Savioz Fabrizzi Architectes: Nová horská chata v sedle Col Tracuit

Savioz Fabrizzi Architectes: Nová horská chata v sedle Col Tracuit

 
 
 
 

Savioz Fabrizzi Architectes: Nová horská chata v sedle Col Tracuit

Horská chata Tracuit (Tracuit Hut, Cabane de Tracuit, 3256 m.n.m.) se nachází v údolí Val d'Anniviers v srdci Valaiských Alp a patří Švýcarskému alpskému klubu, resp. jeho sekci Chaussy. Její vynikající poloha je ideálním výchozím bodem pro výstup na Bishorn, Weisshorn, a Tête de Milon.

Architekti: Savioz Fabrizzi Architectes
Místo: Tracuit, Anniviers-Ayer, kanton Valais, Švýcarsko
Inženýři: Alpatec Sa, Martigny
Plocha: 1920 m2
Realizace: 2013
Foto: Thomas Jantscher



Chata byla postavena v roce 1929 a poté několikrát rozšiřována, aby dostačovala neustále rostoucímu počtu hostů a aby vždy aktuálně poskytovala očekávaný komfort. Současné požadavky na ochranu zdraví a bezpečnost, personální obsazení, vybavení a ochranu životního prostředí vyvolaly potřebu opět chatu rozšířit a kompletně renovovat. A protože se ukázalo, že transformace stávající chaty by přinesla významné stavební a režijní náklady, rozhodl se klub postavit novou chatu. Návrh byl vybrán v architektonické soutěži.


jih východ
sever západ
Místo Charakter místa mezi skálou a ledovcem byl určující pro umístění a tvar nové chaty, která je postavena na hřebeni útesu a dobře zapadá do místní topografie. Jižní fasáda nad útesem funguje jako velký solární kolektor a je buď prosklená, nebo pokrytá solárními panely kvůli maximálnímu využití sluneční energie. Ostatní fasády odrážejí okolní krajinu. Z jídelny hosté mohou vychutnat ničím nepřerušený výhled na Val de Zinal.



Stavba V této výšce musely být stavební metody přizpůsobeny nepříznivým povětrnostním podmínkám a dostupným dopravním prostředkům. Protože přeprava betonu je mimořádně nákladná záležitost, bylo jeho použití co nejmenší a bylo omezeno v podstatě jen na jednotlivé patky. Celá konstrukce je dřevěná. Komponenty stěn a podlah, sestávající ze svorníků/trámů, izolace a opláštění byly vyrobeny v továrně; prefabrikáty se přepravovaly vrtulníky a montovány na místě.

přízemí
2PP 1PP 2NP
Střechu a vnější stěny chrání před živly panely z nerezavějící oceli. Na východní, západní a severní stěně je jen málo okenních otvorů, což snižuje tepelné ztráty a zároveň zajišťuje optimální přirozené větrání. Větší okna na jižní osluněné stěně umožňují ukládat pasivní sluneční energii. Tato stěna je také pokryta solárními panely.


Původní chata (Wikipedie) vlevo a nová chata vpravo

Během prací byli stálí hosté a dělníci ubytováni ve stávající chatě. Na konci výstavby byla zastaralá, energeticky náročná budova stržena. Byla ponechána jen dolní část stěn, tyto zbytky spolu s jižní ochrannou zídkou ohraničují terasu a chrání uživatele před větrem.



Energie Nová budova maximálně využívá sluneční záření díky velké ploše solárních panelů a jižnímu prosklení. Kompaktní tvar objektu a efektivní izolace stěn snižují tepelné ztráty. Low-tech ventilace obnovuje velké množství tepla vyzařovaného obyvateli budovy a současně v prostorách uzavřených několik měsíců v roce předchází problémům s plísněmi.


 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Sustainability

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.