Rodinný dům ve Zlíně

Rodinný dům ve Zlíně

(11. 4. 2016) Fandament Architects s.r.o.

   
 
 
 
 

Rodinný dům ve Zlíně

Místo stavby leží v klidné části Zlína v nově budované čtvrti na severozápadě města v části Prštné. Parcela má tvar obdélníku 37 x 18 m s protaženým jižním rohem (na délku kratší strany 28 m), orientována je na jihozápad se západním svahováním a s krásným výhledem do údolí a na protější svahy. Silnice pozemek ohraničuje od západu a jihu.

Otevřenost klienta, fascinace výhledem a maximální efektivita využití prostoru: tyto výchozí aspekty daly vzniknout konceptu domu – obrazovky shlížející do údolí. Výrazná hmota obrazovky je přisazená při horní hraně svahu a vymezuje veřejný a privátní prostor. Toto uspořádání, kdy je dům umístěn v zadní části pozemku, jej umožnilo otevřít do zahrady s průhledy do širokého okolí. Privátní část pozemku není vymezena samotným domem, je definována výškovým rozdílem terénu mezi ulicí a zahradou a v kombinaci se zelení poskytne dostatečný pocit soukromí. Do ulice se suterén domu otevírá dynamicky se rozšiřujícím zářezem do terénu – vstupem a vjezdem. Vstupní část je další významnou částí kompozice návrhu.

Hlavní vstup a vjezd do garáže v suterénu leží na výškové úrovni ulice. Za vstupem se nachází zádveří, z něhož je přístupná prostorná šatna a garáž. V suterénu jsou rovněž technická místnost a sklad. Schodišťový prostor prosvětluje velké okno do zahrady, dlouhá stěna naproti schodišti může sloužit jako galerie, kterou lze posuvnými dveřmi oddělit od privátní části domu se dvěma dětskými pokoji, koupelnou a šatnou. Z chodby je také možno technickým vstupem vyjít na zahradu. Ze schodišťového prostoru je přímo přístupná pracovna/pokoj hosta a toaleta.
Hlavní obytný prostor zahrnuje obývací pokoj a kuchyni s jídelnou. U vstupu do obývacího pokoje je krbová stěna obložená štípanou horizontálně kladenou břidlicí. Mohutný objem stěny člení tři niky – jedna slouží na uskladnění otopu, druhá, horizontální, tvoří prostor pro ohniště a třetí je určena pro vystavení uměleckého díla. Niky jsou vyloženy plechem. Koncepce tmavých nik ve světlém prostoru je dodržena i u stěny s televizí a kuchyňského výklenku. Prostor kuchyně je od obývací části oddělen solitérní knihovnou. Kuchyňská linka je řešena jako dvouřadá, s velkou pracovní plochou v rámci ostrůvku, jenž poskytuje ze strany jídelny i místa k sezení. Na bílou plochu skříněk navazuje bílé obložení zadní stěny obytného prostoru, kde jsou skryty dveře do spíže a dále do ložnicové části. Při vstupu se nachází koupelna, jejíž objem definuje průchod dále do ložnice. Z ložnice je přístupná také velká šatna.
Dispozice domu je řešena kombinací trojtraktového a jednotraktového uspořádání, je přehledná a jednoduchá, klade důraz na maximální efektivitu využití prostoru a jeho kompoziční kvalitu. Všechny obytné místnosti domu jsou orientovány na jihozápad a navazují na průběžnou lodžii - obrazovku, která rozšiřuje užitnou plochu místností o venkovní prostor.
Dvoupodlažní rodinný dům o zastavěné ploše 242,2 m². Užitná plocha domu bez teras je 221,6 m². Obestavěný prostor je 1172,3 m³.

Autorská zpráva

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Projekty

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.