Špejle

Špejle

(16. 6. 2017) COLL COLL

   
 
 
 
 

Špejle

Někde mezi tradičním českým chlebíčkem a baskickými pinxtos vznikla Špejle. Přes den je ideální na rychlou svačinu nebo lehký oběd, večer se nálada proměňuje a rafinované menu se doplňuje o perfektní koktejly na baru.

Když k nám do kanceláře přišla čtveřice kovbojů české barmansko-gastronomické scény VV, JB, JB a JP, podával se domácí špek a Cinzano s jablečným moštem z Valče. „Máme prostor a chceme udělat restauraci, která tu ještě není. Bez menu, jen dobré věci na špejli a skvělé drinky.” Snažili jsme se rozkrýt, co to vlastně je. Bar, bistro, pekárna, vinárna, kavárna, restaurace, lahůdkářství? „Od všeho trochu a ještě něco navíc.” Shrnuto podtrženo: Ráno na snídani, přes den na rychlý oběd, večer na skleničku.
Parter nově zrekonstruované budovy nepočítal s restaurací, zázemí bylo přístupné jen po malých točitých schodech, polovina restaurace byla oddělená ve dvorním křídle. V původní skice se celý prostor propojil patnáctimetrovým barem, který navádí hosta ze světlejší vstupní místnosti až do tmavší zadní části. V zázemí se odehrála škatulata, točité schody se otočily a uvolnily prostor v kritickém komunikačním uzlu. Odprezentovali jsme náš koncept a čekali.
Těsně před Vánocemi zazvonil telefon a bylo rozhodnuto, jdeme do toho. A hned první schůzka bude v Barceloně, abychom Špejli pochopili. Z lednového pošmourna jsme se vydali na slunečnou Las Ramblas. První podnik, první drink… V čerpání inspirace (a G&Ts) jsme pokračovali dlouho do noci. Ani jedno místo nebylo dokonalé, každé mělo něco – někde to bylo krásné, někde zase skvělé jídlo, jinde atmosféra, skvělé drinky… Naše zadání ale bylo jasné. Na adrese Jindřišská 16 to má být dokonalé ve všem.

Návrh bistra se očistil od zbytečností, ba co víc, ještě se zjednodušil. Ani provoz, ani prostředí nesmí klást na hosty a personál zbytečné nároky. Tempo celé restaurace se v průběhu dne mění, člověk jí jen to, co vidí a na co má chuť, cena je jedna. Personál se tak může soustředit na míchání těch nejlepších drinků a smát se na hosty i po celodenní šichtě. Stejně jako se mění složení surovin v průběhu dne a roku, tak se díky autonomnímu řízení přirozeně mění atmosféra a rytmus interiéru. Ve Špejli je vždycky tak akorát.
Vstupní části dominuje dlouhý bar z válcovaného plechu, který se vine prostorem a končí u otevřeného grilu ve vyvýšené části. V klubu by na podobném místě byl DJ, tady je to kuchař, král podniku. Čerstvě připravené a galerijně nasvícené “chlebíčky” jsou chlazené černou kamennou deskou. Ingredience, ze kterých se jídlo skládá, jsou často k nalezení i v interiéru - ten totiž zároveň slouží jako sklad a jednotlivé suroviny jsou vidět v regálech z březové překližky. Dřevo dodává zlatavý nádech tmavě laděnému interiéru. Ze vstupních prostor, které jsou lahůdkářstvím, jídelnou a skladem, se několika kroky podél baru přesouváte přes kavárnu, bar a kuchyň do klidné zahrady, kde si pod stromy můžete vychutnat atmosféru zahradní slavnosti. Jednoduchost a skromnost celého interiéru nechává vyniknout malým detailům, jako je hra s dlažbou v podlaze, ruční výmalba válečkem nebo skryté nabíjecí stanice pro telefony.

„Špejle? Viděli jste to slovo napsaný? To je takový divný, pomnožný… Zatím je to pracovní název, uvidíme, co s tím…” Slovo je to geniální. Špejle přežila počáteční nejistotu a funguje skvěle. Jak jinak konkurovat sloganu pořadů z našich dětských let: „Chcete-li nám něco psát, tři jedničky padesát?!” Tehdejší sídlo Československé televize se díky Špejli mění v místo, kam se dá jít po večerníčku i tak trochu zlobit.

Autorská zpráva
Foto: BoysPlayNice


Místo: Jindřišská 16, Praha
Architekti: COLL COLL – Cyril Pavlů, Krištof Hanzlík, Kateřina Vondrová, Marek Fischer
Stavba: Česká interiérová společnost, a.s.
Světla: LEDOS
Řízení prostředí:  EMPYREUM Information Technologies s.r.o – technologie SYSLOOP
Produkty: Ton Židle 150 Black Grain, čalounění 6422 Anthracite, TON; reflektorové osvětlení HOLO, Artemide; hexagonální dlažba a obklady Ragno Rewind, Archtiles; umyvadlo LAVABO BASALTO NERO Mini a Ovale, Jungmann - keramika Kámen
Rozloha: 280 m2
Náklady: 12 milionů korun

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Dokončení

2016

Komentáře ke článku

 
 
 
 

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.