Rodinný dům ve Vraném nad Vltavou

Rodinný dům ve Vraném nad Vltavou

Vrané nad Vltavou

(19. 10. 2018) ....kontinual, projekční ateliér

   
 
 
 
 

Rodinný dům ve Vraném nad Vltavou

Pasivní stavba se začlenila do čtvrti rodinných domů, proporcí ani měřítkem nevybočuje z okolní zástavby. Její orientaci a tvar jsme určili na základě analýzy oslunění domu a parcely a analýzy vizuální provázanosti s okolím. Jejich vyhodnocením bylo vybráno místo pro dům, které umožnilo vytvořit intimní prostor v zahradě a zároveň se otevírá krajině. Při vhodné skladbě rostlin se zahrada vizuálně propojí s krajinou, takže podporuje pocit sounáležitosti se svým okolím. Zároveň je pozice domu plně funkční a logická vzhledem k příjezdu na parcelu.

Základní koncept domu ovlivnil požadavek na propojení současných potřeb bydlení s tradicí stavění lidových staveb na českém území. Pro návrh jsme proto převzali základní principy venkovských staveb. Jedná se především o obdélníkový půdorys, trojdílné členění dispozice, boční vstup do domu, sedlovou střechu se sklonem 40-45°, nasazení trojúhelníkového profilu střechy na hmotu přízemí a výškové usazení hmoty domu na terén tak, aby vznikl plynulý přechod přízemí na terén. Důležitá byla i konstrukční provázanost s dispozicí stavby. Dodržením těchto principů vznikl archetyp chalupy převládající na českém venkově v období do konce 19. století.
Archetypální tvar domu je čitelný zvenčí i zevnitř. Tomuto efektu pomáhá otevření stropu ve střední části půdorysu a „zvednuté okraje” v obytných prostorách vytvořené vynecháním krajových polí stropu na delších stranách domu. Efekt čitelnosti domu zvenčí/zevnitř zdůrazňuje i vizuální shodnost omítek vně i uvnitř objektu, která tak posiluje celkový výraz domu.
Dalším výrazným prvkem je „pec” uprostřed obytného prostoru. Do tohoto objektu byly zakomponovány schodiště, knihovna, krb a kuchyňská linka. Uvnitř skrývá technologie pro vytápění domu. Obdobně jako se ve starých chalupách chodilo na pec spát, i zde se po tomto objektu stoupá k ložnicím.
Rytmus různě velkých dřevěných oken drží určitou míru symetrie ve fasádě a přidává tak domu na důstojnosti. Analogicky ke starým chalupám je tmavě šedá střecha lehce kontrastní vůči omítkám v bělavé barvě.
Stavba garážového stání se skladem byla navržena jako maximálně zjednodušený přístřešek provedený ve stejném povrchu omítky jako rodinný dům.

Autorská zpráva
Foto: Jaroslav Hejzlar, Jan Medek, Jakub Tomec

Ocenění: Pasivní rodinný dům roku 2015, Dom doka 2017, cena čitatelov (SK)

Autoři: ....kontinual, projekční ateliér – Jan Medek, Pavel Pácalt

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2015

Komentáře ke článku

 
 
 
 

25. 10. 2018 13:31:56. Re: Rodinný dům ve Vraném nad Vltavou. Jitka

 
 
 
 

25. 10. 2018 13:31:56. Re: Rodinný dům ve Vraném nad Vltavou. Jitka

  Jen malá otázka: k čemu jsou průhledná dvířka "pece", když se kolem ohně nedá sedět? Oheň je přece od pradávna ústředním místem pro shromažďování lidí.

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.