Stavení v Podkrkonoší

Stavení v Podkrkonoší

(8. 11. 2018)

   
 
 
 
 

Stavení v Podkrkonoší

Před časem zakoupil náš klient starou chalupu, stavení původem z první poloviny 19.století, se záměrem postupné rekonstrukce pro rodinnou rekreaci. Základním cílem stavebních úprav bylo především zvýšení kvality technického, technologického a materiálového řešení objektu a uživatelského pohodlí a jako přidaná hodnota mělo být neotřelé architektonické řešení.

Klientovi se zalíbil hned náš prvotní nápad – celá koncepce úprav je postavena na prolínání starého a nového, na využití tradičních materiálů a tvarosloví soudobým způsobem. Byla zachována půdorysná stopa původního stavení, jeho výškové uspořádání i základní materiálová skladba – kombinace místního načervenalého pískovce, omítaných ploch původních zděných konstrukcí a dřevěný obklad svislými prkny. V detailech se však z větší části dům posunul k soudobému vnímání estetiky. Původní omítanou část, s repasovanými špaletovými okny a jednoduchou štukovou výzdobou doplňuje modernizovaná, dřevěnými prkny obložená část domu. Na opačnou stranu se pak průčelí domu otvírá velkými prosklenými plochami. Z autentické hmoty domu se sedlovou střechou ční pouze nový široký vikýř s pásovým oknem, které zlepšuje využití podkroví a rámuje pohled z interiéru na vrcholky stromů v okolí. Celá střecha i plášť vikýře je provedena z barveného hliníkového plechu.

Stejný cílený kontrast moderního a starého, tradičních i nových materiálů je nosnou myšlenkou řešení interiéru. Je užito dřevěných podlah a povrchů s "postaršeným“ efektem v kontrastu s hladkými lakovanými plochami. Dřevěné a kovové masivní prvky nábytku doplňují měkce polstrované části. Zvolená dlažba a načervenalý obklad tvoří ideový můstek k původním červeným pískovcovým ostěním dveří i venkovním dlažbám a soklům. Štukové, ručně točené omítky v původní části jsou vyváženy hladkými bílými plochami stěrek v podkroví. Detaily evokující historická řešení se objevují na nečekaných místech - větrací otvory pro lednici, členění hladkých ploch dveří gravírovaným vzorem, jež evokuje tradiční konstrukční řešení dveřních křídel. Spodní podlaží je záměrně provedeno v tmavším, zemitějším odstínu dřevěných prvků, podkroví je naopak barevně "lehčí", ve světlých tónech běleného dubu.

Ústředním prostorem domu je velká světnice, velkorysý prostor sdružující převážnou část aktivit obyvatel. V přízemí jsou dále dvě ložnice, hygienické a technické zázemí. Podkroví pak obsahuje chodbu/knihovnu, dvě ložnice, koupelnu a půdu.
AUTORSKÁ ZPRÁVA


Místo: Hostinné

Klient: soukromá osoba
Architekt: Jan Fousek, Daniel Pexa /FADW 
Podlažní plocha: 150 m2
Projekt: 2011-2016
Realizace: 2016-2018

Základní informace o objektu

 
 
 
 

Kategorie

Rekonstrukce

Komentáře ke článku

 
 
 
 

8. 11. 2018 17:19:00. Re: Stavení v Podkrkonoší. Ivo Musil

9. 11. 2018 11:16:07. Re: Stavení v Podkrkonoší. Jarka B.

 
 
 
 

8. 11. 2018 17:19:00. Re: Stavení v Podkrkonoší. Ivo Musil

  Škoda je , že vikýř s okny je hodně předimenzován a vzniklo tak na
střeše " oko chobotnice"nad bazénem, které se do podkrkonoší příliš nehodí.

9. 11. 2018 11:16:07. Re: Stavení v Podkrkonoší. Jarka B.

  Ani vybavení interiéru není přiměřené, trochu jako když pejsek s kočičkou pekli dort

Registrace k zasílání newsletteru

Stavbaweb.cz informuje o novinkách v oboru architektury a stavebnictví, představuje zajímavé objekty, projekty a materiály. Prostřednictvím tohoto formuláře se můžete přihlásit k odebírání denního newsletteru, a dostávat tak pravidelné informace přímo do své e-mailové schránky.

*Povinné položky
Vaše registrační údaje nebudou poskytovány třetím stranám a budou chráněny. Svou registraci můžete kdykoliv zrušit zde nebo prostřednictvím odkazu v zápatí každého newsletteru.
 
 
 
© 2007–2018 Business Media CZ, s. r. o.