstavba, celá oblast už je příjemně zabydlená. Díky umístění v prudším svahu není dům omezován sousedy, ale naplno využívá výhledů na město a do širší krajiny.

Koncepce:
Hlavní myšlenkou bylo podpořit tvarem stavby její dynamickou expanzi do údolí. Dům jasně deklaruje svým tubusovitým tvarem, kterým směrem se ubírají výhledy do krajiny. Tubus se navíc dynamicky rozšiřuje a v závěru je šikmo seříznut, čímž tvoří malou krytou terasu u ložnice v horním patře. Hlavní hmotu doplňuje prostor garáže a technického zázemí, které tvoří „záda“ terase s venkovním bazénem. Dům se směrem od příjezdové cesty tváří neosobně a nenápadně. Zapadá tak do koncepce okolních staveb. Jeho dynamická architektura naplno vynikne při pohledu ze zahrady.

Vnitřní dispozice:
 Členění podlaží jsme zvolili klasické - spodní patro obsahuje denní zónu, horní patro je klidové s ložnicemi. Díky velké svažitosti terénu je ale navíc v horním patře umístěn hlavní vstup, garáž a zázemí. Po vstupu do domu je možné pokračovat do klidové části nebo sejít do denní zóny. Na zádveří navazuje garáž, technická místnost a šatna.
Klidová zóna má obdélníkový charakter, na východní části je umístěna chodba s úložnými prostory, západní strana byla vyhrazena dětským pokojům, které díky tomu mají dostatek přirozeného osvětlení. V závěru obytné zóny se nachází ložnice s výrazným prosklením směrem na jihovýchod do údolí. Spodní patro má čistě denní funkci. Nachází se zde obývací pokoj, jídelna a kuchyně, vše propojeno do obdélníkového tvaru. Výrazné je zde napojení na terasu přes masivní západní prosklení.
Jednotlivé provozy v domě jsou formálně rozděleny barevností a propisují se do exteriéru. Klidovou zónu prezentuje bílá barva s meziokenními výplněmi v dřevěném obkladu. Schodišťový segment je prezentován samostatnou hmotou čistě ve dřevěném obkladu. Technická část domu má neutrální šedou omítku.

Autorská zpráva

Autorský tým: Martin Náhlovský, Jan Jadrníček, Michal Janáč
Dodavatel: Kostav s.r.o.

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2016

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2019 Business Media CZ, s. r. o.