Rodinný dům Zeleneč

Rodinný dům Zeleneč

(3. 1. 2017) Ateliér Kunc Architects

   
 
 
 
 

Rodinný dům Zeleneč

Když nás klienti oslovili, měli již koupený pozemek v Zelenči východně od Prahy. V obci již několik let žili a věděli, že jim poskytne přesně to, co chtějí – rychlé spojení s Prahou příměstským vlakem, klid a dostatek zeleně. Do pozemku jsme se - stejně jako oni - ihned zamilovali. V původní zástavbě drobných domků za hradbou vzrostlých stromů byl malý rovný pozemek s velkým tisem uprostřed. Věděli jsme, že chceme zahradu maximálně zachovat a nepokácet ani jeden strom. Dokonce i onen tis se podařilo během stavby deponovat na jiné místo a nyní je součástí přední části zahrady.
Čtyřčlenná rodina si přála dům, který by dokázal udržet všechny pohromadě. Nechtěli, aby děti byly v jedné části a rodiče v druhé. Vzhledem k tomu, že v obci byly přísné regulativy zastavěnosti pozemku, rozhodli jsme se pro malý experiment. Středem dispozice je obývací pokoj, ze kterého je možné vstoupit na dvě strany zahrady, jak na přední, tak do zadní části čistě soukromé. Okolo něho se jako do prstenu řadí jednotlivé místnosti. Je jistě zajímavé, že díky tomuto neobvyklému uspořádání vznikla dispozice, ve které není žádná chodba, žádné hluché místo. Nabídli jsme rodině maximální možné využité zastavěnosti pozemku a rodinu semkli okolo „srdce“ domu.

Dům je jednopodlažní zděná stavba, kombinovaná s monolitickým stropem. Střecha byla velmi důležitá již při návrhu, jelikož obec požadovala šikmé zastřešení. Proto vznikla střecha, která má dva pomyslné vrcholy a jejíž tvarování ovlivnilo i fasády. V kombinaci s různými výškami oken, rytmickým střídáním fasády bílé a dřevěné tak vznikly stěny, které jsou každá originálem. Dominantou je okno velkého dětského pokoje otočeného do zahrady, kde jsme vystoupání střechy využili i v interiéru - jde o jediný převýšený pokoj v domě.
Vzhledem k tomu že domy navrhujeme vždy jako jeden celek, tedy z interiéru ven, byl součástí naší práce i návrh interiéru. Byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou, která vše uzavírá, byla vybrána černá, která se nachází v detailech (světla, polštáře, prostírání).

Autorská zpráva
Foto: Jan Vrabec


 

Autor: MgA. Michal Kunc, Ing. arch. Alžběta Vrabcová / www.dmaearchitects.com
Obytná plocha: 156 m2 bez teras
Zastavěná plocha: 195 m2 včetně teras a stávajícího objektu garáže
Plocha pozemku: 998 m2

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Novostavby

Dokončení

2015

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.