Rodinný dům z bílého betonu

Rodinný dům z bílého betonu

(12. 9. 2016) Petr Skrušný

   
 
 
 
 

Rodinný dům z bílého betonu

Novostavba rodinného domu i protější objekt s wellness, garáží a vinným sklepem jsou situovány na místě původního tenisového dvorce, zakousnutého do terénu. Dlouhý a úzký obytný objekt na okraji parcely se opticky otevírá jedinou stranou do atria. Z opačné, uliční, strany je atrium uzavřeno původní opěrnou zdí kurtu, která byla využita jako základ budovy objektu s wellness a garážemi. Mezi oběma stavbami tak pod úrovní poměrně rušné silnice vznikl prostor dokonale chráněný před ruchem města. Celá kompozice působí jako pevné sevření, které drží rodinu pohromadě.

Dispoziční řešení
Hmotové uspořádání objektů reflektuje rozměry tenisového dvorce a prostorové možnosti parcely. Obytný dům s orientací na jihozápad má jedno podlaží. Dispozičně jej tvoří tři propojené části: střední společná část, tvořená jedním prostorem s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, část určená dětem a místnosti rodičů na opačné straně domu. Minimalisticky pojatá střední obývací část přitom vystupuje do zahrady asi o dva metry dále než ložnice na jejích bocích a je tedy více osluněná. Díky posuvnému prosklení na obývací část navazuje terasa a atrium.
Ložnice jsou vzhledem k třímetrovému přesahu střechy chráněny před přímým sluncem. Dostatek světla jim zajišťuje prosklení přední fasády domu a střešní světlíky. Tři ložnice dětí jsou přístupné ze společné chodby, do které zaúsťuje také vstup do koupelny s toaletou. Opačná část domu s prostory rodičů je velikostně téměř totožná. Nachází se zde pracovna, prostorná ložnice s koupelnou, WC a šatny.
Vizuálně až strohý objekt wellness s garáží je dvoupatrový. Spodní patro, jehož bok tvoří původní zeď kurtu, bylo částečně vyhloubeno až dodatečně. Horní patro zahrnuje samotné prostory wellness a garáž pro čtyři vozy. Pohledovou strohost stavby z bílého pohledového betonu rozptyluje masivní bezrámové prosklení garáže, které má zprostředkovat pozorovateli z obytných místností pohled na historický nebo současný automobil, který v tomto případě plní roli výtvarného díla.

Použité materiály
Na stavbě se uplatnila působivá kombinace betonu a skla. Beton v tomto spojení vytváří dojem pevnosti a stability, zatímco sklo domu dodává lehkost. Bílý beton byl realizován na bočních stěnách v zahradě a přední stěně objektu wellnes s garáží tak, že zajišťuje zahradě i okolí domu neopakovatelné světlo a jas. „Když stojím na zahradě, i večer je tu díky bílému betonu mnohem větší světlo, protože stěny doslova září,“ potvrzuje architekt a dodává: „Jeho další výhodou je fakt, že zůstává čistě bílý, i když zmokne.“

Interiéry
Obývací pokoj tvoří s kuchyňským a jídelním koutem otevřený celek. Je bez zbytečného členění tak, aby si rodina mohla být stále na blízku. Vstupuje se sem přímo ze zahrady přes zádveří nebo posuvnými dveřmi z terasy. Z tohoto obytného prostoru ústí chodby do obou zbývajících částí domu, dětské části na jedné straně a místností rodičů na straně druhé. Velké prosklené plochy vytvořené systémem bezrámového zasklení od podlahy ke stropu umožňují kontakt s atriem. Pevné bezrámové prosklení zajišťuje na pohled dojem lehkosti a vzdušnosti.
Interiér je řešen v kombinaci tmavé a světlé v podobě palisandrové dýhy na zadní stěně s čistým odstínem bílé na stropech a neprosklených bočních stěnách. Aby byla plocha vnitřní zadní stěny kompaktní, byly vyrobeny dvoje atypické kyvné dveře, které se po zavření pouhým dotykem prstu stanou součástí stěny a jsou jakoby neviditelné. Celek doplňuje bezrámové prosklení přední stěny a částečně i stěn bočních, kde i rohové spoje prosklených ploch jsou pouze tmeleny bez viditelných rámů. Podlahy středové části domu tvoří pružná, ale houževnatá polyuretanová stěrka krémového odstínu s kombinací litého cementového potěru.

