Simpson and Brown Architects: kaple svatého Alberta Velikého v Edinburghu

Simpson and Brown Architects: kaple svatého Alberta Velikého v Edinburghu

 
 
 
 

Simpson and Brown Architects: kaple svatého Alberta Velikého v Edinburghu

Kaple z roku 2013, oceněná nejméně sedmi cenami za architekturu, slouží univerzitnímu kaplanství a Řádu bratří kazatelů (dominikánů).



Architekti: Simpson & Brown
Místo: George Square, Edinburgh, UK
Realizace: 2013
Statika: Elliott & Company
Technická zařízení: Irons Foulner
Spolupráce: George Berry & Partners
Foto: Chris Humphreys

Nová kaple sv. Alberta Velikého, navržená edinburskou kanceláří Simpson and Brown Architects se nachází na zahradě městského domu na George Square v Edinburghu. Nahrazuje původní kapli, která byla v horním patře domu, k němuž je nová kaple připojena.



Nová zahradní kaple je nejen prostorem pro mír a bohoslužby, ale také zvyšuje kapacitu a zlepšuje přístupnost. Nový přístup od cesty Middle Meadow informuje o kapli, spolu s umístěním, tvarem a vzhledem budovy, všechny, kdo používají tuto oblíbenou trasu.





Při navrhování budovy byly důležitými faktory volba materiálů a stavební forma, neboť vedou k tomu, aby vznikl klidný prostor, jaký kaple potřebuje, a včleňují kapli do přirozeného vnějšího prostředí zahrady a Meadow Walk. Čtyři sloupy z kortenu se větví a podpírají klenbu z tenkých dubových lamel nad prostorem oltáře a svatostánku.




Silná zeď z cihelných bloků, opláštěná pískovcem, interpretuje historickou hranici mezi městskými domy a poskytuje svou hmotností nové kapli solidní oporu a váhu. Lomená okna v této zdi jsou tvarována tak, aby propouštěla dobré světlo a také aby zaměřovala pozornost k oltáři, neboť umožňují pouze šikmé výhledem do zahrady.

Kombinace nadsvětlíkového zasklení, větracích oken a střešních otevíracích světlíků poskytuje dostatek přirozeného světla a provětrání. Denní světlo je odráženo a filtruje se přes kontinuální dubové lamely v celé délce kaple.

Západní stěna za oltářem je prosklená a propojuje kapli se zahradou a měnící se atmosférou během ročních období, která v kalendáři bohoslužeb hrají důležitou roli. Na zelené střeše je vysázen rozchodník (sedum), což opět propojuje budovu s okolní zahradou, a také minimalizuje dopad pohledu shora.

 

 

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Ostatní

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.