Stavebně-technické řešení
Objekt je založen na základové desce, která prochází nejen celým domem, ale částečně i zahradou. Trojice masivních obvodových stěn byla realizována systémem ztraceného bednění Velox, kde byl využit speciální beton Systémcrete. Střešní desku tvoří železobetonový žebírkový (kazetový) strop, který spočívá na ocelových sloupech a obvodových nosných stěnách tloušťky 44 cm. Její třímetrový přesah zastiňuje a chrání před přímým sluncem ložnice, menší přesah je u obývací části. Betonová střešní deska je nad ložnicemi odlehčena prosvětlujícími otvory. Rozptýlené denní světlo proniká ve stropní desce touto kompozicí průhledů s prosklením a vytváří zajímavé efekty světla a stínu. Střešní deska byla doplněna doporučenou skladbou pro realizaci vegetačních střech a pomocí extenzivní výsadby pro ozeleňování střech se tak stala rozšířením zelených ploch. Na střeše jsou technická zařízení jako klimatizace pro obývací část s jídelnou a kuchyní a externí odsavač par, které jsou zastíněny oválnou konstrukcí potaženou černým perforovaným tahokovem.
Dům byl navržen v nízkoenergetickém standardu. Fotovoltaické panely umístěné na objektu wellness zajišťují dostatek elektrické energie pro letní měsíce včetně ohřátí vody v bazénu. Vytápění je zajištěno elektrickým podlahovým vytápěním, větrání je přirozené okny. 

Tisková zpráva

Rodinný dům s atriem
Místo: Kolejní 16, Brno - Královo Pole
Architekt: Ing. arch. Petr Skrušný
Realizační firma: Architektonika 3000 spol. s .r.o.; dodavatel betonových směsí - TGB Betonmix a.s. člen skupiny Českomoravský beton
Plocha pozemku: 1240 m2
Zastavěná plocha: 478 m2, z toho 213 m2 bytových ploch a 189 m2 užitkových ploch
Obestavěný prostor: 1434 m3
Investiční náklady: 12 000 000 Kč

Související články:
Rodinný dům Edisonova 16.1.2015

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2014

Komentáře ke článku

 
 
 
 

12. 9. 2016 15:00:40. Re: Rodinný dům z bílého betonu. Jiří Kalvach
12. 9. 2016 15:39:04. Re: Re: Rodinn� d�m z b�l�ho betonu. Jan Hampl

12. 9. 2016 16:49:25. Re: Rodinný dům z bílého betonu. Jitka
13. 9. 2016 07:52:44. Re: Re: Rodinný dům z bílého betonu. 52vh

12. 9. 2016 20:05:20. Re: Rodinný dům z bílého betonu. Marie

 
 
 
 

12. 9. 2016 15:00:40. Re: Rodinný dům z bílého betonu. Jiří Kalvach

  Už ty náklady vypovídají něco o uživateli (vlastníkovi). Zbohatlíci, kteří rozhodně nepotřebují intimitu soukromí, ani krásu přírodního materiálu, tj. dřeva, textilu a artefaktů, malých i většícu, z cest, které něco/někoho připomínají. Studený majitel, studené bydlení. Žít ve výkladní skříni, která rodinu sbližuje? Tedy jako kdyby svírá. Mně to připadá spíš jako ve vězení. Lituji ty, co mají trochu estetického cítění a budou tam muset bydlet. Snad to zachrání semtam koberce a textilní závěsy nebo záclony (ale to oboje žel není již "moderní"). Mladí architekti, co tvoří na přání cokoliv? Modernu bez lidskosti, bez osobnosti, bez citu ? Děkuji, chaloupka v podhůří Beskyd je daleko milejší.

12. 9. 2016 15:39:04. Re: Re: Rodinn� d�m z b�l�ho betonu. Jan Hampl

  to, ze jste ubozak, jste vyjadril jiz hodnocenim majitele podle rozpoctu. Proc jste se snazil dal mi je zahadou... :D

12. 9. 2016 16:49:25. Re: Rodinný dům z bílého betonu. Jitka

  Docela by mě zajímalo, kolik stupňů naměří za dnešního počasí na tak uzavřeném dvorku bez stromů a bez průvanu. Ono to uzavření před okolním světem opravdu není vždycky to nejlepší.

13. 9. 2016 07:52:44. Re: Re: Rodinný dům z bílého betonu. 52vh

  máš pravdu a i ta krabiciozní stavba docela odrazuje a je to jako nějaká kancelářská stavba a né dům pro bydlení.

12. 9. 2016 20:05:20. Re: Rodinný dům z bílého betonu. Marie

  Mně ten dům připadá nádherný.

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.